Hans Heen Sikkeland, leder i LLH Oslo og Akershus, får anonyme telefoner i forkant av kirkevalget. – Det blir gitt klar beskjed om at jeg og andre skeive ikke kommer til himmelen.

NRK kunne i dag melde at 17 skeive prester har sendt brev til Den norske kirke for å fortelle at de er bekymret for at kirken ikke vil verne dem mot diskriminering og trakassering under debatten rundt homoekteskap i tiden før kirkevalget.

En av prestene er Sara Moss, som til NRK forteller om ubehagelige opplevelser i Oslo mens hun studerte. Da hun var ferdig utdannet visste hun ikke om hun ønsket å ha Den norske kirke som arbeidsgiver.

Likevel jobber Moss nå som kapellan i Hamar, som er kjent for å være åpne for mangfold. Det betyr ikke at homostriden ikke kjennes også der.
«Når debatten går som verst i media er det nesten så jeg ikke orker å gå på jobb. Jeg er demotivert, jeg sover ikke, har ikke matlyst, er lei meg og sint,» sier Sara Moss til NRK.

Leder i LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland, har også fått merke at det hardner til i debatten rundt homoekteskap og kirken.
– Dette er et eksempel på når likestillingskampen går på trivselen løs. Noen ønsker å hemme likestilling, mens andre ønsker å fremme likestilling, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett.

Det er ifølge LLH OA-lederen snakk om to motpoler som nå nærmer seg hverandre i en debatt.
– Og da blir skytset hardere og det føles ikke godt. Jeg har selv fått en rekke telefoner og andre henvendelser i løpet av sommeren som har vært direkte ubehagelig. Men sett i forhold til prester som Sara Moss, så er det ikke mye. Moss og andre får det fra mange kanter og de står midt i kampen.

Han legger likevel ikke skjul på at det gjør vondt når hatet kommer på telefon.
– Jeg har blitt oppringt fra skjult nummer av personer som later som om de har spørsmål som handler om denne konflikten. I stedet viser det seg at de er mer opptatt av å fortelle at «vi» ikke har noe i kirken å gjøre. At det ikke er plass til oss, sier Heen Sikkeland og forteller at det er ekstra ubehagelig når det er snakk om anonyme personer.

– Det er såkalte rettroende kristne som over telefon forteller meg at jeg og alle andre skeive kommer til å havne i helvete.

– Blir du overrasket over hatet?
– Jeg blir ikke overrasket, men det er vondt å høre. Selv om det er en kort telefon, så preger dette hatet resten av dagen min. Det er alltid vondt å bli ansett som et mindreverdig menneske.

Både LLH sentralt og LLH Oslo og Akershus blir daglig kontaktet av medlemmer og andre som lurer på hvem de skal stemme på i kirkevalget i september.
– LLH har kirkeekteskap som et av våre arbeidsområder. Det ble vedtatt på landsmøtet i fjor. Vi oppfordrer de som tar kontakt til å stemme på kandidatene som blir anbefalt av Åpen folkekirke eller på deres lister. I enkelte fylker, som Troms, er det lurt å kontakte LLHs fylkeslag for å få lister som de har jobbet frem, avslutter Hans Heen Sikkeland.

Kirkevalget finner sted 13. og 14. september og Åpen folkekirke stiller lister i 9 av 11 bispedømmer. Det betyr at du som velger på valgdagen vil ha mulighet til å velge mellom Åpen folkekirke sin liste og nominasjonskomiteens liste.

Mer info her: apenfolkekirke.org