Sultestreiker under voldstrusler

Publisert

Under trusler om vold fortsetter Sara Matz Azmeh Rasmussen sin kamp for å komme i dialog med Islamsk Råd Norge (IRN) og få dem til å ta klar avstand fra dødsstraff mot homofile og transpersoner.  – Jeg blir her til så skjer, punktum, sier Rasmussen til Blikk Nett. Hun ser sliten og kald ut, men ved godt mot, der hun sitter foran IRNs lokaler i Calmeyers gate i Oslo.– Jeg gir ikke opp før jeg blir båret vekk på båre, sier Rasmussen. – Jeg ville ikke at aksjonen min skulle bli, eller oppfattes som, et mediestunt. Men etter to dager skjedde det ingen ting og jeg skjønte at jeg måtte gi noen intervjuer for å få oppmerksomhet rundt saken, sier hun og understreker at hun ikke vil bli oppfattet som inkonsekvent. Opprinnelig startet aksjonen som en sitteprotest mandag denne uka, og hun ble lovet et møte med generalsekretær Mehtab Afsar i IRN.– Men dette ble ikke noe av. Da jeg gikk inn til IRN for å overrekke en rose ble jeg regelrett kastet ut, forteller hun. Deretter tok hun avgjørelsen om å sultestreike. Når Blikk snakker med henne, kommer det folk forbi som uttrykker sin støtte. Ifølge Rasmussen er det en klar sammenheng mellom de signaler IRN gir og hets mot homofile muslimer i deres miljø.– Det hjelper lite å si at man fordømmer vold og trakassering mot homofile, når rådet formulerer seg så tvetydig i en så viktig sak som homofiles rett til liv. Rådet har bare gjentatt de samme formuleringene de er blitt kritisert for.

Ønsker et møte

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge mener på sin side at de har vært tydelig i sitt syn. I en pressemelding onsdag skrev rådet at det «verken ønsker eller søker dødsstraff mot homofile».– Det er den uttalelsen som står, og vi må forholde oss til det. Vi må få lov til å velge de ordene vi vil, sier Afsar ifølge NTB. Han sier at Islamsk Råd allerede for fire dager siden invitere henne til et møte for å snakke sammen.– Men vi er ikke blitt enige om et møtetidspunkt ennå, på grunn av mine allerede inngåtte avtaler, sier Afsar. Afsar sier også at Sara Azmeh Rasmussen aldri har kontaktet ham, verken på mail, telefon eller sms for å ha et møte om saken.– Det er jeg som personlig har gått til henne hver dag og servert te og frukt og hatt en dialog med henne hvor jeg har sagt at vi kan møtes og prate. I går da jeg sendte henne sms for å bli enig om hvor og når vi skulle møtes, kalte hun meg en uredelig person fordi vi hadde gått ut med pressemeldingen. Hun så ingen grunn til å møte meg. Likevel sendte jeg henne nok en melding for å avtale et møte. Etter mye om og men vil hun møte meg nå. Jeg ser fram til å møte henne, akkurat slik vi ble enige om fra første dag jeg snakket med henne, sier Afsar.

Lever i frykt

Rasmussen viser til at ett av Skeiv verdens styremedlemmer har gått under jorden.– Vedkommende har blitt truet både privat og mot familien. Dette viser at det ikke går an å drive homoarbeid i Norge og samtidig være åpen homofil og muslim. Mens Blikk står der, kommer to gutter og snakker til henne på arabisk.– De var muslimer og trakasserte meg med seksuelle antydninger, sier hun Rasmussen mener det er mangel på informasjon som gjør at muslimer tar avstand fra homofile.– Men man kan ikke drive informasjonsarbeid under dødstrusler. Homofile muslimer i Norge lider. De lever i frykt, mener hun. I Norge er det rundt 80 000 muslimer.– Hvis man forsiktig sier at to prosent av disse er homofile, tror jeg man tar for lite i. Jeg antar at det er mange flere, nettopp fordi homofile kommer hit fordi de risikerer lange fengselsstraffer eller dødsstraff i opprinnelseslandet, dersom det blir kjent at man er homofil. Blikk har etter gjentatt henvendelser ikke fått noe svar fra IRN og Mehtab Afsar. Les også Sara Azmeh Rasmussens kronikk i Aftenposten: Ut av tåken. Nå!