X-Dolls. Foto: Reidar Engesbak.
X-Dolls. Foto: Reidar Engesbak.

Telemark Pride i helgen

FRI Telemark inviterer til folkefest i Skien 21. til 23. september, når det endelig er Telemarks tur til å feire pride.

Publisert

FRI Telemark inviterer til folkefest i Skien 21. til 23. september, når det endelig er Telemarks tur til å feire pride.

Det er 6 år siden det sist ble arrangert pride lokalt, da med «Skeiv helg i Grenland», så det er på høy tid at mangfold og kjærlighet både feires og settes fokus på i fylket.

– Årets nasjonale pridetema er «Familie», og vi i FRI Telemark ønsker å sette fokus på og vise mangfoldet av familier også her i fylket, noe som for eksempel fredagens debatt på Ibsenhuset vil ta for seg, sier Wegar Berg Gundersen, fylkeslagsleder i FRI Telemark.

Telemark Pride snikstarter pridehelgen allerede torsdag 20. september med Pridemarsj til Vealøs. I fjor trosset rundt 70 stykker tidlig snø og tåke, da Pridemarsjen gikk til Gaustatoppen, og siden Telemark Pride 2018 er lagt til Skien, går derfor årets Pridemarsj til Vealøs. Turen er et samarbeid med blant andre Skien Turlag, Notodden Turlag og DNT Notodden Ung.

Offisiell åpning av årets Telemark Pride foregår på Ibsenhuset fredag 21. september, hvor det blir utstilling, debatt og show med Christine Koht. Åpning, utstilling og debatt er gratis. Fredagskvelden avrundes med etterfest på Folque Café, hvor også kunstfestivalen Høstpunkt har konsert.

– Bufdirs nye nettressurs for levekårene til LHBTIQ-personer i Norge, viser blant annet at Agder og Telemark er et av de fylkene hvor man kommer dårligst ut holdningsmessig. 19 prosent av menn i Telemark og på Sørlandet grøsser av deg om de vet at du er homofil. Dette er holdninger som krever kunnskap og samarbeid for å kunne gjøre noe med, og vi har fremdeles en vei å gå både nasjonalt og lokalt, sier Wegar Berg Gundersen.

Lørdag 22. september blir det prideshow på Arkaden, med årets pridelåt-artist Tom Hugo, lokale dansere, skattejakt for de minste og dj Chris. Prideshow på Arkaden er gratis og familievennlig.

Lørdag kveld avsluttes med konsert og fest på Parkbiografen med lokale artister som Tor Ærlig & Detektivene og Christine Larsen. X-Dolls kommer og holder sitt forrykende og fabelaktige dragshow, LEIF skal spille live for første gang i Telemark og med seg har han personlige og catchy låter fra sitt debutalbum som soloartist, og dj Øyvind Rones (Seksuell/Indieseksuell) skal få Telemarkinger til å danse hemningsløst.

– Vi håper Telemarkinger vil være med oss når vi arrangerer Telemark Pride i Skien, og bli med å feire mangfoldet, kjærligheten og retten til å leve uten frykt for å bli sosialt utstøtt, diskriminert eller trakassert i fylket vårt, sier Wegar Berg Gundersen.

Søndag 23. september avsluttes Telemark Pride med visning av to klassiske LHBT-filmer på Lie Bydelshus: The Birdcage (1996) og Milk (2008). Filmkvelden er gratis.

Mer info: Telemark Pride på Facebook