– Surrogati er ikke homokamp

Publisert

Denne uken lanserte Venstres programkomite sine politiske saker til partiprogrammet. Blant annet vil Venstre åpne for altruistisk surrogati i Norge. Men samtidig vil partiet arbeide for et internasjonalt forbud mot kjøp og salg av surrogatitjenester. – Nå er det viktig å understreke at dette er et første utkast til et partiprogram, sier Espen Ophaug, bystyrerepresentant for Venstre i Oslo Kommune og tidligere leder av LLH Oslo og Akershus. Nå skal programkomiteens forslag diskuteres i partiet.– Dette med surrogati er noe som har akselerert siden forrige stortingsvalg. Det var få som mente noe om dette før valget i 2009, så at Venstre nå tar debatten er bra. Norske familier har benyttet surrogater i mange år og mange hundre norske barn er født ved bruk av surrogat i utlandet. Surrogati er forbudt i Norge, men mange benytter seg likevel av surrogati i utlandet, noe det norske lovverket ikke forbyr, men heller ikke har lagt til rette for. Da det i norsk rett ikke er gitt særskilte regler om surrogati, betyr det at de generelle reglene om etablering av morskap og farskap gjelder.

– Er ikke debatten på overtid all den tid mange allerede benytter seg av surrogati i utlandet?

– Det er det som gjør denne saken litt presserende fordi det er barn involvert. Jeg personlig har ennå ikke gjort meg opp en mening om hva jeg egentlig mener om surrogati. Jeg synes det er et veldig vanskelig område å gå inn på. Jeg har respekt for de som ønsker å benytte seg av surrogati, men det jeg er klar på er at surrogati i seg selv ikke er homokamp, sier Ophaug til Blikk Nett. – Den dagen vi kan si at det er statlig bevisst forskjellsbehandling på heterofile og homofile par ved surrogati, så kan vi si at det er homokamp. Jeg er selvsagt klar over at det er en klar overvekt av homofile menn og par som benytter seg av surrogati kontra heterofile par. Dermed er det et mer presserende punkt for homofile. Men så lenge regelverket er likt for heterofile og homofile , så er det ikke i seg selv homokamp.

– Burde folk vente med surrogati til regelverket her til lands er på plass?

– Jeg synes det er vanskelig å skulle gi et slikt råd, fordi jeg vil tro at alle som bestemmer seg for å få barn med surrogat har tenkt veldig nøye gjennom alle aspekter ved dette.  – Nå er det slik at surrogati er lovlig i USA og i India. Så selv om par omgår norsk lov ved å benytte seg av surrogati i utlandet, så er det innenfor lovene til de respektive land. Venstre åpner til gjengjeld for altruistisk surrogati i Norge.– Grunnen til at komiteen har landet på altruistisk surrogati i Norge i forslaget er for å unngå menneskehandelperspektivet, selv om jeg synes menneskehandel er et sterkt uttrykk. Men hvis det er kvinner i Norge som ønsker å stille opp for barnløse par uten å ta betalt for det, så må det være opp til dem. Surrogatidebatten er ny i Norge og stiller myndighetene overfor nye utfordringer. Derfor mener Venstre det er viktig å ta tak i tematikken.– Det er ingen politiske partier som har noe godt svar på denne problematikken. Og de fleste vegrer seg for å si at de synes det er greit med surrogati hvor det er penger involvert. Desto viktigere er det da at Venstre som et politisk parti tar den diskusjonen og er med på å bevege det politiske landskapet. Denne diskusjonen vil nok også både Arbeidepartiet og SV og andre partier ta, sier Ophaug til Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS