Tilbake til Potta

Publisert

Forhold oppstod og ble oppløst. Mangfoldige halvlitre konsumert. Mange hadde sin artistiske debut som drag-konger og dronninger, kabaretartister og rockemusikere på den unike lesbeklubben Potpurriet i Oslo, som på folkemunne gikk under navnet Potta. Torsdag 4. september kan du bli med på en tidsreise tilbake til det legendariske utestedet Potta når magasinet Fett feirer 10-års jubileum på Maksitaksi. Klubbkvelden Harder Better Faster Stronger er en hyllest til den lesbiske høyborgen Potta. Kveldens arrangement er inspirert av alt som var hardt og rått på 90-tallet, da Potta var Nord-Europas største lesbeklubb. Rap-duoen KUUK vil sparke i gang kvelden etterfulgt av Dj Ingebling fra dj-kollektivet Too Many Girls og tidsreisen vil akkompagneres av dokumentasjon av toppløsboksing på Potta i 1998, en performance arrangert av billedkunstner Linn Cecilie Ulvin.

Lesbenes paradis

Et eget lesbediskotek er sjelden kost i europeisk sammenheng og få byer kan skilte med lignende tilbud for skeive kvinner som Oslo kan. Utestedet SO – for jenter som liker jenter åpnet i 2009 og har siden starten blitt det andre hjem for mange lesber og vennene deres. Men før SO var det Potpurriet som gjaldt. Da Potpurriet så dagens lys i 1995, hadde ikke lesbene i Oslo sett maken. Bortsett fra egne Kvinnekvelder lokalisert på ulike utesteder, hadde det aldri eksistert et fast sted for bare damer, åpent hver dag i uka. Daglig leder ved Potpurriet, Sissel Hansen, sa til Blikk i forbindelse med åpningen, at stedet skulle favne om mangt og mye. Det gjorde det også, med konserter, forestillinger, arrangementer, disko og «buleaktiviteter» som biljard og øldrikking. I begynnelsen var Potta mer som en tradisjonell engelsk pub å regne, med småretter og dagåpent. Men senere sto nattlige sysler i sentrum med nattklubb og morgenklubb, og hele to dansegulv. Og det gikk så det suste.– Vi er stor takk skyldig homsene, sa Hansen til Blikk i 2000, for i tillegg til lesbene, kom det mange homser til Potta. Potpurriet ble allerede fra åpningen dømt til et kort liv. Det fantes liten tro på at et lesbested kunne holde seg flytende. Men det eksisterte lite konkurranse og stedet ble tidlig en suksess. Takket være en rekke gode djs og suggerende rytmer trakk Potta en periode så mange danseglade, at stedet en periode var i ferd med å miste sitt skeive preg. I alle fall i helgene. Sissel Hansen og Marianne Larsen fikk Ærespris under Skeive dager i 2001 for jobben de gjorde for miljøet gjennom Potpurriet. I 2001 tok Kristhild B. Hansen og Audny C. Holsen over driften

Fant kjærligheten ved baren

En varm sommernatt i 1999 opplevde Hanne og Marianne Børke-Fykse, det som mange tror er umulig; kjærlighet ved første pils. Damene traff hverandre i baren på Potta og har truffet hverandre hver eneste natt siden det. Like før jul samme år kjøpte de seg leilighet sammen. Begge var overbeviste om at de hadde funnet den store lykken i livet.De hadde aldri sett hverandre før, men det var full klaff fra første stund, til tross for at Potta var Oslos hovedsjekkearena for damer som foretrekker damer. Venner og bekjente lurte og mange spurte om det virkelig var mulig å innelede et varig forhold på Potta.Og det var det. Det går an å finne den store kjærligheten ved en bardisk, noe Hanne og Marianne er et bevis på.– Vi giftet oss nyttårsaften 2005 så vi har ni år bak oss som ektepar, sier Hanne Børke-Fykse til Blikk Nett. Det hun husker best er selvfølgelig at hun møtte kjærligheten.– Jeg møtte jo kvinnen i mitt liv den kvelden. Det er ikke noe man glemmer, sier hun men trekker samtidig fram stemningen som Potta var kjent for. – Det var en helt spesiell atmosfære å henge på Potta. Det var absolutt et sted det var mulig å finne kvinnen i sitt liv. Alle var jo der og for meg var det et trygt sted, og stedet hvor jeg faktisk kom ut av skapet. Potta var det stedet jeg fant veien til den gangen. Børke-Fykse beskriver Potta som sitt andre hjem i den perioden.– Marianne og jeg fortsatte å gå på Potta etter at vi ble sammen, i hvert fall den perioden Sissel og Marianne drev stedet. Hun tror at SO fyller samme behovet for en ny generasjon lesber.– Jeg er ikke så ofte på SO selv. Når jeg går ut nå så er det på London Pub. Jeg finner litt av samme Potta-stemningen på London Pub – det er laidback og upretensiøst og åpent for alle slags mennesker. Det trives jeg med. At Potta nå får oppmerksomhet og får en klubbkveld på Maksitaksi mener Børke-Fykse er helt naturlig.– Klart det. For meg var Potta alfa og omega, og jeg tror mange hadde samme forholdet til stedet. Jeg husker første gang jeg gikk inn døra på Potta. Det var ingen som visste at jeg skulle dit en gang – og så blir jeg møtt med «Hei, jeg har ikke sett deg her før». Det var et miljø jeg følte meg ivaretatt. At Sissel og Marianne fikk æresprisen i 2001 var helt fortjent og det var mange i miljøet som mente det var en viktig og riktig pris å gi til de som skapte Potta, avslutter Hanne Børke-Fykse.

Gjenopplev Potta

Clubscenen Akt 6: Harder Better Faster Stronger er et samarbeid mellom den Oslobaserte plattformen FRANK og den svenske kunstkollektivet MYCKET. Sistnevnte står bak prosjektet Clubscenen, en serie iscenesettelser av mer eller mindre historiske queere klubbscener hvor de undersøker (natt)klubben som et rom og en aktivitet for mennesker som ikke har fått agere med sine kropper slik de selv vil. Onsdag 3. september kl 18. 00 vil det være en samtalen mellom MYCKET og FRANK, som en del av Academy Lectures på KHiO.

Mer info: academylectures.khio.no FRANK er en Oslo-basert plattform drevet av kunstnerne Liv Bugge og Sille Storihle. Siden 2012 har FRANK arrangert salonger, kuratert utstillinger og publisert bøker i samarbeid med en rekke kunstnere, kuratorer og institusjoner. Målet med plattformen er å nære en queer-feministisk diskurs.

Mer info: f-r-a-n-k.org MYCKET er et samarbeidsprosjekt som startet i 2012 mellom designern Mariana Alves, og arkitektene og kunstnerne Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. I januar 2014 startet MYCKET en videreføring av prosjektet Clubscenen i form av et treårig forskningsprosjekt ved Arkitektur og Design Centeret, Stockholm.

Mer info: mycket.org Fett 10 år!, klubb Harder Better Faster Stronger, torsdag 4. september, kl 22, Maksitaksi, St Olavs gt. 23.