Den siste tiden har det rast debatt om homofobi i reggae-/dancehall-miljøet. Artisten Sizzla måtte avlyse planlagte spillejobber i Oslo og Stockholm etter sterke protester mot artistens sangtekster, som har et tildels svært støtende og voldelig budskap mot personer med homofil legning.
Det norsk/svenske folkhall-bandet Snakka San & SVER kaster seg inn i dancehall og reggaedebatten med låta «Straight lr Gay» – både et rop om holdningsendring, men også om nyansering i synet på sjangeren.

Artisten Sizzla Kalonji måtte flytte sine planlagte spillinger på Strand Hornstull i Stockholm og på Rockefeller i Oslo i foregående uke, etter det ble kjent at han nylig hadde brutt den såkalte Reggae Compassionate Act, der han forplikter seg til å ikke fremføre sine kontroversielle tekster om å blant annet brenne og steine homofile. Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) opprettet blant annet Facebook-kampanjen «Stopp konserten med homohateren Sizzla på Rockefeller nå», og lyktes sammen med mange andre aktivister i å få konserten flyttet. I Sverige ble Sizzla møtt med lignende protester, og konserten på Strand Hornstull ble avlyst.

– Lhbt-holdningene bidrar til å holde sjangeren nede
Det ferske folkhall-bandet Snakka San & SVER kaster seg nå inn i debatten med sin nye låt «Straight lr Gay». Vokalist Snakka San har vært aktiv i det svenske dancehallmiljøet i mange år, blan annet som tett partner med Kapten Röd, broderfolkets nummer 1-artist akkurat nå, og har førstehåndskunnskap til problematikken.

– Reggae er så mye mer enn disse holdningene – men hver gang sjangeren er i framvekst og begynner å få folkelig fotfeste, kommer spesifikke artister i fokus med sitt hatbudskap, og motvirker alt som er bra med reggae og dancehall. Vi ønsker å fortelle en annen historie og fremme kjærligheten og samfunnskritikken som er en like viktig del av sjangeren, forteller Snakka San.

Gir bort «Straight lr Gay» gratis for å skape holdningsendring
Dette førte til at Snakka San skrev teksten til låta «Straight lr Gay» i januar 2011, som et lite halvår seinere fant sin nåværende form etter at Värmland-artisten slo seg sammen med det norsk/svenske folkemusikkbandet SVER og dannet Snakka San & SVER. Låta var ikke planlagt utgitt før ved slipp av debutalbumet til høsten, men bandet velger nå å gi bort låten gratis for å gi sitt bidrag til debatten.

– Vi håper dette kan bidra til at flere forstår at det er klinkende likegyldig om du er straight eller gay. Homofili er fortsatt forbudt med dødsstraff til følge i sju land, og dette skal ikke musikere være med på å opprettholde, sier Snakka San.

– Samtidig vil vi også bidra og oppfordre til å nyansere synet på reggae-sjangeren. Det er en veldig åpen og ærlig sjanger, som igjen gjør at det til tider dukker opp veldig rå og hatske budskap – som det er viktig å ta opp til diskusjon.

Les mer: facebook.com/snakkasansver

Hør låta «Straight lr Gay»: Straight eller Gay by Snakka San & SVER