Urix
Jubel og hat
Tyrkia vant mot Serbia i Europa-mesterskapet i volleyball for kvinner i helgen, og sosiale medier flommet over av hyllester. Men ikke alle jubler.
Spillerne på
det tyrkiske landslaget er blitt utskjelt av religiøse ledere og radikale
islamister i hjemlandet. Under OL for to år siden sa en profilert imam at
islamske jenter ikke skal være «sultaner av banen», men av «beskjedenhet og
anstendighet», ifølge Aftenposten.
Spillerne som har mottatt mest hets er Melissa Vargas og Ebrar Karakurt.
Stjernespillerne er begge lesbiske. Da Karakurt la ut et bilde på Instagram av seg og kjæresten, kokte det over i kommentarfeltet.
De siste årene er volleyball-kvinnene blitt enormt populære, og laget har fått kallenavnet «nettets sultaner». De har klatret helt til topps og er i dag verdens beste kvinnelag, ifølge det internasjonale volleyballforbundet. Det gjør dem akkurat nå til Tyrkias beste landslag i noen idrett.
Men populariteten handler ikke bare om de sportslige prestasjonene.
For mange er volleyball-stjernene også blitt representanter for det sekulære Tyrkia. Ikke bare spiller de i shorts, har tatoveringer og farger håret blått og sjokkrosa. Det er heller ingen av spillerne som dekker til håret. Dessuten er flere av stjernene på laget åpent homofile.
At de sekulære stjernene gjør stor suksess akkurat i år, er for mange symbolsk. Volleyball-kvinnene er heller ikke redde for å ta side i kulturkampen:
«Som tyrkiske kvinner forsøker vi å være rollemodeller for kommende generasjoner ved å kaste lys over veien som Atatürk viste oss», sa en av spillerne, Zehra Gunes, etter en kamp i forrige uke.
Kritikk til tross, president Erdogan lot seg røre av seieren i Europa-mesterskapet. Han ringte kaptein Eda Erdem Dundar etter kampen for å fortelle at han hadde fulgt med fra start.
«Det er en kilde til stolthet for landet vårt å ha vunnet mesterskapet», skal presidenten ha sagt.