Svett på nett: Børge Skråmestø

Publisert

Forfatter Børge Skråmestø tar med seg kjæresten på oppdagelsesferd nordover i landet denne sommeren.

Alder:

46

Gjør til daglig:

Rådgiver og tekstforfatter i kommunikasjonsbyrået Gazette. Og forfatter. Til høsten aktuell med den nye romanen Familiejuvelene som kommer ut på Oktober forlag.

Akkurat nå befinner jeg meg?

Nå sitter jeg på jobb, drikker men sjette kopp kaffe og stirret ut kontorvinduet og på regnet over Youngstorget i Oslo.

Hvor svett er du akkurat nå?

Åh, slettes ikke svett i det hele tatt! Luftkondisjoneringsanlegget i bygget er fiksa. Hurra. Vi skal ha sommerfest på jobben senere i dag, og da er det jo fint å se fräsh ut, uten svetteringer under armene.

Hvor skeiv er sommeren din?

Den er ganske streit, egentlig. I år reiser vi rundt i Nord-Norge i sommer med Widerøes flyhaik. Verken jeg eller den portugisiske kjæresten min har sett så mye av Finnmark, Troms og Nordland. Men hvis det blir mye vind og flyet skjener mye, blir det jo rimelig skeivt, da. Og et og annet homohyl i kabinen blir det nok også.

Ditt sommerparadis?

Lisboa. Og selv om det kan bli grusomt varmt der – av og til 45 grader i skyggen – er det alltid bevegelse i luften siden byen ligger ved elven Tejo. Lisboa er litt som å komme hjem. Der har jeg bodd lenge med kjæresten min. Den byen kjenner jeg bedre enn Oslo.

Hit drar jeg aldri tilbake?

Cork i Irland. Sildrende regn, folketomt og med en slimete, feit eim av fish & chips over alt. Herregud, jeg holdt på å krepere. Eller kanskje det bare var jeg som var uheldig og sliten da jeg var der? Irene er jo et hyggelig folkeferd.

Beste sommerlåt?

Det varierer, men akkurat nå den utrolig vakre og skrikstemningsfulle "Lisboa que amanhece" (som kan bety "Lisboa gryr", portugiserne har gjort substantivet morgengry om til et verb) med Sergio Godinho og Caetano Veloso – helst i versjonen på albumet O irmão do meio.

Hva leser du?

Nå leser jeg Stephen Kings' On writing. En deilig, morsom og innsiktsfull bok om hvorfor og hvordan han ble forfatter, om livet hans og hva han tenker om andres og sin egen skriving. Jeg har for øvrig kjøpt den som e-bok på Amazon og leser den på iPhonen min. Jeg tror på e-boka.

Din heteste sommerflørt?

Med kjæresten min Daniel i Lisboa for 12 år siden. Trøste meg. Lisboa hadde sitt store jordskjelv i 1755, men jeg tror det var nære på nå også.

Hvem ville du helst hatt med deg på den øde sommerøya?

Daniel...? Blir jeg for kjedelig nå? Burde jeg sagt George Clooney? Eller den portugisiske keeperen Eduardo? Både Daniel og jeg er for øvrig enige om at vi begge vil føde Eduardos barn.

Mat og drikke?

Det meste av meksikansk mat. En klassisk margarita. Rødvin fra Alentejo i Portugal.

Hva er du minst opptatt av om sommeren?

Detoxing.

Favoritt fritidssyssel om sommeren?

Gå barbeint i gresset og drikke vin uten å tenke på at jeg må på jobb neste dag.

Hva bader du i?

Jeg bader i Oslofjorden. Og i blikket til kjæresten min, når vi ikke krangler.

Klarer du virkelig å slappe av?

Jeg skulle virkelig ønske jeg kunne svare ja, men da ville jeg ikke vært ærlig... Nei. jeg klarer dessverre aldri å slappe helt, helt av. Det må jeg medgi. Enten leser jeg eller tenker på noe jeg skal skrive. Men når det er sagt: For meg er det også en måte å slappe av på.

Hvor homopolitisk føler du deg om sommeren?

Veldig. Sommer og sol gjør at dette er høytiden for hormoner og kjærlighet, noe som fantastisk nok homoer også er fylt med. Og homopolitikk er i bunn og grunn å få aksept for all den tøylesløse kjærligheten som liksom bare sprenger seg på og bare vil vise seg fram for verden.