- Spiller ingen rolle hvem du er glad i

«Fotballen er for alle, uansett hvem du er glad i. Alle skal kunne ta del i fotballgleden!»

Publisert

Til helgen og uken som kommer sender fotballen et kraftfullt signal fra samtlige arenaer i Eliteserien og Toppserien. Tekst: Yngve Haavik/NFF.

Alle kapteiner spiller med kapteinbind i regnbuerfarger, cornerflaggene er i regnbuefarger, homohets gis rødt kort, og samtlige speakere leser opp en tekst med et krystallklart budskap: «Fotballen er for alle, uansett hvem du er glad i. Vi ønsker ulike legninger velkommen i vår garderobe og på våre tribuner. Alle skal kunne ta del i fotballgleden!»

For Strømsgodset-kaptein Jakob Glesnes og Stabæk-kaptein Ingvild Isaksen er det både lett og selvfølgelig å fronte dette budskapet.

- Det har ikke vært nok fokus på dette, og derfor er det viktig at vi som toppspillere sender ut et signal om at fotballen skal være et godt sted å være enten du liker gutter eller jenter.

- Det blir snakket om machokulturen i herrefotballen som en stor utfordring. Hva tenker du om det?

- Jeg opplever ikke at vi har en machoutfordring i vår klubb i alle fall. Vi har faktisk snakket om det i garderoben. Hos oss hadde den som eventuelt sto frem som homofil blitt veldig akseptert. Om du liker gutter eller jenter er ett fett. Samtidig hadde det nok opplevdes tøft for den første profilerte mannlige spilleren som valgte å stå frem offentlig. Nettopp derfor er helgens markering så viktig.

Det stiller Ingvild Isaksen seg 100 prosent bak. Men selv om aksept av homofile i hennes klubb er stor og at det har vært mange åpne homofile fotballspillere i kvinnefotballen, så mener hun likevel det er en jobb å gjøre i kvinne- og jentefotballen.

- Jeg håper vi kan bidra til bred aksept både gjennom helgens markering og i årene fremover. Det er viktig at NFF og klubbene fronter dette budskapet, slik at alle kan kjenne seg trygge og velkommen i fotballmiljøet. Det at vi signaliserer åpne holdninger hos oss, tror jeg også vil ha betydning for holdninger til unge spillere i breddefotballen, sier Ingvild Isaksen.

Fotballpresident Terje Svendsen er både glad og stolt over at Glesnes og Isaksen står opp for et verdibudskap som betyr så mye for så mange i det norske samfunnet.

- NFF er stolt over fotballens kontinuerlige verdiarbeid gjennom Fair play-programmet, men vi må erkjenne at vi ikke har gjort en god nok inn mot homofile for at de skal føle seg velkommen som den de er. Fotball er for alle, uansett hvem du er glad i. Vi kan og vil utgjøre en forskjell, og jeg er stolt over at toppklubbene over hele landet markerer en tydelig holdning i helgen og ut i neste uke, sier Terje Svendsen.

NB! Kombinert med dette jobber NFF med å ferdigstille en kompetansmodul i NFF Kvalitetsklubb. Hensikten er å gi klubbene konkrete virkemidler i arbeidet med å få alle til å føle seg like velkommen i klubben – uavhengig av om du forelsker deg i motsatt eller samme kjønn.