Sterk markering mot hat

Publisert

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold samlet folk utenfor den amerikanske ambassade i kveld for å vise at lhbt-miljøet i Norge står sammen for kjærligheten. Journalist og forfatter Olav André Manum var tilstede på solidaritetsmarkeringen utenfor den amerikanske ambassade i dag. Manum bor i både Norge og i Sør-Afrika, og har skrevet mye om hvilke overgrep lhbt-befolkningen i Sør-Afrika, da spesielt lesbiske blir utsatt for. Det er overgrep som ikke får like mye oppmerksomhet her hjemme – og det er en grunn til det mener han.– Denne hendelsen engasjerer nordmenn spesielt fordi det er lettere for oss å identifisere oss med amerikanere, enn for eksempel afrikanere. Vi har likere livsstil, holdninger og livsvilkår. Afrika virker mye mer fremmed og langt borte, sier Manum til Blikk Nett. Manum har også lest nyhetene om at gjerningsmannen i Orlando, Florida har tilknytning til IS. Men han mener det er viktig å holde hodet kaldt.– Jeg tror dette var en gal mann, og vi vet foreløpig ikke nok til å kunne avgjøre om IS stod bak. Det som er viktigst akkurat nå, er å ikke skylde på alle muslimer, eller å kreve at alle muslimer skal måtte forklare seg eller ta avstand fra slike hendelser. De kan jo ikke forklare hvorfor slike ting skjer. Nå er det tid for forsoning og for å bli kjent med hverandre. Det føler jeg er viktig akkurat nå.

Minnestund på London Pub

Håkon Karlsen, kjent for mange som primus motor for mange av de sosiale arrangementene på London Pub, hadde også tatt turen til den amerikanske ambassaden i kveld.– Jeg har vært her for å legge ned blomster og synes det er en viktig markering å delta på, sier Karlsen til Blikk Nett. – Vi hadde en markering på London Pub på søndag også, hvor vi hadde ett minutts stillhet for å hedre ofrene i Orlando i Florida, og det var mange som var tilstede. Jeg har aldri hørt det være så stille på en pub noen gang, sier Karlsen og forteller at miljøet på London Pub ikke frykter at noe liknende skal skje her til lands.– Vi skal ikke la hat stoppe oss – og det kan vi bare vise med én ting: kjærlighet. Og det tror jeg mange i miljøet er enige i. De skal ikke få stoppe oss, avslutter Håkon Karlsen.

Redd kristenfundamentalister

Forfatter og lærer Guro Sibeko møtte opp utenfor den amerikanske ambassade for å vise sin støtte til lhbt-miljøet i Florida, men også miljøet her hjemme. Søndag kveld la Sibeko ut et dikt på sin Facebook-side, som du kan lese lenger ned på siden.– Det er lenge siden jeg har vært her utenfor ambassaden. Sist jeg var her måtte jeg hoppe over gjerdet her med politiet etter meg, sier hun til Blikk Nett og minnes tidligere tider. Det er også mange år siden hun sist gikk i en prideparade. Men i år skal hun gå og oppfordrer alle andre til også å delta.– Grunnen til det er at vi har noe å gå for. Hvis vi ikke går nå, så husker vi ikke hva vi hadde før det er tapt alt sammen. Det er heller ikke bare vi i lhbt-miljøet som har noe å gå for – det gjelder også alle de som er glad i oss. Alle som kjenner oss og alle de som skjønner at det ikke er greit å skyte oss i hodet, sier Guro Sibeko til Blikk Nett. Sibeko påpeker at det ikke er muslimer hun er mest redd for i disse tider.– Vi har USA på den ene siden og Russland på den andre siden. Oh joy liksom … Det er ikke muslimer som skremmer meg mest akkurat nå, med hensyn til det som skjedde i Orlando, Florida, sier Sibeko og fortsetter,– USA er et land hvor kristenfundamentalister har tradisjon for å utføre terror og tradisjon for å undertrykke. Få minutter etter tragedien på utestedet Pulse i Orlando, så var det kristenfundamentalister som på blant annet Facebook uttrykte glede over det som skjedde. Glede over at man drepte homoer, i stedet for uskyldige mennesker. Det er de menneskene jeg er redd, avslutter Sibeko.

#BETRUE

Blikk Nett møter også Stine, som kom på markeringen i en genser med Orlando skrevet i regnbuefarger. T-skjorten er fra Nike og deres 2015 pride-kolleksjon med hastag BeTrue.– Jeg er for å støtte opp mot det som har skjedd. Det er helt forferdelig, sier hun til Blikk Nett. Orlando t-skjorten forklarer hun slik:– Kjæresten min er amerikansk og i dag ble pride t-skjorten fra 2015 høyaktuell igjen, sier hun of forteller at hun blir bekymret for situasjonen i Norge, også i pridesammenheng.– Det er klart man tenker mer på det nå. Det er skremmende at slikt kan skje. Men mest av alt blir jeg bare tappet for ord, avslutter Stine.

– Vi burde vært i Orlando

Blikk Nett møter også Anders Rogg, kjent fra Tramteatret, og Stein Fosslie, kjent fra bandet Norske Gutter, på solidaritetsmarkeringen.– Vi er begge her for å markere motstand mot homofobi, sier Anders Rogg til Blikk Nett. Begge to kommer fra en tid preget av mye homofobi, og begge har vært profilerte personer i en tid da det var få åpne homofile i media.– Men vi vokste ikke opp i et Norge med mye våpen, heldigvis, sier Stein Fosslie. Begge forteller at de opplevde vold i Norge på 80-tallet.– Jeg husker det godt. Jeg hørte bare ” der er Anders Rogg, den soperen” – og så bare smalt det, sier Rogg og forteller at han har en oppfordring til de som nå blir redd på grunn av hendelsene i Orlando, Florida. – Stå frem! Det er det eneste som gjelder er å legge til rette for at mennesker skal kunne være åpne. For hver åpne soper eller lesbe forsvinner fordommer. Så lenge man kjenner en levende soper eller lesbe, så blir det færre fordommer. Det er det eneste som gjelder. Alt annet er uvesentlig, hevder Rogg. Stein Fosslie sier seg enig.– Men dette handler om heteroene også. Vi må stå sammen mot dette. En hver bevegelse bunner ut i det samme – en felles kamp mot det patriarkalske systemet, sier Fosslie og legger til at kampen og frykten ikke må vendes mot muslimer.– Jeg bor på Grønland og er ikke redd muslimer i det hele tatt. Jeg vet at de muslimene jeg omgås til daglig ikke er en del av problemet. Det er tankegangen og hatet til gjerningsmannen som er problemet. Og det er en tankegang som dessverre deles av mange andre gale mennesker fra alle mulige trossamfunn, ikke minst i USA. Men vi finner dem her hjemme også. At drapene på lhbt-personer på klubben Pulse fant sted i pridemåneden juni gjør at det hele oppleves spesielt sårt mener Rogg og Fosslie.– Absolutt. Men det er også flott å se at det er så mange som har møtt opp her utenfor den amerikanske ambassaden, og det er en fin stemning. Folk er rørt og det er nesten som å være i San Franscisco, sier Anders Rogg. – Men vi burde vært i Orlando, avslutter Stein Fosslie.

Powered by Labrador CMS