Storstilt feiring

Publisert

Josefine Winter, Tom Stereo og Jenny Jenssen var noen av artistene som hedret bursdagsbarnet da homodagene i Bergen avsluttet med storstilt 40-årsfest på lørdag. Det var ingenting å si på oppmøtet på Hotel Admiral lørdag kveld. Festglade homser og lesber strømmet på og til slutt fikk arrangørene et luksusproblem: dørene måtte stenges fodi det ble for fullt. – Det har vært full fart hele helga. Over all forventning egentlig. Det har vært godt oppmøte på de store arrangementene, og det har vært særlig bra i kveld. Det betyr at vi må ha et større lokale neste gang. Så vi er kjempefornøyde, sier nestleder i LLH Bergen og Hordaland, Torill Frøise.

– Hvor viktig er det å markere 40 år med homokamp i Bergen? 

– Mange tenker hvorfor skal vi gidde å kjempe når vi har de fleste rettighetene, men det er veldig viktig at vi stopper opp og tenker etter hvordan det har vært. Særlig at unge blir påminnet om at det ikke alltid har vært like enkelt og at det ligger en tøff kamp bak dit vi er nå, sier Frøise. Frøise selv innrømmer at hun ikke var helt oppdatert på de 40 årene med organisert homobevegelse i Bergen og mener det er viktig at den blir trukket frem. – Homobevegelsen i Bergen har fått for lite oppmerksomhet. De har gått i front for mye. Selv hadde jeg hørt mye om Kim Friele og homobevegelsen generelt, men lite om bergenshistorien. På fredag fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse. Det var veldig interessant.

– Føler du at vi har kommet langt på 40 år?

– Historien viser at vi har kommet veldig langt, selv om vi fortsatt har en vei å gå. Kirken er en ting jeg brenner for. Det er viktig fremover at vi får mer aksept i kirken. Spesielt i Bjørgvin har vi en veldig konservativ biskop og hele bispedømmet er veldig lukket. Vi har to-tre prester som sier de er villige til å vesigne homofile. De andre vil enten ikke eller så tør de ikke.

 

– Hva føler du er den største forskjellen på homokampen den gang og nå?

– For det første at vi kan være åpne i de fleste sammenhenger. Det er generelt mer aksept i de fleste samfunnslag. For det andre har vi tilgang til media. Vi slipper å ha små hemmelig notiser i avisene for å nå frem. Og for det tredje så har vi møtesteder som Fincken og kan arrangere arrangementer uten motstand, sier Frøise. Hun ser allerede fremover og ønsker å gjøre homodagene til et fast årlig arrangement.– Målet er å få på plass en årlig greie her i Bergen. Vi kan aldri konkurrere med Skeive Dager, men vi har muligheter til å få på plass et skikkelig arrangement. Det vi først og fremst ønsker nå er å få på plass en fast komité, sier Frøise som også har planer for fredagens paneldebatt. – Paneldebatten ble egentlig bare en teaser. Vi kunne holdt på hele kvelden. Det frister til gjentakelse. De personene vi hadde i panelet har mange historier å dele med oss, og vi vil gjerne spille videre på det og arrangere en hel kveld med debatt, sier Frøise til Blikk Nett.