TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 22-årige historie. I dag: Ga penger til homoarbeid.

Ga penger til homoarbeid

Eikeli videregående skole i Bærum har ikke en eneste åpen homofil elev eller lærer. Under Elevaksjonen 07 samlet de inn penger til LLH Oslo og Akershus. Tekst: Elin Nygård. Foto: Margarethe Standberg.Fra Blikk nr 11, 2007. Før Operasjon Dagsverk hadde LLH Oslo og Akershus (LLH OA) holdt foredrag for elever som sitter i elevrådstyrene i 28 videregående skoler i Oslo og Akershus. Dermed hadde samtlige representanter i elevrådstyrene fått informasjon og kunnskap om levekårene og livssituasjonen for homofile og lesbiske i Norge.Inntektene fra Eikelis elevarbeidsdag går ikke til Operasjon Dagsverk, siden skolen har meldt seg ut av Elevorganisasjonen som eier Operasjon Dagsverk. De kaller aksjonsdagen sin for Elevaksjonen 07. I fjor gikk pengene til Frelsesarmeen. Etter å ha hørt LLH OAs foredrag ble elevrådstyret på Eikeli videregående skole så inspirert at de enstemmig besluttet å la pengene fra årets elevaksjon gå til LLH Oslo og Akershus.– Hvorfor vil dere at LLH OA skal få pengene?– Å være homo er tabubelagt. Vi tror at det kan bli lettere å komme ut dersom vi viser at skolen vår er åpen og inkluderende, sier Maren Folkestad, som er medlem i elevrådstyret.Men ikke alle på skolen var enig i avgjørelsen deres. Elevrådstyret skjønte at de måtte gjøre noe for å overbevise elevene om at arbeidet med å gjøre det enklere å være homo virkelig er verdt å støtte. Men hva?– Vi bestemte oss for inviterte vi LLH OA til å komme til skolen for å informere om arbeidet de gjør, og om hvordan homofile og lesbiske har det i Norge i dag. På den måten håpet vi at de som var uenige med oss ville endre standpunkt, forteller Kristoffer Lorentzen, leder i elevrådstyret.

Skepsis fra elevene

Ingen av de 520 elvene på Eikeli videregående skole er åpen homofil eller lesbisk. Heller ingen av lærerne. Da Christian Antoni Møllerop, Anette Pettersen og Andreas Nilsson kom fra LLH OA til Eikeli, var de faktisk de første åpne homofile som elevene hadde møtt i skoletida. Nå skulle de holde foredrag for 22 klasser på alle tre klassetrinn om hvordan det står til med homonorge.Møllerop, Pettersen og Nilsson viste filmsnutter fra utstillingen «Mot naturens orden», og fortalte om mytene som råder om homofile ute i samfunnet – til mye fnising og latter. Elevene fikk også innføring i begreper og hva en LHBT og skeive personer er. Da statistikken over vold, mobbing, selvmord, rusproblematikk og psykisk helse ble lagt på bordet, ble det stille.Ifølge elevrådet har avgjørelsen deres blitt møtt med mye skepsis fra flere av elevene, spesielt fra gutter.– Det sier oss at det er på tide og røske litt opp i fordommene mange har. Foreløpig er ikke homofili akseptert i samfunnet, i alle fall ikke blant unge. Vi har fått mye nyttig informasjon fra LLH i dag og håper at elevene vil gå til oppgaven med endret syn og at homofili skal bli mer akseptert, sier Folkestad.– Hva går skepsisen ut på?– Noen lurte på hvorfor LLH OA hadde behov for støtte. De mente at det var andre som har større behov. «Hva skal homser med penger?», var også et spørsmål som kom fram, forteller Lorentzen.

Skremmende tall

Etter LLH Oas foredrag sitter elevrådet stort sett igjen med positive tilbakemeldinger.– Flere av de vi snakket med har endret syn. De ble skremt av tallene for både selvmord, vold og mobbing. Nå var de mye mer positiv til å samle inn penger. Jeg vil oppsummere det slik at de fleste kommer til å delta i årets elevaksjon her ved skolen, sier Lorentzen som tror at det er vanskelig å stå åpent fram som homo på de videregående skolene i Bærum, inkludert sin egen skole.– Mange gutter tror at hvis han møter en homse, så komme kommer han og tar på dem. Ungdom er fordomsfulle mot homofile fordi de ikke vet hva det egentlig er for noe. Uvitenhet gjør at oss utrygge, sier Bendik Strømnes, medlem i elevrådstyret.– Jentene får lov til mye mer uten å bli kalt for lesbisk. På 90 prosent av festene våre ser vi jenter som kliner, forteller Lorentzen.– Kjenner dere noen homser eller lesber?– Nei, men på Rud videregående skole har jeg hørt at det går en åpen homo, sier Folkestad.– Hva syns dere om informasjonen fra LLH OA?– Informativt og bra, men tallene de la fram var skremmende. At homoseksualitet var forbudt for menn i Norge helt frem til 1972 syns jeg er helt sprøtt å tenke på, sier Stine Hoff, også medlem i elevrådstyret.– Mange synes at det sjokkerende å høre at folk er homo. Men når det kommer til stykket, så er det jo ikke sjokkerende. Det hadde vært bra å ha noen homofile lærere her, sier Folkestad.

Eksemplenes makt

Det som særlig får unge til å reflektere er når LLH OA legger fram statistikk på vold.– Da pleier det å bli helt stilt i salen, sier Christian Antoni Møllerop leder i LLH OA.– Hva slags reaksjoner fikk dere ?– En lurte på hva poenget var med å ha kampanjer om det å være homofil når man ikke hadde kampanjer om det å være heterofil. Da svarte jeg at dårlige holdninger fører til dårlige levekår og de må vi gjøre noe med, forteller Møllerop som likevel sitter igjen inntrykket av at det var flest positive reaksjoner.– Vi ser at mange får seg en aha-opplevelse. Lærerne sier at de hadde debatter i klassen etterpå og det var veldig konstruktivt. Vi har fått adressene til ti elever som vil ha «Din Homo»-t-skjorte og to stykker kom bort til oss etter foredraget og sa det var kjempebra.– Hvordan forberedere dere et elevforedrag?– Vi tar utgangspunkt i en del av materiell som RSFL i Sverige bruker ved skolebesøk, og så bruker vi oss selv og eksemplenes makt. Samtlige av oss har følt på kroppen hvordan det er å få slengt bemerkninger etter seg. Det er viktig å synliggjøre at arbeidet vårt handler om identitet. En bevisstgjøring om hva negative holdninger gjør med et menneske, er noe av kjernen i budskapet vårt. Det er holdningene vi vil endre, sier Møllerop som gir elevrådet på Eikeli skryt for å ha iscenesatt en stor debatt ved å velge LLH som mottaker i Elevaksjonen 07, og til lærerne for å ha støttet opp.  

Powered by Labrador CMS