Vogue Ball på Verdens aidsdag

HivNorge og Diesel Ninja inviterer til ball i Kulturkirken Jakob.

Publisert

HivNorge og Daniel Soheili Elahi, kjent som Diesel Ninja i dansegruppa Kiki House of Meraki, inviterer til The Sinister Vogue Ball i Kulturkirken Jakob lørdag 1. desember.

Danseformen voguing har fått gjennomslag i Norge, og i verden for øvrig, de siste årene. Vogue- og ballroom-kulturen kan spores tilbake til New York på 30-tallet, men gjorde seg gjeldende i populærkulturen gjennom filmen «Paris is Burning» i 1991.

Røttene til voguing- og ballroom-kulturen er solid plantet i det skeive undergrunnsmiljøet i Harlem i New York. Den ble redningen for mange homofile, transpersoner og dragartister i datidas homofobe USA som hadde blitt utstøtt av familie og venner. De skapte derfor sitt eget miljø og «familier» og så at de hadde en verdi. Familiene ble etter hvert til «hus» som har en «mamma» og/eller «pappa» som styrer huset og barna. Samholdet i familiene er sterkt og de ulike husene arrangerer ball og konkurranser og inviterer rivaliserende hus til dansekamp.

Gjennom å arrangere ball og dansekonkurranser bygget marginaliserte skeive miljøer nettverk og egne familier som støttet hverandre – ikke minst da hiv- og aidsepidemien tok fart på 80-tallet.

Det er en tradisjon vogue-danser Diesel Ninja følger opp her hjemme. Som i fjor arrangerer Diesel Ninja et vogue ball i samarbeid med HivNorge for å løfte hiv-positives rettigheter og livskvalitet opp i lyset. I år arrangeres The Sinister Vogue Ball i Kulturkirken Jakob hvor det blir konkurranser i en rekke kategorier.

Kategorier det konkurreres i er blant andre Best Dressed as a House, hvor 3-6 medlemmer fra samme «hus» konkurrerer. Tema er Rock Hudson, den amerikanske skuespilleren som døde av aids 2. oktoer 1985.

Kategorien Face er åpen for alle kjønnsuttrykk og identiteter. Inspirasjon skal hentes fra prinsesse Diana, som tidlig viste sin støtte til hivpositive, og det skal være royalt, klassisk og røde roser.

Kategorien Runway er også åpen for alle kjønnskategorier og identiteter og inspirasjon skal hentes fra kjolen Lady Gaga hadde på seg da hun ble kåret til beste artist under MTV VMA Awards i 2009. Den røde kjolen hun bar var designet av Alexander McQueen.

Mer om de ulike kategoriene og informasjon finner du her: The Sinister Vogue Ball

Dommerpanelet består av legender innen vogue-kulturen, som Jamal Milan (USA), Aviance Yamamoto (USA), Mother Inxi Prodigy (Finland), Mother Amber Vineyard (Nederland) og gjestedommer Mother Cameron fra Norge.

Kveldens dj er Loffe Ninja fra Sverige, mens franske Matyouz Ladurée er vert.

The Sinister Vogue Ball, lørdag 1. desember, kl. 19. Aldersgrense 16 år. Billetter kr. 120. Kulturkirken Jakob, Hausmannsgate 14, Oslo. Info: The Sinister Vogue Ball