Solstikk - Jon Reidar Øyan

Kommunikasjonsrådgiver og stortingskandidat for Ap Jon Reidar Øyan skal jobbe mye frem til valgkampåpning 10. august, men håper å få til både helg til Køben og hjem til Snillfjord.

Publisert

Navn: Jon Reidar Øyan

Alder: 36

Gjør: Kommunikasjonsrådgiver i Arbeiderpartiet og stortingskandidat. Leder i Aps Homonettverk

–Hva skal du gjøre i sommer?

–Det blir mye jobb og planlegging av valgkampen og valgkampåpningen i Oslo 10. august. Men jeg håper på en helg hjem til gården i Snillfjord og en helg til København. Og kanskje jeg kan få til noen korte dager på jobben så jeg kan komme meg ut på øyene eller Svartkulp en tur. Jeg gjorde unna en 10-dagers ferie under Priden på Gran Canaria i mai, så jeg har ingenting å klage over.

–Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

–Mange blir overrasket over hvor lite jeg faktisk soler meg, jeg blir bare veldig lett brun. Spesielt vittig er det at spanjolene på granka nekter å tro jeg er norsk. Og det kan jo faktisk hende at jeg hadde en tipp-tipp oldemor som var raus med noen av de spanjolene som strandet på trøndelagskysten for noen generasjoner siden ...

–Hvor går du helst ut i sommer, og hvorfor?

–Aller helst på min egen takterrasse på Tøyen. Ingenting slår den. Men det er veldig deilig ute hos kompiser på Nakholmen og Bleikøya med trallepils og spillkvelder også. Er jeg i byen, liker jeg meg godt på uteserveringen på Cesar eller på Angst i Strøgetpassasjen.

–Hvilken pride har vært din beste opplevelse, og hvorfor?

–Definitivt den vi akkurat er ferdig med. Oslo Pride 2017 var helt magisk. Utrolig mange gode debatter på Pride House, fantastisk stemning i parken og jeg har ikke ord for hva jeg følte der jeg gikk i paraden. Jeg blir alltid så innmarri glad, rørt og stolt. Griner og ler om hverandre. Også er det så viktig at så mange folk støtter opp. Spesielt nå som vi ser høyrepopulismens fremmarsj rundt om i verden. Også her hjemme ser vi nazistene og den såkalte nordiske motstandsbevegelsen som stjeler prideflaggene og brenner de. Ofte blir jeg spurt, er det noe å «mase» om, det å være homo da? Vel, så lenge det finnes mennesker som fortsatt blir sjokkert over at noen er homo og fortsetter å diskriminere, slå og hetse, så må nok jeg og mange andre fortsette å «mase» om at vi er homo. Er det noe både kvinnekampen og homokampen har vist oss, så er det dessverre at den aldri er over. Men vi gir oss heller aldri!

–Hvilken skuespiller vil du gjerne se i en skeiv rolle?

–Toralv Maurstad og Lise Fjeldstad i rollen som eldre lhbt-personer. Tror det er viktig å få frem en film om det å være eldre og lhbt-person også. Hvilke ekstra utfordringer det byr på. For eks at mange går inn i skapet igjen på eldrehjemmet. At de blir demente og tror at de fortsatt er kriminaliserte.

Hvis jeg hadde valgt å ikke forholde meg til spørsmålet, ville jeg tatt en som ikke er skuespiller. Men her skal jeg skrive manuset og inneha hovedrollen selv, scenen inneholder ikke replikker, bare et heftig tungekyss. Vi kan godt ta det som en ti-sekunder på snap faktisk. Den andre hovedrolleinnehaveren er Aksel Lund Svindal.

–Favoritt app på mobilen i sommer?

–Scruff.

Snap eller Insta?

–Snap! Helt klart. Veldig god måte å holde kontakt med folk på. Snap er helt fantastisk hvis du vil være litt ekstra infam. Og til hemmelige samtaler. Er jo bare Kina som overvåker snapkontoen din, tror du ikke?

–Hit drar jeg aldri tilbake?

–Snillfjord, dessverre. Min kjære hjemkommune skal nå splittes opp og innbyggerne fordeles til tre andre kommuner: Hitra, Hemne og Orklaland. Du kan ta gutten ut av Snillfjord, men du kan aldri ta Snillfjord ut av gutten! Rest in peace!

–Hit drar jeg gjerne igjen?

–Sitges og Gran Canaria er to steder jeg liker veldig godt. Der er det jo en buffet av ruslebiffer.

–Hvis du får utenlandske gjester, hva vil du vise frem av Norge?

–Fantastiske, flotte Oslo! Denne byen har jo virkelig alt. Store fine parker, deilige uteserveringer, nærheten til sjøen og øyene. Kort vei til skogs- og friluftsliv hvis man ønsker det.

–Hva vil du ikke vise frem?

–For meg er det et mysterium at Vestlandet som har så fantastiske naturomgivelser å vise frem, har klart å bygge en så mindre pen by som det Førde er. Sabla trivelige folk der, men her har det ikke vært mye byplanlegging gitt.

–Hvilken homo, lesbe, bi eller transperson ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

–Søndagsklubben! Vi er en gjeng på ni gode venner som møtes så godt som hver søndag for å oppsummere uka og helgens minneverdige øyeblikk. Det har vi gjort i ca. fem år nå. For tre år siden var en del av ferien at søndagsklubben dro hjem på gården foreldrende mine bor. Snillfjord Gay Pride. Da hadde vi femkamp: Skyting med salongrifle, rygging med traktor og henger, kjøre ATV, melking av kyr for hånd og vannski. Hvorfor de skulle fått planlagt ferien min: They know the drill.

–Du er verken homofob eller transfob, men hvilke fobier har du?

–Slanger og hai. Helt jævlig fobi faktisk. Orker ikke se det på tv eller noe. Blir fysisk uvel av å se bilder av slanger. Jeg må alltid ha noen som bader utafor meg i sjøen, slik at de kan være haiagn ... For å si det sånn, jeg drar neppe på ferie til Australia med det første.

–Hvilken roman ville du ha lest om igjen og hvorfor?

–«Villskudd» av Gudmund Vindland. Det er 20 år siden jeg leste den nå. Det var sterk kost å lese for en skjult 17- åring altså. «Den sommeren Pappa ble homo» er en bok jeg har lyst å lese.

–Hvilken serie skal du binge i sommer?

–Jeg er ferdig med sesong 6 av «The good wife» på Netflix, skal få gjort unna siste sesong. Deretter skal jeg over på den nyeste sesongen av «Veep» på HBO. Jeg elsker å binge!

–Favorittsommerlåt?

–Akkurat nå er det «Tuesday» av Burak Yeter.