Teater om Kim Frieles liv
Den Nationale Scene og Teater Innlandets forestilling «Kim F» får strålende kritikker. Les intervju med regissør Audny Chris Holsen.
Få norske kvinner har hatt like stor betydning for så mange mennesker som Kim Friele. Nå har regissør Audny Chris Holsen laget en hyllest til kjærligheten, livet og kampene hennes i teaterstykket «Kim F» som hadde premiere på Den Nationale Scene i Bergen 15. desember.
Den Nationale Scene (DNS) og Teater Innlandet har samarbeidet om å lage en personlig og politisk forestilling om Norges mest kjente lhbt–aktivist. Men «Kim F» er også en fortelling om Norge. Hvem vi var for 70 år siden, og hvem vi er i dag.
Regissøren Audney Chris Holsen (45) forteller til Blikk at det var scenografen Kristin Bengtson fra Teater Innlandet som fikk ideen etter å ha hørt et radiointervju med Kim der hun snakket om kjærligheten sin til Wenche Lowzow.
– Kim er jo helt fantastisk når hun snakker om kjærlighet. Dette rørte Kristin så sterkt at hun gikk til teaterledelsen og sa at «dette må vi lage en forestilling om». Så ideen til «Kim F» kom altså fra en heterofil dame. Da teatersjefen min Janne Langaas sa at «dette må du gjøre», så sa jeg straks «ja» uten å tenke meg om, forteller Holsen, som skrev stykket sammen med dramatikeren Marius Leknes Snekkevåg.
Samboeren spiller Kim
Noen vil huske at Holsen en gang i tida drev det nå for lengst nedlagte lesbiske utestedet «Potta». Men mest av alt har hun drevet med historiefortelling. Gjennom 20 år har hun satt opp over 30 forestillinger ved de fleste av landets teaterscener etter hun kom inn på regilinja ved Statens teaterhøyskole som 21-åring.
– At det nå plutselig kom en slik historie, og at jeg får anledning til å lage den på et høyt nivå med både solide økonomiske ressurser og med dyktige profesjonelle mennesker, er helt fantastisk. Jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg.
Når Blikk intervjuer Holsen, har prøvene pågått i tre uker, og det gjenstår fem uker til premièren på Den Nasjonale Scene i midten av desember.
– Jeg blir så glad når jeg ser skuespillernes tolkning av Kim og Wenche på scenen. Stykket handler om noe jeg har lyst til å se, sier Holsen som med én gang visste hvem hun ville ha på scenen.
– Anna Dworak spiller Wenche, og flere av skuespillerne er homofile og lesbiske. Samboeren min, Linn Løvvik, spiller Kim. Vi har jobbet sammen mange ganger, og det går veldig fint å gi henne regi. Faktisk så møttes vi gjennom jobben som regissør og skuespiller. Vi liker å sette oss inn i materialet sammen. Denne gangen har det vært ekstra spesielt fordi dette er homohistorien, og da kjennes det ekstra viktig.
Hver lørdag ettermiddag
På scenen vil det stå en smijernsbenk som er sentral i historien siden det var en slik benk Kim satt på utenfor Nationaltheatret hver eneste lørdag ettermiddag i to år. Der speidet hun forgjeves etter artsfrender den gang mannlig homoseksualitet var forbudt, og kvinners ikke engang var nevnt i loven.
– Selv om stykket er basert på Kims liv og kamper, så er ikke dette en dokumentar. Vi lager en fiksjonsverden, men med utgangspunkt i hennes liv basert på materialet vi har funnet om det. Blant annet selvbiografien hennes, «Troll skal temmes», og Bjørn Gunnar Olsens bok, «To kvinner», som kilder. Vi har også dykket inn i det store antall intervjuer med henne, og har snakket med mange som har jobbet sammen med henne, forklarer Holsen som forteller at selve handlingen i stykket hopper mellom fortid og nåtid.
– Kim og Wenche møter hverandre i 1977, etter at Kim har utkjempet de viktigste kampene. Siden vi ikke hadde lyst til å først ta for oss kampene hennes i stykket og deretter fortelle om kjærligheten, har vi heller forsøkt å veve dem sammen til historien om hennes liv.
Århundrets kvinne
Kim Friele var leder i DNF-48 i årene 1966–1971, og var ansatt som generalsekretær fram til 1989. Samme år ble hun utnevnt til statsstipendiat. Hennes innsats har vært sterkt medvirkende til at forbudet mot homoseksuelle handlinger mellom menn ble opphevet i 1972, at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1978, og til at Norge i 1981 utvidet straffelovens paragrafer mot rasisme til også å gjelde diskriminering i forbindelse med seksuell legning.
Hun ble Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000, og da NRK fem år senere kåret «århundrets nordmenn», var det bare Kong Olav, Einar Gerhardsen og Erik Bye som fikk flere stemmer enn Kim. Sånn sett kan hun regnes som «århundrets kvinne» med utelukkende menn foran seg på lista. Kåringen var SMS-basert og over 400 000 nordmenn stemte i løpet av året.
De siste 30 årene bodde Kim på Haugastøl på Hardangervidda sammen med kjæresten Wenche som døde 24. september 2016. Hun levde fortsatt da teateret våren samme år tok kontakt for å fortelle dem om ideen sin.
– Stykket er på mange måter blitt en feiring av henne. Hun har en unik livsbegjærende kraft i seg, og det er det vi prøver å formidle. Alle disse kampene er så tøffe og harde, og på vegne av mennesker som kanskje står i helt andre problemer enn henne. Kim er jo en frihetskjemper, så for oss er det viktig å si som henne; «Ikke alle kan stå på barrikadene. Ikke alle kan demonstrere. Men alle burde bli helter i sitt eget liv og leve sant.»
Hva vil Kim si?
I dag er Kim Friele 83 år og bor på Geilo. Nå får hun forhåpentligvis oppleve å se sin egen livshistorie for første gang bli tolket på en teaterscene.
– Kim har gitt oss full frihet. Dessverre har hun vært syk og har derfor ikke fått overvært noen av prøvene, men vi har besøkt henne. Hun har fått sett bilder og vi har lest flere av scenene for henne, forteller Holsen, som håper Kim kan komme på premièren.
«Kim F» er Holsens første teaterstykke om et levende menneske.
– Jeg har tenkt at her må vi holde tunga beint i munnen. Det er ikke til å unngå at man lurer på hva i all verden Kim vil si når hun ser stykket. Så allerede før jeg begynte på arbeidet, gruet jeg meg til premieren. Jeg så for meg store medieoppslag av type: «Kim Friele går fra premièren», men også «Dette er jo en fantastisk representasjon av mitt liv! Alt er sant!» … Vi har levd oss inn i begge ytterpunkter, men så snart vi startet med arbeidet, så er vi håndverkere. Da fjerner vi oss fra Kim og Wenche som levende mennesker, og de blir til karakterer. Skuespillerne skal jo ikke være kopier, men gjøre sine tolkninger. De skal ikke se ut som, eller være som, men leve i rollene, sier Holsen som tidligere har regissert store tv-produksjoner som «Himmelblå» og «Hvaler».
– Kims liv passer også som tv-serie og som film. Jeg og den andre manusforfatteren, Marius, har allerede snakket om mulighetene, men først skal vi gjennomføre denne forestillingen.
En sint bergenser
«Kim F» skal materialisere og fremstille en livsreise satt sammen av mange elementer, ifølge Holsen
– I arbeidet har det vært mange utfordringer. Spesielt fordi Kim har levd et så innholdsrikt liv med så mange store og viktige kamper, forteller Holsen, som tror de har klart å unngå at stykket blir en ekspressreise gjennom livet hennes.
– Men vi har måttet velge bort mye for å få plass innenfor de 90 minuttene forestillingen varer. Noen kamper er så åpenbare at de må være med, og vi har prøvd å yte livshistorien hennes rettferdighet. Vi er klar over at stykket vil bli sett med argusøyne, men samtidig er dette et teaterunivers der vi må ta oss en del friheter for å kunne formidle det vi skal fortelle, sier Holsen som i likhet med Kim, kommer fra Bergen.
– Da jeg var i slutten av tenårene og kom ut som lesbisk, framsto hun for meg som en sint bergenser som kunne få seg til å si de mest utrolige ting. Jeg var redd for å bli som henne. Det var mitt forhold til Kim den gangen, men nå er jeg i en livssituasjon der mine to barn har to mødre, så jeg vet hvor mye jeg skylder Kim.
Holsen kom ut på slutten av 80-tallet. Altså før partnerskapsloven ble vedtatt i 1993.
– Ved å se tilbake på Kims liv, kan jeg nå se hvordan hennes kamper har påvirket mitt eget liv. Jeg var jo relativt kunnskapsløs selv om jeg visste årstallene for de største gjennomslagene for homorettigheter, men jeg kjente ikke til hvor mye hun måtte jobbe for å få dette til, hennes sinnssyke teft og kunnskap, og hvordan hun forholdt seg til mennesker på godt og vondt, hvordan hun lobbyerte og skapte allianser. Det har vært en fantastisk gave å jobbe med historien hennes.
Turnéliste for «Kim F»
15.desember: Urpremiere, spilles deretter fram til 28.12 på Teaterkjelleren i Bergen.
24. og 26.januar: Hamar kulturhus, Teater Innlandet scene.
27.januar: Maihaugsalen, Lillehammer.
30. januar: Storstuggu, Røros.
31. januar: Tynset kulturhus.
1. februar: Storstua, Koppang.
2. februar: Fyrverkeriet kulturhus, Vestre Toten.
3. februar: Teatersalen, Brumunddal.
5. februar: Gjøvik Kultursenter.
7. februar: Sentrum Kino, Dokka.
8. februar: Otta kulturhus.
9. februar: Utgard, Lom fleirbrukshus.
10. og 12. februar: Hamar kulturhus, Teater Innlandet scene.
14. februar: Elverum kulturhus.
15. februar: Kulturhuset Hagelund, Trysil.
16. februar: Rådhus-Teatret, Kongsvinger.
17. februar: Hadeland kultursal.
19. februar: Kulturhuset Fagernes.
21.februar: Milepelen, Sand.
22. til og med 24.februar: Vega scene, Oslo.
Mer info: teaterinnlandet.no