Til ungdommen

Publisert

Haakon Veum er ung, høyrepolitiker og åpen homo. Nå skal dokumentaren «Til ungdommen» der han er med, vises på norske kinoer. Haakon Veum (21) sitter i kommunestyret i Bærum. Terroren og massedrapene i Oslo i fjor sommer, ble et veiskille for mange av landets ungdomspolitikere. Haakon Veum (Unge Høyre), Johanne B. Lindheim (AUF), Sana El Morabit (SU) og Henrik Wangberg (FrpU) er hovedpersonene i regissør Kari Anne Moes dokumentarfilm om hva som har formet livene deres etter 22. juli i fjor. «Til ungdommen» ble vist på filmfestivalen i Haugesund i helgen og har norsk kinopremiere 31. august. Filmen har allerede høstet gode kritikker og terningkast. Filmen «Til starter med at de unge politikerne er i ferd med å forberede seg til høstens valgkamp med intens debattrening. Sana gleder seg til å få av tannreguleringen før skolestart, Henrik er lei av å forsvare seg mot radikale ungdommer som sier partiet hans er rasistisk, homofile Haakon ser fram til å flytte for seg selv og Johanne er i ferd med å trekke seg som skolevalgsdebattant fordi hun ikke takler presset. 21. juli reiser Johanne med båten til Utøya. Så hender det noe som forandrer alt for alltid. Oslo rammes av terror. Regjeringskvartalet bombes og en høyreekstrem massemorder massakrerer AUF sin sommerleir. Haakon Veum sto midt i Majorstuakrysset, og hørte et høyt smell og bakken ristet.– Jeg tenkte at det tordnet, men det var også litt rart fordi det var ganske pent vær akkurat da. Jeg dro hjem og skjønte hva som hadde skjedd da jeg logget meg på Facebook. Først da tenkte jeg at jeg måtte slå på tv-en, og da så jeg hva som hadde skjedd. Det var helt surrealistisk. Slikt skal ikke skje i lille trygge Norge.

– Vurderte du noen gang å slutte i politikken etter 22. juli.

– Nei.

– Hvilken politisk enkeltsak brenner du mest for?

– Skattelette, først og fremst.

– Hva med lhbt-saker?

– Jeg brenner for at folk skal få være den de er. At de skal få bruke sine talenter og ressurser slik de ønsker, uansett om de er heterofile, homofile, menn eller kvinner. For meg handler det om universelle menneskerettigheter.

– Har du noen homopolitiske forbilder?

– André Oktay Dahl er en dyktig politiker, fordi han er tydelig og flink til å ta opp saker som angår grupper som ikke har mulighet til å gå i fakkeltog eller demonstrasjonstog å rope ut sin sak for å få oppmerksomhet.

– Hva gjør du om fem år?

– Da er jeg ferdigutdannet og jobber med markedsføring i et kult firma.

Mer info:

tilungdommen.com

Powered by Labrador CMS