Solstikk - Marthe Øvrum

Leder i Skeiv Ungdom Marthe Øvrum gjør masse forskjellig i år. Padletur, to brylluper, Jafnadhr og innflytting i ny leilighet.

Publisert

Navn

: Marthe Øvrum

Alder

: 24 år

Gjør

: Leder i Skeiv Ungdom

Hva skal du gjøre i sommer?

I sommer skal jeg i bryllup både på Senja og i Oslo, jeg skal på padleferie med kjæresten min og et vennepar utenfor kysten av Bodø. Og jeg og min kjære skal flytte inn i vår første felles leilighet. I tillegg skal jeg selvsagt være med på sommerens vakreste eventyr, Jafnadhr. Få ting er så stas som å være på sommerleir med mange unge skeive, hvor normene blir snudd på hodet og folk bare får være seg selv.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

Da huden min ikke opererer med andre nyanser enn blåhvit og rød, vil noen muligens bli overrasket over at jeg hvert år faktisk prøver å snike inn litt soling av kroppen.

Hvor går du helst ut i sommer, og hvorfor?

For meg betyr sommer at man har en mer legitim grunn til å spise enorme mengder med is enn hva man har ellers i året. Den beste isen i Oslo finner man på Paradis, og den fineste avdelingen deres ligger idyllisk til på Sørenga. Så der finner du meg en sommerdag hvis jeg selv får velge.

Hvilken pride har vært din beste opplevelse, og hvorfor?

Jeg må svare Oslo Pride i år. Paraden var en helt sinnsyk opplevelse! Så mange fine og fargerike folk, og helt fantastisk stemning. Tror at Skeiv Ungdom aldri har hatt så mange folk bak våre paroler som i år. Følelsen av å høre hundrevis av mennesker rope ut mot kjønnstyrraniet kan ikke beskrives. I tillegg er jeg skikkelig stolt av utrolig fine frivillige som har stilt opp for å gjøre Ungdomsområdet i Pride Park til et fint sted å være. Må også legge til at jeg fikk skikkelig troen på fremtiden etter debatten Skeiv Ungdom arrangerte om tredje juridisk kjønn med paneldeltakere fra ungdomspartiene. Makan til fine ungdomspolitikere skal man lete lenge etter!

Hvilken skuespiller vil du gjerne se i en skeiv rolle?

Sandra Bullock. Fordi det ville gjort Marthe 14 år lykkelig.

Favoritt app på mobilen i sommer?

Pent.no. Når man skal padle på havet blir man over middels opptatt av vær og vind.

Snap eller Insta?

Snap.

Hit drar jeg aldri tilbake?

Milano. En by som verken passer hjertet eller lommeboka mi.

Hit drar jeg gjerne igjen?

Berlin. Fantastisk fin by som har mye å by på av både historie, god mat og aktiviteter. Og en by det er veldig fint å være skeiv i. Må tilbake dit!

Hvis du får utenlandske gjester, hva vil du vise frem av Norge?

Hvis jeg kan velge fra øverste hylle, ville jeg ha tatt dem med til Senja i Troms. Verdens fineste sted med fantastiske fjell og fjorder, gode muligheter for havfiske og variert turterreng.Hvis man skulle holdt seg litt mer lokalt ville jeg nok vist frem Østmarka, Sørenga og restauranten Stormkjøkkenet.

Hva vil du ikke vise frem?

Oslo har mye fint, men Oslo har også veldig mye kjedelig. Så ville for eksempel forsøkt å unngå Karl Johan.

Hvilken homo, lesbe, bi eller transperson ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

I år tror jeg jeg ville latt Line Halvorsrud planlegge ferien min. Da vi begge har forsøkt oss på konseptet “gå rett fra sosionomstudiet og til lederverv i Skeiv Ungdom”, og han i likhet med meg er glad i friluftsliv, tror jeg at han ville kunne planlagt den perfekte ferien for meg i år.

Du er verken homofob eller transfob, men hvilke fobier har du?

Jeg får helt noia når folk knekker fingre. Også har jeg et svært anstrengt forhold til slanger.

Hvilken roman ville du ha lest om igjen og hvorfor?

Jeg tror jeg ville lest boka “Evelyn og de grønne” av Eva Strandbu igjen. Den handler om andre verdenskrig i Nord-Norge sett gjennom øynene til en fem år gammel jente. Jeg leste den tidlig i tenårene, og hadde vært spennende å lese den igjen nå ti år senere.

Hvilken serie skal du binge i sommer?

Jeg har allerede slukt den nyeste sesongen av Orange is the New Black, og You Me Her på Netflix. Har ikke bestemt meg for hva neste serie blir, men må finne meg noe krim-aktig tror jeg.

Favorittsommerlåt?

Det er få ting som gjør meg så glad som leirbål, gitarspilling og allsang i kombinasjon. Og da det enkle ofte er det beste, må jeg være ærlig å si at få sanger gir mer sommerstemning enn Idyll.