Suksess for «Hverdagsskeiv»

Snapchat-kontoen «Hverdagsskeiv» nærmer seg 2 000 følgere og mottar titalls henvendelser hver dag.

Publisert

I januar startet Stine Harbø og seks andre skeive kvinner opp Snapchat-kollektivet «Hverdagsskeiv», hvor medlemmene hver dag bytter på å legge ut snaps om hva det vil si å være skeiv i Norge i 2017.

Siden den gang har Snapchat-kontoen også fått en fast mannlig snapper og hele 2000 følgere på Snapchat.

– Alle er overrasket over hvor stor pågang vi har hatt siden vi starta opp. Det sa nesten «pang» med en gang, og vi bruker mer tid på å svare på spørsmål fra følgere enn å legge ut snaps nå om dagen, sier Stine Harbø til Blikk nett.

Harbø forteller at «Hverdagsskeiv» blir kontaktet av skeive i alle aldre både i og utenfor skapet.

– Følgerne spør ofte om ukens tema, men også om generelle ting knyttet til det å være skeiv, sier hun.

Egen parole og stand i Pride park

Nå ser Snapchat-kollektivet med Harbø i spissen fram mot Pride, hvor de skal gå i paraden under egen parole og ha stand i Pride park.

– Det betyr mye for oss å være en del av Pride. Det vil være en arena for oss å møte følgerne våre på, samtidig som vi får vist oss fram litt og promotert «Hverdagsskeiv», sier hun.

Snapchat-kollektivet har allerede planene klare for standen i Pride park.

– Planen er å skaffe en «selfieplass» slik at alle som besøker oss kan ta en «Hverdagsskeiv-selfie.» Vi fant ut at vi ville gjøre noe litt annerledes og gøy, og dette passer veldig bra siden «Hverdagsskeiv» lever gjennom sosiale medier. Hele gjengen har lyst til å bidra under Pride, så det kommer definitivt til å bli liv på standen vår, sier hun.

Inviterer kjente fjes

Hver mandag introduserer snapperne i «Hverdagsskeiv» et nytt tema de snakker om. På den måten er det også lettere for dem som snapper å holde fast i en rød tråd, forklarer Harbø.

– Vi snapper om alt og ingenting med skeiv knagg. Derfor er det alltid greit å vite litt på forhånd hva man skal snakke om, og det er helt klart en fordel å planlegge litt nå som vi får så mange henvendelser i tillegg, sier Harbø.

For at kontoen skal utvikle seg videre har de invitert en rekke kjente fjes til å gjestesnappe i tiden fram mot Pride.

– Vi må klare å holde engasjementet oppe og utvikle oss kontinuerlig. Per i dag mangler vi transperspektivet. Derfor er vi så glad for at Luca Dalen Espseth og Christine Marie Jentoft har takket ja til å gjestesnappe for oss, sier hun og legger til at FRI-leder Ingvild Endestad og Rosa kompetanserådgiver Hilde Arntsen også kommer til å gjeste kontoen i løpet av juni måned.

Den 29. juli reiser «Hverdagsskeiv» til Fredrikstad for å demonstrere mot Den nordiske motstandsbevegelsens «Knus homolobbyen»-demonstrasjon.

– I tillegg til å vise fram mangfoldet i den skeive hverdagen vil vi også støtte opp om homobevegelsens rettighetsarbeid og bidra til å motarbeide enhver form for diskriminering og hat, sier hun.

Fortsatt behov

Harbø håper at «Hverdagsskeiv» fortsetter å vokse utover sommeren og høsten og utvikler seg til en å bli en gjenganger i det skeive nyhetsbildet på sosiale medier. Behovet er i alle høyeste grad til stede selv om kalenderen viser år 2017, mener hun.

– Hver dag skjer det et eller annet som tydeliggjør behovet for å «hverdagsliggjøre» det å være skeiv. Kjærligheten vinner alltid over hatet, sier hun og forteller Blikk at to av parene som er faste snappere i «Hverdagsskeiv» skal gifte seg i sommer, og at kontoen faktisk også har fungert som en «matchmaker.»

– Det hadde jeg definitivt ikke trodd på forhånd, men det er alltid innmari fint når folk finner hverandre, sier hun.