– Tiden ikke moden

Publisert

I sin høringsuttalelse til felles ekteskapslov går Norges største adopsjonsforening, Adopsjonsforum, imot å gi samkjønnede par adgang til fremmedadopsjon. – Det er ikke formålstjenlig å ha en lov som ikke har noen praktisk betydning, men samtidig gjør at vi risikerer å miste samarbeidsland. Jeg tror ikke tiden er moden for å gi homofile rett til å søke adopsjon, sier daglig leder i Adopsjonsforum, Øystein Gudim, til Blikk Nett. Lederen i Adopsjonsforum sier at ingen, verken homofile eller heterofile har rett til å adoptere, men barn har rett til en familie. – Vi vil ikke ta fra noen barn den muligheten. Det er ikke noe reelt grunnlag for å åpne for at likekjønnede par gis adgang til å søke om internasjonal adopsjon, så lenge ingen av de landene Norge samarbeider med i dag godtar eller ønsker søknader fra homofile, sier Øystein Gudim til Blikk Nett.Gudim sier til Klassekampen at Adopsjonsforum ikke betviler homofiles omsorgsevne og at hvis en felles ekteskapslov slår fast at homofile par har rett til å bli vurdert for fremmedadopsjon og samarbeidsland åpner opp for det, vil forumet yte den samme hjelpen for homofile par som til heterofile. – Vi følger til enhver tid norsk lov, sier han til Blikk Nett. Jeg tviler likevel på at land vil åpne opp for adopsjon til likekjønnede par i overskuelig framtid. Dessuten står veldig mange par i kø for å få adoptert barn allerede. Så lenge man har haugevis av søknader fra heterofile par, vil de gå foran enslige og likekjønnede par i køen, fordi landene ønsker å få en «vanlig familie» til adopsjonbarnet.

–Ville saken stilt seg annerledes hvis det ikke sto mange hetrofile par i kø?

– Ja, det ville satt saken i et annet lys. Målet med adopsjon er å hjelpe flest mulig barn. Hadde det manglet søkere ville det også gjort praksisen mer liberal.

– Men hvis en ny lov ikke vil utgjøre noen forandring i praksis, og dere også sier at dere vil gi lik behandling til heterofile og homofile par hvis muligheten åpner seg, hvorfor er dere da uttalt mot å ha rettigheten liggende klar?

– Det er en viss risiko for at vi kan miste samarbeidsland, som eksempelvis Kina, hvis vi har et lovverk som går inn for at homofile par kan få adoptere. Vi frykter at en slik bestemmelse vil slå negativt ut, og det er ikke en risiko vi ønsker å ta. Da er det ikke formålstjenlig å ha en rettighet som likevel bare er på papiret.

– Er ikke det å godta at slike holdninger er greit? Burde ikke Norge gå foran?

– Som jeg sa, vi følger til enhver tid norsk lov, men vi forholder oss også lojalt til andre lands lovverk, selv om vi ikke alltid er enig.

– Så dere deler ikke den tanken om et prinsipp om at alle skal ha rett til å bli vurdert som adoptivforeldre?

– Jeg vet ikke om vi mener noe om dette prinsippet i organisasjonen. Vi er heller ikke opptatt av innfallsvinkelen «foreldres rettigheter», men barnet beste, sier Gudim. «Mange av Adopsjonsforums medlemmer er skeptiske til at utenlandsfødte adoptivbarn blir plassert i homofile familier, fordi barna allerede er «annerledes nok». Vil det da være riktig å pålegge dem enda en form for «annerledeshet» ved at de plasseres hos likekjønnede foreldre», spør forumet i høringssvaret til barne-og familiedepartementet i forbindelse med høringen om en ny ekteskapslov. –I utgangspunktet kan det å være adoptert være en ekstra byrde. Spørsmålet er om det å ha homofile foreldre vil gjøre deg enda mer «annerledes». De i vår organisasjon som er mot at homofile skal få fremmedadoptere vil nok mene det. Dette handler om holdninger i samfunnet, og per i dag er det vel en ytterligere risiko for at det vil gjøre barnet enda mer sårbar for mobbing og diskriminering. Det er ikke sikkert tiden er moden her hjemme heller, mener lederen i Adopsjonsforum.

Høyre skuffet

Talsperson for Åpne Høyre, Jon Ole Whist, sier han er skuffet over Adopsjonsforum. – Det er skuffende at Adopsjonsforum legitimerer diskriminering på grunnlag av seksuell orientering. Adgangen til å fremmedadoptere handler ikke om å gi noen en rett til å adoptere. Dette dreier seg om å gi alle par og enslige en mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre, uten at seksuell orientering automatisk skal virke diskvalifiserende. Hvorvidt søkerne faktisk skal godkjennes som adoptivforeldre bør vurderes ut fra samme kriterier som i dag benyttes for heterofile par, sier Whist. Han mener Adopsjonsforum med argumentet «barn har rett til en familie» argumenterer ut fra en myte om at samkjønnede par er dårlige omsorgspersoner. – Adopsjonsforum er en bidragsyter til å opprettholde diskriminerende holdninger i samfunnet. Og demonstrerer også en feighet ovenfor diskriminerende holdninger i andre land. Her burde Norge markere at disse holdningene ikke er tolererbare. Adopsjonsforum bør dessuten gå ut med en uforbeholden unnskyldning til alle de barn som i dag lever med samkjønnede omsorgspersoner, sier han til Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS