Suksess for Pride House

Publisert

Publikum strømmet til for å ta del i Skeive dagers nyskapning, Pride House, i helga. – Vennskap og møter får oss ut av lukkede posisjoner, sa ordfører Fabian Stang da han åpnet Pride House lørdag 18. juni. Siden fulgte to dager fylt opp av debatter, kultur og workshops. Stockholm Pride har i en årrekke hatt et eget Pride House under Stockholm Pride. Huset er et kjernepunkt for politiske debatter, seminarer og kulturelle arrangementer. Under Europride i Stockholm i 2008 flyttet Pride House inn i Stockholms Stadsteater og Kulturhuset ved Sergels torg, og slo alle rekorder med 228 arrangementer fordelt på 14 lokaler. Siden har Pride House holdt hus på samme sted. Skeive dager lot seg inspirere og startet arbeidet med et eget Pride House i Oslo i forbindelse med festivalen. Ranveig Stava i LLH Oslo og Akershus tok grep og satte sammen en styringsgruppe og i løpet av kort tid var programmet omfattende og mangfoldig. Blikk Nett møter en fornøyd prosjektleder dagen derpå. – Jeg vil jo gjerne skryte vilt og hemningsløst av alle de frivillige og styringsgruppa som sørget for at Pride House ble realistert, sier hun til Blikk Nett. – Jeg er veldig stolt av dem og stolt over det vi fikk til i sammen.

Valgets kvaler

Programmet på Pride House var bredt og hadde noe for en hver. Fra diskusjoner om sexisme i skeive miljøer til politikerdebatt. Det var også mulig å selv delta aktivt på flere workshops.– Vi valgte å ikke sile ut noen ting, i og med at dette var første gang vi arrangerte et Pride House. Det eneste hjertesukket jeg hørte var fra noen som hadde lyst å delta på to arrangement som var lagt på samme tidspunkt. Det var jo trist, men at programmet var så bra at man fikk valgets kvaler får vi ta som et kompliment. Pride House ble lagt utenfor sentrumskjernen, og det var ingen selvfølge at homoene skulle strømme til på Reaktorskolen ved Carl Berner. Men det gjorde de, både lørdag og søndag.– Det var en risiko vi valgte å ta da vi la Pride House til Reaktorskolen. Men hele Pride House var en risiko i seg selv, men det gikk over all forventning, sier Stava til Blikk Nett. – Hvis det er noe jeg mener kan forbedres så må det være tid. Jeg kan avsløre allerede nå at det blir Pride House også til neste år. Da vil vi ha mye bedre tid på oss til planlegging enn det vi hadde nå. Nå kan vi starte prosessen til høsten allerede.

– Hvilke aktiviteter på Pride House deltok du selv på?

– Jeg fikk med meg deler av alle debattene og var innom stort sett alle arrangementene. Jeg skulle veldig gjerne ha vært med på mye mer. Sånn sett er det dumt å være arrangøren. Tiden strekker ikke til.

– Hva skal du bruke tiden på nå?

– Nå har jeg det rolig, og det er tre dager igjen med skole, så er det ferie. Det skal bli fint. Jeg gleder meg mest til å være i Pride park. Kjenne på stemningen og hilse på gamle kjente og bare slappe av.

Les også:

Pride House åpnet Damer med bart og kul i buksa KrF tar selvkritikk Skeiv sexisme Tok opp egne fordommer