Bisynlighetsdagen markeres av bifile og deres støttespillere 23. september hvert år og den første bisynlighetsdagen fant sted i 1999. 

Den første bisynlighetsdagen ble arrangert av tre amerikanske bifile aktivister, Wendy Curry fra Maine, Michael Page fra Florida og Gigi Raven Wilbur fra Texas.

«Helt siden Stonewall-opprøret har homobevegelsen vokst seg stor og synlig. Det bifile miljøet har også vokst med årene, men på mange måter er vi fortsatt usynlige. Jeg faller selv i fellen av og til og antar at par som går hånd i hånd enten er homofile eller heterofile», sa Gigi Raven Wilbur i et intervju med Huffington Post nylig.

Bifile har sitt eget pride-flagg med fargene rosa, som representerer seksuell tiltrekking til samme kjønn, blå, som representerer seksuell tiltrekking til motsatt kjønn, og lilla, som representerer seksuell tiltrekking til alle kjønn. Flagget blir mer og mer synlig i prideparader rundt om i verden, så også i Norge.

Spreng «bi»-rammene
«Møt likesinnede, bli med på BiFest», oppfordrer LLH Oslo og Akershus.
I Oslo inviterer LLH til fest fredag 26. september. Festen er et ledd i markeringen av den internasjonale bidagen og initiativtakere er Markus Brun Hustad, varamedlem i LLHs sentralstyre, Brita Brekke, styremedlem i LLH Oslo og Akershus og Hans Heen Sikkeland, leder i LLH Oslo og Akershus.

Biseksuelle og bifile er ofte en glemt og gjemt del av den store gruppen lhbt, og bisynlighetsdagen er til nettopp for å feire, erkjenne, diskutere og synliggjøre temaet.
– Vi mener det er viktig å synliggjøre og være åpne, hvis ikke får man ikke gjort noe med situasjonen, sier Markus Brun Hustad. Han er kjent fra P3-dokumentaren «Grådig eller feig» fra 2012, som blant annet satte fokus på bifobi blant homofile.

P3-dokumentaren satte tematikken på spissen, men for initiativtakerne til BiFesten, handler det verken om å være grådig eller feig.
– «Bare vent og se gutten min, snart er du blitt homo», er et klassisk utsagn mange bifile blir møtt med. Jeg mener vi alle må ta et ansvar for å sprenge rammene for hva bi er og blir forstått som. Trange rammer og forutinntatthet er blant tingene som gjør det vanskelig å stå fram som bi, og som gjør at mange bifile rapporterer at de har dårligere helse enn både lesbiske, homofile og heterofile, sier styremedlem i LLH Oslo og Akershus, Brita Brekke.

Pluss og minus
Ifølge Heen Sikkeland er det både positive og negative sider ved det å være bifil.
– Plussene ved å være bi er at vi står strategisk plassert mellom l og h i lhbt-begrepet, og jeg ser mange flotte bipersoner som jeg tror tilegner seg noen gode egenskaper på grunn av denne plasseringen. Dette og den manglende oppmerksomheten vi får, tror jeg også bidrar til at mange av oss reflekterer mer rundt kjønn og seksualitet, relasjoner og løsninger enn mange andre gjør.

Han forteller at minusene er alle spørsmålene man som bifil kan få fra folk flest, uansett seksuell orientering.
– Det er spørsmål som kan være ekstra belastende. Hvis man er i et fast forhold, leser de fleste seksualiteten ut ifra kjønnssammensetningen i forholdet, og selv kjenner jeg at tålmodigheten ikke alltid er like god når jeg blir lest som homo etter at vedkommende er klar over min identitet som bi. For meg handler bi om at man har et seksuelt og emosjonelt tenningsmønster på tvers av kjønn: En attraksjon mot to eller flere kjønn, eller en balansert attraksjon mellom to kjønn, eller en attraksjon som favoriserer ett kjønn, men kjenner at det ikke er utelukkende, eller personer som kjenner sin seksualitet som flytende og som kan forandres over tid, eller at kjønn er lite viktig, eller at personer bestrider ideen om at det bare finnes to kjønn hvor man tiltrekkes av det ene eller begge.

– Hva slags holdninger møter du i heterofile miljø?
– Jeg møter ofte de samme reaksjonene her som i de skeive miljøene. Og jeg møter like ofte bipersoner som identifiserer seg som heterofile, som jeg møter homofile som snakker om sine bifile tendenser eller handlinger.

– Hva slags holdninger møter du i skeive miljø?
– Det blir også her mange underlige spørsmål som jeg tenker at mange har svaret på om man tenker seg om før man spør: «Hvorfor mener du at du er bi, du er jo sammen med en mann?» «Er du sikker på at du er bi?» «Jeg kunne ikke vært sammen med en bi, det ville vært for risikofylt.» Det er heldigvis veldig mange flotte mennesker overalt som vi ikke nevner så ofte. Jeg synes det er spesielt godt når jeg beskriver meg selv som bi og personer bekrefter dette med å si; «Det er jeg også!» Det skjer ganske ofte, men vi lever likevel i den troen om at vi ikke er så mange.

– Har du noen bifile ikoner?
– Mange, men noen fanger oppmerksomheten min mer enn andre: Grace Jones, Frida Kahlo, Margaret Cho, Frank Ocean, Simone de Beauvoir og Sia Furler kan spesielt nevnes.

BiFest fredag 26. september, kl 20, Asylet, Grønlandsleiret 28, aldersgrense 18 år.
Mer info her: BiFest på Facebook

Mer info om Bisynlighetsdagen: facebook.com/bivisibility