SO fyller sju år

Publisert

– Uansett sjanger så er det en prestasjon i seg selv å overleve i utelivsbransjen i så mange år, sier Vichy Eriksson. Lørdag 10. september feires 7 år med SO. Lørdag den 10. september feirer utestedet SO sjuårsdagen sin med både regnbuekake, burlesk-show og platesnurring med en rekke forskjellige djer. I tillegg blir det lotteri og premieutdeling i regi av Miss Gay Norway 2016, Thuva Elise Karlsrud. Daglig leder ved SO, Vichy Eriksson, er nesten overrasket over hvor fort tiden har gått og at utelivsstedet har eksistert i sju år nå. Men det er langt fra tilfeldig, mener hun.– Uansett sjanger så er det en prestasjon i seg selv å overleve i utelivsbransjen i så mange år. Vi er her så lenge folk vil ha oss her, sier Vichy Eriksson til Blikk nett. Formålet til utestedet har hele tiden vært å bidra til et godt miljø blant kvinner som liker kvinner, og det vil de fortsette å jobbe med fremover også, forteller hun videre.

Hardt arbeid og fornyelse

SOs overlevelse i en røff utelivsbransje tror Eriksson dreier seg om flere ting.– Det ligger mye hardt arbeid bak og et ønske om å skape et tilbud for alle grupper. Å drive et sånt sted innebærer å jobbe 200 prosent, så jeg skjønner ikke at folk kan lure på om jeg gjør noe annet ved siden av, sier hun. Suksessen tror hun handler om kontinuerlig fornyelse, varierte konsepter og opprettholdelse av klassiske tilbud som for eksempel torsdagsquizen. – Vi ønsker at gjestene skal komme hit fordi det er trivelig .Vi bryr oss og har alltid pusset opp. Det er viktig at det ser bra ut og at gjestene kan føle seg trygge her, tilføyer hun. Eriksson forklarer at da hun vokste opp kunne hun aldri ta med seg familien sin på skeive utesteder. Tilbudene som fantes den gangen var altfor tvilsomme.– Vi pusser opp minst en gang i året, forandrer farger og dekorasjonene på veggene. Det er viktig for at folk skal føle seg velkomne, utdyper hun.

For kvinner i alle aldre

Selv om gjennomsnittsalderen blant de besøkende på SO ligger på 25-30 år og de eldre damene nå har fått sitt eget tilbud på Elsker, ønsker ikke Eriksson at SO skal stemples som et sted for ungdom.– Vi ønsker å være inkluderende overfor både unge og voksne damer, men vi er nødt til å ha fokus på de gjestene som faktisk kommer hit, sier hun. Eriksson legger til at utestedet gjerne vil ha eldre klientell og er mottakelige for innspill.– Tidligere hadde vi et eget tilbud for et mer modent publikum, men da kom det så lite folk at vi dessverre måtte avvikle. Men vi er lydhøre. Skulle folk i en viss alder ønske seg en kveld, så løser vi det, sier hun. I høst kommer utestedet til å satse mer på ulike konsepter og bredere sjangre.– Det blir alt fra kvelder med ulike musikkstiler til temakvelder med klubbmusikk og annerledes lyssetting. Vi har også hyret inn flere morsomme djer fra utlandet, uten at jeg kan røpe flere detaljer, sier hun.

Få kvinnesteder

Eriksson har reist mye rundt om i verden og aktivt oppsøkt utelivssteder for skeive kvinner. Det forbauser henne hvor få tilbud som faktisk finnes der ute.– Sverige har ingen rene steder for kvinner som liker kvinner. Sist jeg sjekket hadde ikke Danmark det heller. Da jeg var på Mardi Gras i Sydney for noen år tilbake, så spurte jeg noen lokale skeive hvorfor det var så vanskelig å finne rene kvinnesteder der. Da fikk jeg til svar at det var fordi det ikke fantes noen. Folk blir sjokkert over at det finnes et tilbud i ”lille Oslo”, sier hun og rister litt oppgitt på hodet.

Større uttrykksfrihet

Gode møter med hyggelige enkeltmennesker er noe av det fineste disse sju årene har gitt den daglige lederen ved SO. Det gjør henne også veldig glad å se at unge skeive i større grad tør å oppsøke utestedet alene.– Jeg vet ikke om noen som hadde våget å dra alene til et skeivt utested for 15 år siden. Ofte kommer det jenter hit på egen hånd som er nysgjerrige på miljøet. De tar kontakt med både meg og andre gjester. Det er så bra! Da Eriksson begynte å gå ut kunne man slettes ikke kle seg som man ville uten å få stygge blikk. Det er hun glad for å se at har forandret seg.– Det var kort, piggete hår og løse bukser som gjaldt den gang. Kleskoden var veldig rigid. I dag kan man gå i kjole og uttrykke seg som man vil. Det er jo sånn det skal være. En seksuell attraksjon skal ikke legge begrensninger for hvordan man uttrykke seg, det blir helt feil. Vi feirer mangfoldet, og vi håper at så mange som mulig kommer og feirer mangfoldet sammen med oss på sjuårsdagen vår, sier hun.