Nyheten om arrestasjoner, tortur og drap på skeive menn i Tsjetsjenia har engasjert en hel verden. Her hjemme har en rekke organisasjoner, politiske partier og nettverk satt søkelys på hendelsene. Onsdag denne uka kom utenriksminister Børge Brende på banen.

Journalist Igor Iasine, som også er aktiv i den russiske lhbt-organisasjonen Rainbow Association, har sammen med Change.org startet en kampanje for å få russiske myndigheter til å etterforske overgrepene, arrestasjonene og drapene på skeive menn i Tsjetsjenia.

Blikk møtte Igor Iasine i januar 2014 da han besøkte Oslo og norske lhbt-organisasjoner. Den gang oppfordret han til demonstrasjoner under OLs åpningsseremoni i Sotsji i februar samme år.

Felles kamp for menneskerettigheter
Iasine ble politisk aktiv på venstresiden i 2004 og kastet seg over lhbt-politikk i 2006. Rainbow Association er den største lhbt-organisasjonen i Moskva og Iasine har vært medlem siden 2011. I 2010 organiserte han sammen med andre aktivister på venstresida, kampanjen Equality March, for å samle lhbt-aktivister, feminister og andre menneskerettighetsaktivister.
– I Rainbow Association jobber vi også tett med andre politiske organisasjoner, menneskerettighetsorganisasjoner og fagforeninger. Lhbt-kampen er en del av vår felles kamp for menneskerettigheter som også innbefatter kvinnerettigheter og kamp mot rasisme.

Nå har han altså startet en kampanje i samarbeid med Change.org

Verden engasjerer seg
Ellen DeGeneres og Troye Sivan er bare to av mange skeive artister og kjendiser som nå oppfordrer verden til å reagere mot overgrepene på lhbt-personer i Tsjetsjenia.

Boy George har også uttrykt sin avsky.

Demonstrasjoner utenfor ambassader
Den britiske avisa Independent melder at det var en stor demonstrasjon utenfor Russlands ambassade i London onsdag 12. april.

Det blir demonstrasjon utenfor Russlands ambassade i Dublin torsdag 20. april.

Andre reaksjoner og aksjoner
FRI sendte sammen med Amnesty og Den Norske Helsingforskomité et brev til utenriksminister Børge Brende og ba om at norske myndigheter må legge press på Russland for å stoppe grusomhetene.

Hva kan du gjøre?
Nyheten om overgrep og drap i Tsjetsjenia har opprørt og mange vil engasjere seg. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

Bruk sosiale medier
Bruk Twitter og send meldinger til Russlands statsadvokat på @Genproc og Russlands etterforskningsutvalg på @sledcom_rf og krev etterforsking av overgrep og arrestasjoner i Tsjetsjenia.

Støtt aksjoner
Støtt Amnesty Internationals globale kampanje for å stoppe overgrep på menn som har sex med menn i Tsjetsjenia.

Støtt også Amnesty International Norges kampanje

Legg press på Den Russiske Ambassade i Oslo
Send mail til rembassy@online.no og consul@online.no og be dem om å starte etterfosking av overgrepene. Du kan eventuelt bruke teksten til den russiske lhbt-aktivisten Igor Iasin som du finner hos Change.org

NB! Vil du demonstrere? Ta kontakt med organisasjoner som FRI og Skeiv Verden og Skeiv Ungdom. En samlet demonstrasjon med organisasjoner i ryggen gir størst effekt.

Kontakt Norges faste delegasjon til FN
Kontakt ambassadør Geir Otto Pedersen på un.newyork@mfa.no og be han fordømme overgrepene og drapene i Tsjetsjenia, samt kreve etterforsking og rapportering.

Snakk om Tsjetsjenia
Hold saken varm på sosiale medier. Ta kontakt med lokale lhbt-organisasjoner og spør dem hva de gjør – og om du kan bidra. Følg nyhetene.