Sommeridyll på Jafnadhr

Publisert

120 ungdommer i alderen 14-30 år har vært samlet på Skjeberg Folkehøyskole i snart en uke for å diskutere, bli kjent og boltre seg med workshops og hverandre. Mens det i fjor ble sendt ut flomvarsel, har værgudene vært særdeles snille med deltakerne på årets Jafnadhr. På den skeive ungdomsfestivalens nest siste dag viste gradestokken godt over 20 grader og stemningen var upåkagelig da arrangørene la til rette for vannkrig. - Det er jo så herlig å være her. Vi lever i vår egen lille boble og blir kjent med både nye og gamle deltakere. I tillegg får vi være med på morsomme workshops og nyttige foredrag, sier Irene Løvli (22) fra Kristiansand. Hun er en av gjengangerne på Jafnadhr og er med for fjerde gang. Denne gangen som workshopleder for musikkgruppa. - Det er utviltsomt de koselige menneskene som gjør at jeg kommer tilbake år etter år. Det er noe helt eget ved Jaffis. Stemningen er herlig, sier Irene. Runar Flåten (19) er med for første gang og angrer ikke på at han tok turen fra Tromsø for en uke i Skjeberg. - Det har absolutt levd opp til forventningene. Været har vært herlig, jeg har blitt kjent med masse nye folk og har fått prøve mye nytt. Dette er noe alle skeive unge burde unne seg. På dagtid er deltakerne med på workshops som dans, teater, musikk, foto, selvforsvar og sport. I tillegg står flere foredrag med aktuelle temaer som sex-arbeid, intersex og stigmatiseringer i samfunnet på programmet. På kveldstid er det show og filmvisning i tillegg til andre sosiale aktiviteter. - Men vi får også tid til andre ting som å bare ligge i gresset å sole oss, dra på stranda og slike ting. Det er en veldig fin balanse mellom faglig stoff og sosial moro. Crewet har vært kjempeflinke og vi har veldig dyktige instruktører, sier Runar.

- Vi trenger Jaffis

Selv deltar Runar på dansegruppa for å få noen dansetips. - Jeg har aldri danset før, så når jeg først er med på en homofestival, så må jeg utnytte sjansen til å lære meg å danse, sier Runar som tar seg en velfortjent hvil i gresset sammen med Irene, Lene Henriksen (24) og Marius Mikalsen (20). På grunn av manglende økonomisk støtte var det lenge usikkert om det i det hele tatt ville bli Jafnadhr i år, men alle fire er enige om viktigheten av å ha en ungdomsfestival som Jafnadhr. - Jafnadhr er en uke med total frihet. Alle kan være seg selv fullt ut og man møter andre likesinnende. Uansett hvor rar du tror du er, så får du se at det alltid er noen som er minst like rar, ler Irene. - Særlig for ungdommer fra mindre plasser er Jafnadhr et godt tilbud. Man får se at man ikke er alene og at det finnes mange andre som er i samme situasjon som en selv, sier Marius. - I tillegg får man dekt reiseutgiftene, så alle har mulighet til å delta. Det er lett å henge seg med. Om man ikke kjenner noen og ikke vil dra alene, kan man høre med lokallaget sitt eller komme i kontakt med noen på Gaysir, tipser Runar. På spørsmål om de har planer om å delta til neste år, er svaret klinkende klart: - Selvfølgelig!

Fra deltaker til frivillig

Guðny Ósk Sveinbjörnsdóttir (19) er en av få som kommer utenlands for å få med seg festivalen. Hun deltok for første gang i fjor og er med som frivillig denne gangen. - Det er en helt spesiell atmosfære her. Man blir akseptert med en gang og kommer lett i snakk med mange hyggelige mennesker. Det har vært en super uke med både nyttige foredrag og workshops, samt sene kvelder med masse sosialt, sier Guðny. Informasjon og workshops har i all hovedsak vært på engelsk, men foredraget RESTART, som handler om informasjonsarbeid i skolen, ble av ulike grunner holdt på norsk. - Det var et av de foredragene jeg virkelig ville få med meg, men jeg skjønner at de måtte ha det på norsk. Jeg skulle få tilsendt informasjon på engelsk slik at vi kan se nærmere på det hjemme på Island. Det er et opplegg vi vil lære mer om, sier Guðny som jobber i en lhbt-organisasjon for ungdommer.Guðny kommer selv fra en liten plass og er klar på hvor viktig arrangementer som Jafnadhr er for ungdom. - Det er veldig viktig. Vi skulle gjerne fått til noe lignende på Island. Særlig for unge fra små plasser tror jeg det er godt å komme til en festival som Jafnadhr. På små plasser føler man seg ofte alene, men her får man se at det er flere som deg. Det er en fin bekreftelse å få. I tillegg får man nye likesinnede venner som man kan prate med. Jafnadhr avsluttes med Jafnadhr show 2010 på lørdag kveld hvor blant annet noen av workshopsene skal vise frem det de har lært i løpet av uka.