«Stay» har en orientalsk twist som gjenspeler Toojis persiske røtter. Han tror derfor at låta har gode sjanser til å vinne «the gayest circus ever». I kveld skjer det i Baku!
Selv om Tooji ikke hadde noe forhold til Melodi Grand Prix før han selv vant finalen, husker han veldig godt sin aller første MGP-minne.
– Å, ja! Det var Gina G med «Ooh Aah … Just A Little Bit» og hun sto på scenen i den cd-kjolen. Det var helt insane!

Det engelske ESC-bidraget fra 1996 gjorde altså inntrykk på ni år gamle Tooji. Og «Insane» er dessuten en god beskrivelse av stemningen da han selv vant i Oslo Spektrum og mamma Lily kastet seg rundt halsen på sønnen foran 1,3 millioner tv-seere.
– Ja, mamma er en underholdende person, sier Tooji og ler godt.

Sangen til Tooji er skrevet av han selv og svenskene Peter og Figge Boström, som forøvrig skrev den svenske sangen i fjorårets finale. Tooji tror låta har vinnersjanse.
– Med «Stay» har jeg vært strategisk og sørger for at den skal appellere til de østeuropeiske landene som vi aldri har fått særlig mange stemmer fra før. Låta har en del elementer som vil appellere til det publikummet. Men det er elementer jeg mener at jeg har rett til å bruke med tanke på mine persiske røtter. I år har vi gode sjanser og jeg er bare overlykkelig og takknemlig for at jeg får sjansen til å representere Norge.

– Du føler ikke at Janteloven står i veien for deg?
– Janteloven har aldri angått meg på noen som helst måte. Jeg husker en som sa: «Flott med de som lar seg kue av Janteloven, for da blir det enklere for oss andre å komme oss opp og fram.» Først ble jeg kjempeirritert over det utsagnet, men det er jo egentlig sant.

Ifølge Tooji er «Stay» bare er en liten smakebit på hva som vil komme fra han.
– Jeg vet hva jeg er kapabel til, og det kommer mye som jeg virkelig gleder meg til å dele med verden.

Han understreker at det er spesielt viktig for han å bli tatt seriøst som artist, og da har han bestemt seg for ikke å snakke om kjærlighetslivet eller privatlivet sitt – heller ikke til Blikk.
– Nysgjerrighet er menneskelig. Jeg er selv veldig nysgjerrig. Men det er til sjuende og sist opp til meg hva jeg vil fronte.

– Hvordan synes du pressen har behandlet deg så langt?
– Veldig bra. Men det kan fort snu. Det er den klassiske «bygge opp og rive ned»-tankegangen, og jeg forstår på en måte at det er et spill. Nettopp derfor er jeg ekstra forsiktig med å brette ut privatlivet mitt.

Toojis hjertesaker
I jobben som saksbehandler i bydel Gamle Oslo er en av oppgavene hans å skolere mindreårige asylsøkere i norsk kultur og skikker, blant annet lære dem om seksuelle minoriteter og alternative samlivsformer.

– Det er et tøft og hardt arbeid. Jeg har også jobbet på transittmottak med unge som nettopp har kommet til landet. I begge tilfeller ser jeg hvor utrolig viktig det er at integreringsprosessen skjer fra dag én. Men det skjer ikke. Som student laget jeg derfor et program på transittmottaket som omhandlet alt fra seksuell orientering til hygiene, manerer og alt du kan tenke deg, sier han og forteller at han har flere fordeler i møtet med ungdom.

– Jeg har en fordel på grunn av bakgrunnen min, og alderen min. Jeg jobber også med ettervern for ungdom fra 16 år og oppover, og jeg er 24 år, så de får fort tillit til meg.

Jobben hans sørger for at han holder bakkekontakten, mener han.
– Det er deilig å gå fra den illusjonen artistlivet tross alt er, og tilbake til virkeligheten, som er barnevernet. Da ser jeg hva som er viktig.

Men målet hans er likevel å bli artist – en som kan utrette noe.
– Jeg har mange hjertesaker jeg brenner for som enslige mindreårige asylsøkere og psykisk helse.

– Hvor er Tooji om fem år?
– Da er jeg en fullt ut etablert artist som jobber med musikk og menneskerettigheter.

The gayest circus ever
Menneskerettigheter har kommet sterkt inn i bildet rundt årets ESC-finale i Baku. Aserbajdsjan blir anklaget for systematiske brudd på ytringsfrihet og overgrep mot opposisjonelle og minoriteter av vestlige menneskerettighetsorganisasjoner.

– Jeg kan ikke så mye om situasjonen i Aserbajdsjan, men jeg kan relatere det til Iran og mye av det som foregår der. Som for eksempel påstanden fra president Mahmoud Ahmadinejad om at det ikke finnes noen homofile i Iran. Jeg må jo si at jeg ler litt. Fordi det er ekstremt fascinerende å se et land som Aserbajdsjan, som er så konservativt på mange ting, som homofili og kvinnesyn, at de vil være en del av det nye Europa og på toppen av det hele ønsker å arrangere Eurovision Song Contest, som er «the gayest circus ever».

– Så du anerkjenner Eurovision som homokultur?
– Ja, det er jo det! Derfor blir det så lættis at Aserbajdsjan vil forby homofili og samtidig indirekte inviterer mange homoer under finalen.

Som Norges utsendte til finalen i Baku, forholder han seg naturlig nok ikke til debatten om boikott, eller oppfordringer om ikke å reise til Aserbajdsjan.
– Jeg tror vi skal skille mellom tingene. Grand Prix-sirkuset kommer til å være i sin egen lille boble i Baku. Så jeg tror ikke det vil ha en effekt på resten av landet. Aserbajdsjan kommer til å bruke denne muligheten til å promotere seg overfor Europa, men det betyr ikke at det vil bli akseptert at to personer av samme kjønn kysser hverandre på gata.

Klar for drag
Før Blikk lar Tooji gå, føles det riktig å «advare» han om at det etter finalen venter en rekke dragdronninger som er klare til å parodiere han, slik det er tradisjon for å gjøre med MGP-artister.

– Jeg håper at det skjer! Jeg elsker å bli parodiert! Nå er jo ikke jeg kvinne, men jeg håper jeg blir parodiert likevel. Jeg ble faktisk parodiert av Tommy, kjent fra Tommylife-bloggen, på Vixen Blog Awards i år, og da tenkte jeg bare, «I’m a celebrity!».

– Får vi se deg på scenen under Skeive dager?
– Hvis jeg blir spurt, selvfølgelig. Jeg støtter jo saken. Men hvem gjør ikke det i våre dager? Jeg blir sjokkert over hvor tilbakestående mange er i 2012. Vi tror vi er utviklet på så mange områder, men så viser det seg at vi ikke er det. Vi er alle mennesker og fortjener samme menneskeverd og like rettigheter. Case closed!