TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 22-årige historie. I dag: – Alle har en Brokeback.

– Alle har en Brokeback

«Brokeback Mountain» er en soleklar favoritt med åtte nominasjoner under årets Oscar-utdeling søndag 5. mars.– Alle har en Brokeback i seg, en person de vil tilbake til, sa Ang Lee da Blikk møtte regissøren på filmfestival i Venezia. Fra Blikk nr. 3, 2006.Tekst: Roald Rynning. – Jeg forelsket meg med én gang i historien. Det er en fantastisk kjærlighetsfortelling som både er unik og universell. Jeg fikk tårer i øynene da jeg leste historien om parets søken etter lykke og kjærlighet trass motgangen de møtte, sier Ang Lee som karakteriserer en homsewestern som «det siste tabu». – Selvfølgelig er ikke «Brokeback Mountain» en skikkelig western, men en kjærlighetshistorie om virkelige mennesker i Vesten. Man må ikke være homse for å forstå tap og savn.

Ingen ville spille

I begynnelsen av sin karriere ga den 51-år gamle taiwanske regissøren oss «The Wedding Banquet,», en sjarmerende komedie om en skaphomse, og med «Brokeback Mountain» ble han nå regissør for sin andre homsefilm. At han lager homofilmer tror han skyldes at han i likhet med homser er «en som står utenfor». – Jeg flyttet fra Taiwan til USA for å studere film da jeg var 23, forteller Lee som er heterofil, gift og far til to sønner. – Siden den gang har jeg vært dratt mellom to kulturer: Taiwan hvor jeg vokste opp og Amerika hvor jeg lever mitt voksne liv. I begge land er jeg en «utenforstående», og derfor et dette et tema jeg trekkes mot i mine filmer. «Brokeback Mountain» er filmversjonen av Anne Proulxs novelle fra 1997 som homseregissørene Gus Van Sant («My Own Private Idaho») og Joel Schumacher («Batman og Robin») begge hadde prøvd på å få laget. Men siden de ikke fikk overtalt en eneste skuespiller til å si ja til hovedrollene, ble filmprosjektet lagt på is. Selv om manuset ble sett på som et av de beste i Hollywood, var agentene livredde for at skuespillerne skulle bli stemplet som homser og få ødelagt karrierene sine.

Akseptert av far

Under innspillingen av «The Hulk» ble Ang Lee tilbudt regien på «Brokeback Mountain». Og da Lee takket ja, ble også agentene interessert. Skuespillere anser Lee som en av Hollywoods beste regissører, og hans navn fikk både Heath Ledger og Jake Gyllenhaal til å takke ja. – Skuespillere liker gode rolleskikkelser, er forklaringen til den stille og beskjedne regissøren.– Filmen har to fantastiske roller, og det var disse som fikk Heath og Jake til å si ja. Lee forberedte filmingen ved å studere dokumentarfilmer om rodeos og Richard Avedons fotografier. Han reiste også rundt Wyoming og Texas, men han kikket ikke på westernfilmer med John Wayne og Clint Eastwood.– Jeg så filmer som «Hud» og «Den siste forestilling» fordi de beskriver den intime westen jeg var interessert i lage. – Hvordan trodde du filmen skulle bli mottatt?– Mottakelsen var mye varmere enn jeg forventet, og det ser faktisk ut som om vi har laget en film for det store publikum. Folk oppfatter den som en kjærlighetshistorie og ikke som en cowboyfilm om homser. Alle har en Brokeback i seg, en person de vil tilbake til. Jeg håper at filmen i det minste bryter ned noen fordommer.

Fiasko for karrieren

Lee har dedikert filmen til sin far. I likhet med mange homofile har han slitt med å få aksept for det livet han har valgt av faren sin. – Far døde to uker før jeg begynte innspillingen. Han kom fra en orientalsk kultur og så ikke med blide øyne på at jeg ble regissør. Trass min suksess i denne «beklagelige bransjen», håpet han alltid at jeg skulle forlate filmen. Men mot slutten virket det som om han omsider aksepterte valget mitt. Derfor dedikerte jeg filmen til ham. Hollywood har bare én gang tidligere lansert en homofil kjærlighetshistorie beregnet på et store publikum. Året var 1982, filmen het «Making Love» og ble en forferdelig økonomisk fiasko som ødela skuespilleren Harry Hamlins lovende karriere. Joda, Jonathan Demmes «Philadelphia» var en suksess og Tom Hanks vant Oscar for sin prestasjon som homse, men filmen fokuserte på aids og homseparet, spilt av Hanks og Antonio Banderas, fikk ikke engang nyte et aldri så lite kyss. Men tv-serier som «Will & Grace» og «Queer as Folks» har de siste årene vist at homser på film faktisk kan bli populære, så kanskje verden omsider har vokst opp og kan takle en vakker historie om kjærligheten mellom cowboyer? Søndag 5. mars får verden vite om amerikanerne og Oscar-juryen er klare.

Powered by Labrador CMS