«Straight lr Gay»

Publisert

Den siste tiden har det rast debatt om homofobi i reggae-/dancehall-miljøet. Artisten Sizzla måtte avlyse planlagte spillejobber i Oslo og Stockholm etter sterke protester mot artistens sangtekster, som har et tildels svært støtende og voldelig budskap mot personer med homofil legning. Det norsk/svenske folkhall-bandet Snakka San & SVER kaster seg inn i dancehall og reggaedebatten med låta «Straight lr Gay» – både et rop om holdningsendring, men også om nyansering i synet på sjangeren. Artisten Sizzla Kalonji måtte flytte sine planlagte spillinger på Strand Hornstull i Stockholm og på Rockefeller i Oslo i foregående uke, etter det ble kjent at han nylig hadde brutt den såkalte Reggae Compassionate Act, der han forplikter seg til å ikke fremføre sine kontroversielle tekster om å blant annet brenne og steine homofile. Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) opprettet blant annet Facebook-kampanjen «Stopp konserten med homohateren Sizzla på Rockefeller nå», og lyktes sammen med mange andre aktivister i å få konserten flyttet. I Sverige ble Sizzla møtt med lignende protester, og konserten på Strand Hornstull ble avlyst.

– Lhbt-holdningene bidrar til å holde sjangeren nede

Det ferske folkhall-bandet Snakka San & SVER kaster seg nå inn i debatten med sin nye låt «Straight lr Gay». Vokalist Snakka San har vært aktiv i det svenske dancehallmiljøet i mange år, blan annet som tett partner med Kapten Röd, broderfolkets nummer 1-artist akkurat nå, og har førstehåndskunnskap til problematikken.– Reggae er så mye mer enn disse holdningene – men hver gang sjangeren er i framvekst og begynner å få folkelig fotfeste, kommer spesifikke artister i fokus med sitt hatbudskap, og motvirker alt som er bra med reggae og dancehall. Vi ønsker å fortelle en annen historie og fremme kjærligheten og samfunnskritikken som er en like viktig del av sjangeren, forteller Snakka San.

Gir bort «Straight lr Gay» gratis for å skape holdningsendring

Dette førte til at Snakka San skrev teksten til låta «Straight lr Gay» i januar 2011, som et lite halvår seinere fant sin nåværende form etter at Värmland-artisten slo seg sammen med det norsk/svenske folkemusikkbandet SVER og dannet Snakka San & SVER. Låta var ikke planlagt utgitt før ved slipp av debutalbumet til høsten, men bandet velger nå å gi bort låten gratis for å gi sitt bidrag til debatten.– Vi håper dette kan bidra til at flere forstår at det er klinkende likegyldig om du er straight eller gay. Homofili er fortsatt forbudt med dødsstraff til følge i sju land, og dette skal ikke musikere være med på å opprettholde, sier Snakka San.– Samtidig vil vi også bidra og oppfordre til å nyansere synet på reggae-sjangeren. Det er en veldig åpen og ærlig sjanger, som igjen gjør at det til tider dukker opp veldig rå og hatske budskap – som det er viktig å ta opp til diskusjon.

Les mer:

facebook.com/snakkasansver

Hør låta «Straight lr Gay»:

Straight eller Gay by Snakka San & SVER