TilbakeBlikk 2015

Publisert

Noen saker kan du kun lese i magasinutgaven av Blikk. I romjula kan du lese et utvalg saker fra 2015. I dag: Pride er Bergens stolthet. Hos Akvariet i Bergen tasser det en liten pingvingutt rundt med regnbuefarget merke på vingen. Krabaten som ble født i begynnelsen av juli 2014, heter Pride og er som andre pingviner, bortsett fra at han har to stefedre. Saken sto på trykk i Blikk, august 2015. Det var jubelstemning i Bergen da de to fedrene Pondus og Herman Piele klekket den lille sjarmøren på 163 gram i fjor sommer. Etter fødselen laget Akvariet i Bergen en navnekonkurranse og fikk inn over 300 forslag til hva den lille krabaten skulle hete, og forslagene gikk fra Kim Priele, Ping Pong og Bjarte Hjelmeland, til Aqua-Lene, Regnbuen og Perna. Men når man har to stefedre som sammen har ruget og ruget, så falt valget selvsagt på Pride.

Rundbrenneren Pondus

Blikk tok turen til Bergen for å møte fedrene Pondus og Herman Piele for å snakke om pingvinlivet, akvariet, barneoppdragelse og livet som skeiv. I akvariet møtte vi dyrepasser Joachim Ekeli, som har jobbet ved akvariet i 15 år og kjenner alle beboerne godt. Ekeli stilte mer enn gjerne opp som tolk. I det vi nærmer oss pingvinområdet i akvariet ser vi at paret er opptatt med å ruge på et egg, og vi ser stesønnen Pride som spankulerer for seg selv på svabergene.

Pondus:

– Jeg fikk meg dame ganske tidlig i oppveksten, som ettåring faktisk. Jeg må selv si at jeg var alt for umoden til å gå inn i et seriøst forhold. Det ble egg av det altså …

Herman Piele:

– Ja, men ble det befruktet? Det er et spørsmål alle har stilt seg.

Pondus:

– Jeg vet ikke, jeg. Det ble ikke klekket i hvert fall.

Herman Piele:

– Nei, men det er ikke så rart. Det var en halvhjertet innsats der du lå med en vinge på egget. Joachim Ekeli bekrefter Herman Pieles påstander og forteller at Pondus har rykte på seg for å være en real rundbrenner. Da setter Pondus opp en snurt mine, og vi forstår at det er lurt å skifte samtaleemne.

Et solid par

Pondus og Herman Piele har holdt sammen i snart to år og forteller at trofasthet holdes høyt i pingvinmiljøet.

Herman Piele:

– Det har vært en del skilsmisser blant de andre parene her i akvariet i det siste.

Pondus:

– Det er en praktisk greie. Hvis et par ikke har suksess med eggene sine, så slår de opp.

Blikk:

– Er det grunnen til at dere gikk fra deres respektive pingvinkoner?

Pondus:

– Nei! Vi har begge hatt suksess med våre forhenværende koner.

Herman Piele:

– Pondus og jeg ble sammen etter at vi fikk en ny dam her i akvariet. Plutselig så vi verden med nye øyne. Jeg vet at Joachim tror det skyldes stress, men det stemmer ikke.

Pondus:

– Joachim var bekymret fordi han visste det ikke ville bli kyllinger. Men den biffen fikset vi bra likevel. Rettere sagt så var det Joachim som fikset biffen …

Herman Piele:

– De ansatte her i akvariet protesterte aldri når vi ble et par. Og det setter vi pris på. Joachim er en engel som sørget for at vi fikk et egg – som i sin tur ble sønnen vår Pride.

Gode foreldre

Nyere sammenfatninger av vitenskapelige data dokumenterer at seksualitet rettet mot eget kjønn er et vanlig og utbredt fenomen i dyreriket. Det dreier seg ikke bare om tilfeldig homoseksuell kontakt, men i mange tilfeller om pardannelse som varer livet ut. Det er dokumentert homoseksualitet blant mer enn 1500 arter, fra insekter til aper, hvaler og som i Akvariet i Bergen; pingviner.

Pondus:

Som jeg pleier å si: «Vi er mange flere, resten står blant dere.»

Herman Piele:

– Ifølge rykter er det mer vanlig med homopar blant oss som bor i akvarier og dyrehager. Men det er ikke noe vi tenker så mye på.

Pondus:

– Nei, vi tenker mer på sønnen vår Pride. Og det vil jeg bare ha sagt: Vi er like gode foreldre som alle andre. De to fedrene ser seg omkring en stund før de får øye på Pride der han hopper rundt med regnbuefarget merke på vingen. Full likestillingPride er en nysgjerrig liten fyr som utforsker det som kan utforskes i dammen. Unge Pride går godt overens med de andre pingvinene og har aldri opplevd forskjellsbehandling som følge av å ha to fedre.

Herman Piele:

– Han ligner nok mest på Pondus med hensyn til personlighet. Nysgjerrig og egenrådig.

Pondus:

– Da vi fikk Pride ble jeg mindre egoistisk og tida som rundbrenner er nok over – tror jeg.

Herman Piele:

– I vårt forhold er det full likestilling. Pondus var flink til å gulpe opp mat og passe på Pride. Begge har like stort ansvar for egget.

Pondus:

– Herman og jeg skiller oss ut på ett område da. Vi har alltid det flotteste redet.

Herman Piele:

– Det er fordi du er så flink til å plukke de fineste steinene.

Frykt for det ukjente

I en annen tid ville nok Akvariet i Bergen lagt skjul på et homopar blant sine pingviner. Det skjer ikke i dag. Pondus og Herman Piele, og stesønnen Pride, nyter stor respekt i Bergen og alle er glade i den skeive familien.

Herman Piele:

– Vi er en naturlig familie. Det er homofobi som er unaturlig – og det er jo nettopp naturen et bevis på.

Pondus:

– Jeg er ikke helt enig med deg, Herman. Fobier er naturlig. Man er jo redd for alt som er annerledes. Men som et åpent skeivt par lærer vi folk ikke å være redde for homofili eller det som er annerledes.

Herman Piele:

– Ok, jeg ser den. Hva sier du Joachim?

Lær av naturen

Joachim Ekeli har tolket som best han kan. Etter 15 år i akvariet kjenner han dyrene best, og han tar jobben på alvor. Han blir heller ikke svar skyldig når Pondus ber ham fortelle om fobier og folkeopplysning.– Oppgaven til Akvariet i Bergen er å lære folk om naturen – og å vise hvor bredt spekter det er i naturen. Pondus og Herman Piele er en del av naturen, sammen med stesønnen Pride. Derfor ser vi ingen grunn til å gjemme dem bort i et skap. Snarere tvert imot. Mennesker burde lære mer av naturen, sier Joachim Ekeli mens rastløshetene brer om seg i pingvindammen. Det er tid for mat og Pride leder an en sulten flokk. Blikk er ikke invitert og takker pent for samtalen. Bli abonnent og les reportasjer og artikler i magasinutgaven av Blikk, enten i papirversjon eller digitalversjon. Mer info: Bli Blikk-abonnent

Powered by Labrador CMS