Bob The Drag Queen til Norge

Han regnes som en av de mest politiske og viktigeste av dagens drag-dronninger. 18. desember kommer Bob The Drag Queen til Oslo og i februar står Trondheim for tur.

Publisert

Han regnes som en av de mest politiske og viktigeste av dagens drag-dronninger. – Jeg er helt enig. Du trenger ikke overbevise meg, sier Bob The Drag Queen til Blikk. 18. desember kommer Bob The Drag Queen til Oslo og i februar står Trondheim for tur.

«’Tis the season to be Mary» synger drag-englene i kor når showet Christmas Queens ruller inn i hovedstaden og opp på scenen i Folketeateret 18. desember. Publikum kan glede seg til en humoristisk og musikalsk førjulskabaret med Drag Race-stjernene Sharon Needles, Asia O’Hara, Blair St. Clair, Eureka O’Hara, Kameron Michaels og Manila Luzon. Og oppgaven med å holde styr på dem er det selveste Bob The Drag Queen som har.

Blikk tok en telefon til Christmas Queens-vertinnen Bob The Drag Queen for å sjekke julestemninga i forkant av Oslo-besøket.

Bob The Drag Queen. Foto: James Michael Avance.

– Jul som religiøs høytid har jeg ikke noe forhold til. Jeg er overhodet ikke religiøs. Ikke en liten smule en gang. Mitt forhold til jul er nok som for de fleste andre ensbetydende med fridager og kos, sier Bob The Drag Queen som skal tilbringe hele desember på turné med Christmas Queens.

Siste turnéstopp er Finland 22. desember.

– Deretter går turen hjem til New York og forhåpentligvis noen fridager.

Christmas Queens med (f.v.) Manila Luzon, Kameron Michaels, Asia O’Hara, Sharon Needles, Blair St. Clair, Eureka O’Hara og Bob The Drag Queen. Foto: Voss Events.

Trangt i dusjen

Bob The Drag Queen ble internasjonalt kjent da han vant «RuPaul’s Drag Race» for to år siden. Men før han vant realityserien hadde han allerede et hektisk liv som drag-artist.

– Jeg er vant til å være på farten. Å dra fra klubb til klubb, by til by og gjøre show hver eneste kveld. Det kan til tider være slitsomt, men etter noen år så føles det normalt.

– Hvilke av Christmas Queens-jentene har du best forhold til?

– Ikke for å være «shady», men jeg må svare crewet og turnémanageren. Selv om vi alle har vært med i «Drag Race», er vi ikke automatisk venner.

Bob The Drag Queen. Foto: James Michael Avance.

Det blir mange land, mange byer og uendelig mange møter med ukjente fjes når man er en internasjonal drag-stjerne. Dessverre er det sjeldent tid til å faktisk oppleve byene de besøker.

– På turné er det inn og ut, og videre til neste stopp. Jeg er uansett ikke en sightseeing queen. Hvis jeg hadde hatt tid, ville jeg heller ha besøkt lokale queers enn å se på kjedelige severdigheter, forteller Bo The Drag Queen.

– Hva er det verste med å være på turné?

– Mangel på søvn. Dele dusj med andre. Tenk deg opptil 20 drag-dronninger og mannskap fordelt på to dusjer … For ikke å snakke lufta i en liten garderobe etter at et kobbel drag-dronninger har svettet på scenen i to timer? Giftig!

Pøntesjuke av alle kjønn

Bob The Drag Queen startet sin egen drag-karriere etter å ha sett første sesong av «RuPaul’s Drag Race» for ni år siden. Da var han 23 år gammel og bodde i New York der han kjapt ble en karakter på byens klubbscener. Han ble kjent som en rappkjeftet stand up-queen, men ble også med tida en racer på lip sync.

Knapt noen kunne forutse suksessen som «RuPaul’s Drag Race» har fått med årene. Fra den spede begynnelsen på den skeive tv-kanalen Logo i 2009, til i dag hvor serien vises på VH1 med et publikum spredt over hele verden.

