– Stopp drapene i Tsjetsjenia!

Den russiske lhbt-aktivisten Igor Iasine krever full etterforskning. Du kan også engasjere deg.

Publisert

Nyheten om arrestasjoner, tortur og drap på skeive menn i Tsjetsjenia har engasjert en hel verden. Her hjemme har en rekke organisasjoner, politiske partier og nettverk satt søkelys på hendelsene. Onsdag denne uka kom utenriksminister Børge Brende på banen.

Journalist Igor Iasine, som også er aktiv i den russiske lhbt-organisasjonen Rainbow Association, har sammen med Change.org startet en kampanje for å få russiske myndigheter til å etterforske overgrepene, arrestasjonene og drapene på skeive menn i Tsjetsjenia.

Blikk møtte Igor Iasine i januar 2014 da han besøkte Oslo og norske lhbt-organisasjoner. Den gang oppfordret han til demonstrasjoner under OLs åpningsseremoni i Sotsji i februar samme år.

Felles kamp for menneskerettigheter

Iasine ble politisk aktiv på venstresiden i 2004 og kastet seg over lhbt-politikk i 2006. Rainbow Association er den største lhbt-organisasjonen i Moskva og Iasine har vært medlem siden 2011. I 2010 organiserte han sammen med andre aktivister på venstresida, kampanjen Equality March, for å samle lhbt-aktivister, feminister og andre menneskerettighetsaktivister.

– I Rainbow Association jobber vi også tett med andre politiske organisasjoner, menneskerettighetsorganisasjoner og fagforeninger. Lhbt-kampen er en del av vår felles kamp for menneskerettigheter som også innbefatter kvinnerettigheter og kamp mot rasisme.

Nå har han altså startet en kampanje i samarbeid med Change.org

Verden engasjerer seg

Ellen DeGeneres og Troye Sivan er bare to av mange skeive artister og kjendiser som nå oppfordrer verden til å reagere mot overgrepene på lhbt-personer i Tsjetsjenia.

Troye Sivan and Ellen DeGeneres urge world to speak up over #Chechnya's brutal persecution of gay men:https://t.co/h5VFBitP1d pic.twitter.com/msCS72eSFk

— Attitude (@AttitudeMag) April 13, 2017

Boy George har også uttrykt sin avsky.

How about you tweet @realDonaldTrump about this and see if we can get a reaction! #ChechnyaGayRights https://t.co/K5ZWacyKPW#SpeakUpTrump

— Boy George (@BoyGeorge) April 13, 2017

Demonstrasjoner utenfor ambassader

Den britiske avisa Independent melder at det var en stor demonstrasjon utenfor Russlands ambassade i London onsdag 12. april.

Many thanks to those who supported and organised #Chechnya demonstrations. #StonewallSays https://t.co/XdR0b1LD80 pic.twitter.com/LXzHHVn5wQ

— Stonewall (@stonewalluk) April 13, 2017

Det blir demonstrasjon utenfor Russlands ambassade i Dublin torsdag 20. april.

Join the Action Against Concentration Camps for Gay Men in #Chechnya in Dublin next Thursday https://t.co/eJSQO4VeeJ #HumanRights #LGBT

— Gay Community News (@GCNmag) April 13, 2017

Andre reaksjoner og aksjoner

FRI sendte sammen med Amnesty og Den Norske Helsingforskomité et brev til utenriksminister Børge Brende og ba om at norske myndigheter må legge press på Russland for å stoppe grusomhetene.

6.4. sendte me, @Amnesty_Norge, @FRI_HET brev til @Utenriksdept om å be #Russland sikra #LHBTI-rettar i Tsjetsjenia https://t.co/hOSVuox9Tj

— NHC (@nhc_no) April 12, 2017

Hva kan du gjøre?

Nyheten om overgrep og drap i Tsjetsjenia har opprørt og mange vil engasjere seg. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

Bruk sosiale medier

Bruk Twitter og send meldinger til Russlands statsadvokat på @Genproc og Russlands etterforskningsutvalg på @sledcom_rf og krev etterforsking av overgrep og arrestasjoner i Tsjetsjenia.

Støtt aksjoner

Støtt Amnesty Internationals globale kampanje for å stoppe overgrep på menn som har sex med menn i Tsjetsjenia.

Støtt også Amnesty International Norges kampanje

Legg press på Den Russiske Ambassade i Oslo

Send mail til [email protected] og [email protected] og be dem om å starte etterfosking av overgrepene. Du kan eventuelt bruke teksten til den russiske lhbt-aktivisten Igor Iasin som du finner hos Change.org

NB!

Vil du demonstrere? Ta kontakt med organisasjoner som FRI og Skeiv Verden og Skeiv Ungdom. En samlet demonstrasjon med organisasjoner i ryggen gir størst effekt.

Kontakt Norges faste delegasjon til FN

Kontakt ambassadør Geir Otto Pedersen på [email protected] og be han fordømme overgrepene og drapene i Tsjetsjenia, samt kreve etterforsking og rapportering.

Snakk om Tsjetsjenia

Hold saken varm på sosiale medier. Ta kontakt med lokale lhbt-organisasjoner og spør dem hva de gjør – og om du kan bidra. Følg nyhetene.