Vi kan takke dragdronninger for mye, ikke minst for at Blikk kan feire 20-årsjubiluem i 2011.

Det store samtaleemnet bant homofile høsten for drøye 20 år siden, var om Norge snart skulle få en partnerskapslov, slik danskene fikk året før. Det hadde nettopp vært regjeringsskifte, og Arbeiderpartiets landsmøte hadde vedtatt å stille seg bak et slikt forslag.

Men det var noe helt annet som var i gjære en sen høstkveld i Homohuset på St Olavs plass i Oslo. Arne Walderhaug som senere ble Blikks «far» og første redaktør, hadde invitert til et møte der temaet var oppstarten av en uavhengig homoavis. Ei tabloidavis i tidsriktig drakt. Det største problemet var at alle var blakke. Her måtte det en fest til for å få pengene på bordet. På nyttårsballet på Ingeniørenes Hus 29. desember 1990, til inntekt for den nye avisa Blikk, stilte datidas store dragstjerner som Perlemor, Lillemor og Svigermor Svendsen opp gratis og sørget for topp underholdning og full innsamlingsbøsse.

Over tusen festglade homoer la igjen de førti tusen kronene Blikk trengte til førsteutgaven. En stolt Blikk-gjeng kunne dermed i februar presentere en 48 siders tabloidavis til sine drøye tusen abonnenter.

I nr 1/2 1991 kunne abonnentene lese om «Kysset som sjokkerte Tyskland». I landets mest populære såpeserie, «Lindenstrasse», hadde nemlig to menn kysset hverandre i beste sendetid. Seerne var opprørte. I samme utgave kunne Blikk også melde at homoaktivister i USA hadde funnet opp en ny aksjonsform; outing. I tillegg kunne redaksjonen presentere en meningsmåling blant gode nordmenn, som viste at de fleste var imot en partnerskapslov. Og i Storbritannia hadde regjeringen nettopp lagt fram et lovforslag som skulle gjøre det forbudt for privatpersoner å ha to mannlige gjester overnattende i samme soverom.

Men opp gjennom hele Blikk-historien har også de positive historiene om hvordan homolivet kan leves godt og åpent vært en viktig ingrediens i den redaksjonelle miksen. Et eksempel på dette er intervjuet med «Norges fremste lesbiske flørtere» i det første nummeret. 20 år senere har vi intervjuet Anbjørg Ohnstad og Kirsten Frigstad igjen. Du kan lese den historien i Blikks januarutgave som er i salg nå.

I løpet av Blikks første leveår overlevde avisa på aksjekjøpere, abonnenter, annonsesalg, teletorgtjenester og løssalg etter at redaktør Walderhaug fikk avisa inn i Narvesen. Og da arbeiderpartiregjeringen sa ja til å innlemme Norge eneste homoavis i pressestøtteordningen, ble Blikk i stand til å lønne sine bidragsytere. Kvaliteten på stoff og presentasjon ble bedre, avisa fikk en skarpere profil og satte i gang debatter i andre medier.

Men også utenfor redaksjonen var Blikk-gjengen aktive. Et av høydepunktene på 90-tallet var den legendariske båtturen til København under EuroPride i 1996 med Blikk som arrangør. Over tusen lesber og homser fylte danskebåten til randen i slutten av juni, med show, konserter og fester ombord. De festglade homoene var med på å gjøre Blikk-turen til et av århundrets homobegivenheter.

I 2001 kunne redaksjonen feire 10-årsjubileet med omlegging fra avis til magasin. Lanseringsfesten 18. januar satte besøksrekord på Rockefeller med 1 700 gjester. Men det ligger ikke i Blikks natur å hvile på sine laurbær. I november 2004 lanserte redaksjonen også Blikk Nett med daglige nyhetsoppdateringer. Sommeren 2007 fikk magasinet Blikk på ny en ansiktsløftning, og framsto nå i et hendigere format med flere sider og med sprekere layout.

Ved inngangen til Blikks jubileumsår vil redaksjonen takke alle lesere, abonnenter, intervjuobjekter, støttespillere, medarbeidere, Christen Sveaas, dragdronninger, annonsører, og ikke minst alle bidragsytere, aktivister og journalister som ble med Arne Walderhaug på å starte opp Blikk for 20 år siden.

Gaven til alle dere er et fast jubileumsarrangement i Blikks regi. En onsdag i måneden i hele 2011 er dere invitert til KulturBlikk på utestedet SO i Oslo. Onsdag 12. januar kommer felespiller og vokalist i Valkyrien Allstars, Tuva Livsdatter Syvertsen, som intervjues av Blikk-journalist Kjersti Eidem Dyrhaug. 

Blikk-historien ble sparket i gang av tre dragdronninger for 20 år siden, nå starter vi feiringen av jubileet med en nok en bra dame på scenen.