Serien har vært nominert til hele 23 Emmy-priser og har vunnet ni. «Drag Race» kan også skilte med tre NewNowNext Awards. Serien har lokket nye generasjoner drag-artister ut av skap og Instagram-profiler, og har inspirert millioner av unge pøntesjuke av alle kjønn, skeive som streite.

Men suksessen har fått enkelte til å rynke på nesa, og det finnes de som mener drag-kulturen ødelegges når den blir for kommersiell.

– Det kommer helt an på øyet som ser, sier Bob The Drag Queen.

– For noen kan «Drag Race» aldri bli for stort, mens andre mener serien allerede er for stor og populær. Men drag er ikke bare «Drag Race». Det vi ser på tv-skjermen er bare én versjon og det er opp til deltakerne å vinne publikum. Det er en konkurranse, påpeker han, og legger til at de aller fleste drag-artister ikke deltar i «Drag Race».

– De står på scenen i lokale klubber i byer verden over og de gjør det kveld etter kveld, år etter år. Vi snakker gode gammeldags dragshow, milevis unna det du ser på tv-skjermen.

Arrestert i drag

Også «RuPaul’s Drag Race» har måtte tåle å få søkelyset rettet mot seg når rasisme diskuteres. Hovedvekten av seriens mest populære deltakere og vinnere er hvite, slanke drag-artister. Men Bob The Drag Queen mener at det fanbasen som er det store problemet.

– «RuPaul’s Drag Race» har løftet fram flere rasifiserte drag-artister og transpersoner enn noe annet tv-show har gjort noensinne. Men det finnes en rasistisk mentalitet ute blant store deler av fanbasen.

Bob The Drag Queen tør å snakke ut om rasisme og urettferdighet, men han er også en aktivist som ikke er redd for å gå ut i gatene og vise i praksis hva han står for. I 2010 ble han arrestert i New York ikledt fullt drag under en demonstrasjon.

– Jeg var med i en aksjonistgruppe som kalte seg Drag Queen Wedding for Equality. Hver eneste lørdag arrangerte vi skeive bryllup på Times Square i New York for å kjempe for homofiles rett til å gifte seg. Hver eneste lørdag gjennom et helt år viet vi mellom tolv og tjue par.

Etter hvert slo de seg sammen med aktivistene i gruppa Queer Rising.

– Da gikk vi mer radikalt til verks. Vi stoppet trafikken og bar plakater med slagord som «New York Demands Marriage Equality Now». Og da ble vi arrestert. Ett år senere ble Marriage Equality Act vedtatt, så det fungerte, sier han fornøyd.

– Drag kan faktisk redde verden, haha!

Juleshowet «Christmas Queens» går av stabelen tirsdag 18. desember på Folketeateret i Oslo.

Hele intervjuet med Bob The Drag Queen kan du lese i magasinet BLIKK november nr. 11/18.

BLI ABONNENT: KLIKK HER!

Trondheim i februar

Bob The Drag Queen returnerer til Norge i februar, men da som soloartist og med stand up-showet «Crazy Black Lady», som han skal opptre med på Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).

ISFiT er verdens største internasjonale studentfestival og arrangeres hvert andre år i Trondheim. I 2019 går startskuddet for ISFiT 8. februar og tema er migrasjon. Flere hundre studenter fra hele verden over inviteres til å delta på workshops og idéutveksling og sammen utveksler de tanker og ideer.

Kultur er en viktig del av festivalen og ISFiT skaper nå en drag-tradisjon når de har booket Bob The Drag Queen.

– I 2017 sto Drag Race-stjernen Latrice Royale på scenen i Studentersamfunnet og det ble en suksess, sier scenekunstsjef i ISFiT, Fanny Strand Larsen.

– Derfor har vi hatt et ønske om å lage en drag queen-tradisjon i ISFiT. Drag er et stadig mer populært område innenfor kultur og noe vi føler øker bredden i kulturprogrammet, sier Strand Larsen.

Bob The Drag Queen «Crazy Black Lady» går av stabelen lørdag 9. februar i Storsalen, Studentersamfundet i Trondhjem, Elgesetergate 1, Trondheim.

Info: isfit.org

Powered by Labrador CMS