TilbakeBLIKK

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 19-årige historie. I dag: Støttegruppe for foreldre.

Startet støttegruppe for foreldre

Er det mulig å se familien og venner i øynene og være stolt av sitt lesbiske eller homofile barn?Av Betzy A. K. Thangstad og Hilde Holte-BergBlikk nr 6, 1994 Støttegruppen for Homofile og deres Familier som nylig har sett dagens lys i Bergen mener det er mulig.– Vi ønsker å gi støtte til homofile og deres foreldre, og gi opplysning om homofile i kirke, skole og samfunn, sier foreldregruppens initiativtaker Gunvor Møller. Bergensmiljøet har blitt en støttegruppe rikere. Etter at Gunvor Møller i vinter tok initiativet til å starte støttegruppen har den vokst til syv personer. Støttegruppens tre hovedformål er å gi støtte til homofile og deres foreldre, å spre kunnskap om homofile i kirke, skole og samfunn, samt å fungere som en nøytral kontaktgruppe mellom de forskjellige organisasjoner. Foreldregruppen ønsker foreløpig å være en uavhengig gruppe. Blikk er tilstede på foreldregruppens tredje møte der seks av gruppens medlemmer har troppet opp. Det er ressurssterke personer med en felles plattform, men med ulike erfaringer. Foruten å være foreldre av lesbiske og homofile barn har gruppens medlemmer en form for selverkjennelse til felles. De ønsker å dele denne erkjennelsen med andre foreldre av lesbiske eller homofile, for eventuelt å hjelpe dem til å bli stolte av sine barn.  

Homopris

Møtet åpnes med å gratulere Marit Sætvedt med hennes datter Laila, som vant Homoprisen 1994. Laila Sætvedt og hennes partner Linda Skage fikk prisen for å ha stått fram i media da de skulle bli de første offisielle partnere i Bergen. Flere andre medlemmer i gruppen har også barn som har vært fremme i media og som er aktive i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring (LLH). Gunvor Møller er mor til Petter Møller, nestleder i LLH, og Astrid og Kristen Kvalheim er foreldre til Siri Kvalheim, leder i Oslo LLH. Gerd og Otto Johannessen har andre positive erfaringer å bidra med. Ekteparet ble for fire år siden kontaktet av undervisningskonsulent Ragnhild Knudsen i Bispedømmerådet, og har siden vært med i Bispedømmerådets ressursgruppe. Knudsen ønsket å organisere kurs om homofili for prester, som ofte er feilinformerte. – Som foreldre til en homofil sønn ble vi ansett som ressurspersoner som kunne legge fram våre tanker, synspunkt og opplevelser, sier Otto Johannessen. – Vi har fått god respons, og det har gitt oss mye selv. I støttegruppen finner vi andre vinklinger til det å være foreldre til homofile barn.  

Behov

Til tross for at foreldrene har et avslappet forhold til homofili, eksisterer behovet for å snakke om og dele erfaringer.– Runden der vi forteller om oss selv er fremdeles aktuell, sier Møller, og hun understreker at hennes kristentro kun har vært en styrke for å kunne støtte hennes sønn.– Jeg hadde et stort behov for å snakke, skyter Marit Sætvedt inn. – Selv etter alle disse årene der jeg mente at jeg aksepterte min datter som lesbisk, hadde jeg problemer med at hun sto fram i media. Jeg følte at mitt privatliv ble brettet ut, fortsetter Sætvedt. – I foreldregruppen fikk jeg forståelse for min reaksjon, og det fikk meg til å innse at reaksjonene var normale likevel. For å nå ut til flere foreldre med lesbiske og homofile barn har gruppen vært i kontakt med media, leder i Homofil Bevegelse i Bergen (HBB) Ole Johnsen, og Ådne Njå fra Guds Løvetenner. – Vi ønsker å nå ut til flest mulig foreldre, men vi legger også vekt på gruppens kvalitet. Vi må bli godt kjent med hverandre for å kunne fungere som en god gruppe, sier Møller.  

Åpen Kirkegruppe

Gunvor Møller er tilknyttet Åpen Kirkegruppes foreldregruppe i Oslo, der hun har hentet mye av sin inspirasjon fra. Hun taler også varmt om konferansen «Homofili og Kirke» som ble holdt i Oslo 1991, og hun mener en slik konferanse hadde vært på sin plass i Bergen. Konferansen kom i stand etter et samarbeid på tvers av homofile, heterofile og kristne båser, og ble et skritt i riktig retning for å sikre rettighetene til homofile i kirke og samfunn. Åpen Kirkegruppes foreldregruppe ble opprettet i 1991 på initiativ fra Gitte Swensson. Etter å ha vært med på solidaritetsgudstjeneste under homodagene tok Swensson kontakt med Yngve Bjørklund i Åpen Kirkegruppe. Foreldregruppen møtes kun to ganger i året, da de fleste foreldre er bosatt utenfor Oslo, noen så langt av gårde som Bodø. Foreldregruppen har kommet i stand vesentlig gjennom bekjentskaper i Åpen Kirkegruppe.– Vi er en uformell gruppe som møtes for å snakke, sier initiativtaker Gitte Swensson. – Utfordringen ligger i å kunne være til hjelp når foreldre får vite det, som en slags beredskapsgruppe, utrykker Swensson. Åpen Kirkegruppes foreldregruppe har som delmålsetting å danne lokalgrupper utenfor Oslo. Slik sett har deres arbeid båret frukter i Bergens

Powered by Labrador CMS