TilbakeBLIKK

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 19-årige historie. I dag: Homsene har skylda.

Homsene har skylda

Ex-modell Anette Stai hevder homsene har problemer med voksne kvinner og TV2-journalist Gerhard Helskog sier homsene angriper kvinnekroppen i et forsøk på å omskape den i sitt ideal. Tekst: Tom OvlienFra Blikk nr 9, 1997 Tidligere modell og nå konsulent for motebladet Tique, Anette Stai, hevder homser har problemer med voksne kvinner og derfor bare tolererer unge jenter som modeller. TV2s journalist Gerhard Helskog følger opp med å si at homofile menn angriper kvinnekroppen i et forsøk på å omskape den til sitt ideal; en mager guttekropp. «En gruppe homofile menn ødelegger våre kvinner. De leder den internasjonale moteindustrien mot ett mål: Å få damer til å se ut som magre guttunger», skriver Gerhard Helskog i den kristne avisa Vårt Land. Ifølge Helskogs helsides artikkel med tittelen «farlig homo» har homser et «unormalt forhold til kvinnekroppen» og han mener homofile klesdesignere – «disse patetiske skrullene av noen menn i motebransjen» – har skylda for at «moteindustrien bombarderer oss med kvinnelige beinrangler», et «skrekkens Disney for pedofile». Helskog avslutter med å si at homofile må «holde seg unna jentene våre». Helskog refererer til påstander fra en modell om at homofile menn synes kvinnelige former er ekle og vil ha tynne, unge jenter med minst mulig kvinnelige former som sine modeller, lik de påstander Anette Stai kom med til Arbeiderbladet rett før Helskog skrev sin artikkel. Anette Stai hevder homofile menn har «problemer med å takle» voksne kvinner, men at unge jenter for homofile designere er «mindre farlige» og at de derfor kan tolerere ungjenter. Helskog sier han står på at homofile menn ikke har et normalt forhold til kvinnekroppen, fordi homofile menn ikke ser på kvinner som seksuelle objekter. – Jeg reagerer mot at blader som italienske Vogue framstiller i bilder småjenter som beinrangler, og jeg håper også andre reagerer på det.

– Du hevder homofile motedesignere vil få damer til å se ut som magre guttunger, «et skrekkens Disneyland for pedofile», og insinuerer dermed at homofile menn er pedofile.

– Nå trekker du sammen løse setninger til en konklusjon. Jeg mener ikke at homofile menn er pedofile, men har laget en delvis selvironisk kommentar som det blir humørløst å ikke se ironien i.

– Hvorfor skulle magre guttunger være homofiles ideal, slik du hevder, når homofile menn i årevis, ikke minst i disse aids-tider, har dyrket muskuløse menn?

– Det høres ut som et godt poeng, selv om jeg ikke tror dere er ei ens gruppe. Jeg snakker ikke om homofile menn generelt, men om ei spesiell gruppe.

– Har du andre fakta som underbygger påstandene dine annet enn hva du hevder en modell har fortalt deg om homofile menns syn på kvinner?

– Nei, det har jeg ikke.

– Er det klokt å velge seg Vårt Lands leserkrets som mål for en omtale av homofile som neppe vil gjøre det lettere å jobbe som homse i for eksempel Misjonssambandet?

– Fører artikkelen til at en diakon ikke våger stå fram, er det synd. Hvis noen såres av hva jeg har skrevet har det heller ikke vært meningen. Jeg har ønsket å angripe hva jeg oppfatter som mektige menneskers ødeleggelse av unge jenters syn på egen kropp, avslutter Helskog.  

Dumt og søkt

En av nestorene i norsk moteverden, journalist og forfatter Kiki Sørum, mener Gerhard Helskog åpenbart snakker om ting han ikke har kunnskaper om.– Han har jo heller ingen bakgrunn for å vite noe om dette. Det blir for dumt når poenget er designernes seksuelle legning. Dette er voksne, profesjonelle moteskapere som overhodet ikke blander kortene, sier Sørum som nettopp har utgitt boka «Klokt om klær» og i den forbindelse snakket med mange av de mest berømte designerne. – For tida er vi inne i en minimalistisk og androgyn 60-tallstrend der enkelte sikkert husker Twiggy, den første magre modell brukt av Mary Quant for tretti år sida. Allerede Coco Chanel forsøkte å presse kvinnebrystene vekk ved å bruke stropper som klemte de innunder armene, trass i at Chanel jo kastet kvinners korsett tidligere i dette århundret for å skape et nytt ideal. – Jeg kan være enig i hva jeg tidligere har oppfattet som Anette Stais poeng, nemlig at homofile klesdesignere ofte legger større vekt på designen enn på kvinnekroppen. De ser modellen som en kleshenger, «klærne» henger penere på en smal kropp. Men det blir søkt om hun nå hevder at homofile har et problem med å takle voksne kvinner, og derfor bare tolererer purunge kvinner. Versace er nettopp et eksempel på dyrking av den frodige kvinnekroppen med sin glamrock-stil. Heroinlooken er forbi, og mer voksne kvinner blir på mote. Sannheten er vel, som alle i bransjen vet, at foruten at prøvekolleksjoner alltid lages i små størrelser fordi det virker nett og elegant, så går kroppsidealer og motetrender fram og tilbake og henger sammen med livsstil og økonomi i samfunnet, men neppe med designerens seksuelle legning, avslutter Sørum.

Powered by Labrador CMS