Thorbjørn og Odd driver homoopplysning

Podkasten «Thorbjørn og Odd» tar sikte på å gjøre verden litt homoklokere.

Publisert

Thorbjørn Thyrum (26) og Odd L. Ophus (28) er duoen bak podkasten «Thorbjørn og Odd», som produseres i samarbeid med nettsamfunnet Gaysir.no.

Podkasten ble lansert i begynnelsen av mai, og har som formål å opplyse gjennom temasendinger om lhbtiq.

– Jeg kom på ideen til konseptet i fjor vinter da jeg oppdaget at det var et hull i markedet. De skeive podkastene som allerede eksisterte, slik som «Institusjonen» og «Harm og Hegseth», sentrerte seg ikke om skeive temaer. «Institusjonen» og «Harm og Hegseth» er humor og hverdagsliv presentert av skeive personer. I vår podkast legger vi fram et nytt lhbtiq-tema for hver sending, og vi ønsker å skape både debatt og dialog, sier Thorbjørn Thyrum til Blikk Nett.

Kilde til informasjon

I den siste sendingen som ble lagt ut på iTunes og SoundCloud den 22. mai tok duoen for seg homomiljøet som tema, og de har tidligere tatt for seg både transproblematikk og rasisme.

Foreløpig er det sendingen om homomiljøet duoen har fått mest tilbakemeldinger på.

– Det er spennende og lærerikt å gå inn i ulik lhbtiq-tematikk og utforske mer i dybden. Vi har alle en slags oppfatning om at det finnes et homomiljø, men det er ikke noe tvil om at det er fragmentert og uensartet, sier Odd L. Ophus.

Duoen er opptatt av å presentere både fordommer og stereotyper for å skape engasjement, men innrømmer at det er utfordrende å finne den riktige balansen i oppstartfasen av en podkast.

– Du vil jo at folk skal lytte til deg samtidig som du må tenke på hva som selger. Vi jobber fortsatt med å «komme ut av podcastskapet», kan du si. Det aller viktigste for oss er at vi blir en kilde til informasjon og tar opp temaer som det gjerne ikke snakkes så høyt om blant den skeive befolkningen. For eksempel åpenhet rundt ikke-monogami, homsenes vaginafrykt, lesbenes penis-vrangforestillinger, FrP-forkjærlighet blant skeive og ensomhet, sier Ophus.

– Jeg er hundre prosent homo, men jeg er likevel glad for å ha prøvd vagina. Smak litt på den, prøvd den og ikke vær så redd for alt som er fremmed. Vi må jobbe med å ta vaginaen inn i varmen blant homsene igjen, sier Thyrum energisk.

«Trekant» for homofile

Enhver podkast bør ha humoristiske innslag, men for «Thorbjørn og Odd» er det viktig at humoren kommer i andre rekke og at den skeive tematikken står i fokus.

– Vi skal ikke lage komedie av ting, men heller være et slags «Trekant» for homofile. Vi vil at alle skal kunne lære noe av podkasten vår. Målet er å lage bedre og bedre sendinger og havne høyt opp på strømmelistene. Det er bare å ta kontakt med oss og komme med innspill til hva vi bør ta opp, det setter vi pris på, sier Ophus.

– Det er ikke sånn at vi går inn for å tråkke folk på tærne, men vi regner med at det vil skje om det ikke allerede har skjedd. Du må tåle å utfordre både deg selv og andre litt for å sprenge noen rammer, sier Thyrum.

– Her om dagen var det noen som sa til meg at de likte podden vår bedre enn «Tusvik og Tønne.» Det var det fineste komplimentet jeg har fått så langt, sier Ophus.

Hør podkasten her: «Thorbjørn og Odd» på SoundCloud