I kjølvannet av Aftenpostens Joacim Lunds kommentar «Ingen liker å bli lurt» har reaksjonene vært mange. De fleste ser ut til å være enige i at dette var en klønete kommentar, og debattene har rast på flere arenaer – i Aftenposten, på Blikk og i ulike sosiale medier.

Lund etterlyser LLH på banen, og mener vi kommuniserer dobbelt. Vel – hadde Lunds egen avis funnet plass til et innlegg fra meg som en kommentar til Lunds første kommentar, hadde Lund og andre kunnet lese blant annet følgende:

De aller fleste av oss som tilhører minoritetsgrupper er ikke krenkbare, humørløse og uten selvironi. Men for å være helt ærlig, Joacim, så hadde vi vel forventet mer av deg enn det du fremviser i «Ingen liker å bli lurt».
Vel kan det være litt vanskelig å holde styr på alle begreper som brukes, det forstår vi godt. Men det er ikke det som er sakens kjerne.

Derimot handler den om at vi trekker andres identitet i tvil ved å skrive at man «oppdager at hun egentlig er en mann». At man illustrerer lureri med en minoritetsgruppe som på daglig basis må forsvare sin eksistens, sitt utseendes disharmoni med sitt kjønnede personnummer og som har lang erfaring med å bli beskyldt for å være noen annen enn den man er – altså en som lurer folk. I tillegg er det litt usjarmerende at det hovedsakelig er den heterofile mannen, som pære full har latt seg lede inn i en taxi som du skriver, som er den som har blitt lurt her. Jeg ville kanskje sagt at kvinnen som i god tro ble med en mann som utga seg for å være sjarmerende – men som endte opp i senga med en som var alt annet enn det – også kunne ha grunn til å føle seg lurt.

Transpersoner i Norge er en variert og sammensatt gruppe. Noen lever gode, trygge liv. Allikevel tyder undersøkelser på at svært mange har voldsomme utfordringer i hverdagen. Det burde ikke være så vanskelig å sette seg inn i. Amnesty International Norge slår fast at norske myndigheter bryter med menneskerettighetene overfor denne gruppa ved å kreve tvungen kastrering for å endre personnummer og dermed juridisk kjønn. Selvmordsraten er skyhøy. Sexarbeid er for mange eneste mulighet til å tjene penger.

Så er det selvsagt ikke slik at du er ansvarlig for noe av dette, Joacim, gjennom din sleivete kommentar, men kanskje du og leserne som synes dette var både morsomt og relevant kan få en forståelse for at dette var lite hyggelig for en del folk. Vi er verken krenket eller støtt, men hadde forventet oss mer av deg som journalist, og av Aftenposten som avis, enn å score billige poenger på en utsatt minoritetsgruppe for å illustrere en totalt irrelevant sak- nemlig matindustrien

Vi velger å avslutte med noen gode poeng du har hatt før i kommentaren «Negre, sopere, krøplinger og idioter», og oppfordrer deg til å sparke til siden eller oppover neste gang:

«Det er altså ikke avsenderen, men mottageren som har definisjonsmakten, som skal få bestemme hva det er greit å bli kalt. Neger er ikke greit. Ikke soper heller. Eller krøpling. Eller lausunge. Eller idiot. Eller mongo. Du skjønner vel det (…)?»

Endret tittel
Innlegget over valgte altså Aftenposten å ikke trykke. Det Aftenpostens egen desk derimot valgte å gjøre, var å endre tittelen på sentralstyremedlem Veronica B. Olsens innlegg.

Avslutningsvis vil jeg si følgene til Joacim Lund: Dersom det har kommet hatefulle tilbakemeldinger fra LLHs tillitsvalgte og medlemmer beklager jeg det uforbeholdent.

Bård Nylund
Leder av LLH