TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 20-årige historie. I dag: Ny homotrend på boligmarkedet.

Ny homotrend på boligmarkedet

Det har blitt en internasjonal trend at homofile kjøper boliger i mindre attraktive strøk for så å forvandle disse til trendy perler. Seniormegler Einar Melander i A Megler ser samme tendens i Oslo. Fra Blikk nr 10 2004Tekst: Eirik Leganger Nergård. – De unge homsene er ikke så opptatt av å bo i høystatus strøk, mener Einar Melander, som selv er homofil. Der de eldre velger Frogner og Majorstua, er de yngre mer opptatt av å få valuta for pengene. – Yngre homser trekker gjerne til nye prosjekter. Spesielt i Thereses gate er det mange homser å se; Bislett og St. Hanshaugen er blitt veldig in, sier Melander som selv har leilighet på Bislett.  

Øker innovasjonsnivået

I utlandet er det blitt mer og mer vanlig at homofile slår seg ned i bestemte bydeler, med Kemp Town i Brighton, Waterkant i Cape Town og Castro i San Francisco som de mest kjente eksemplene. Richard Florida ved Carnegia Mellon University i Pittsburgh undersøkte i fjor regionale vekstvilkår og kom fram til at områder med en stor homofil og etnisk sammensatt befolkning, har større vekstmuligheter enn steder med en ensartet befolkning. Også boligprisene stiger som følge av homofile konsentrasjon. – Når folk med en sammensatt bakgrunn møtes, er det sannsynlig at økonomien vokser. Et teknologisk innovativt samfunn vil ikke vokse frem dersom det ikke er åpent for annerledeshet, eksentrisitet og forskjeller, sier Florida til den britiske avisa Telegrapgh. Det samme hevder Kjell Nordström, professor i økonomi ved Stockholm universitet og en av forfatterne av boka «Karaokekapitalismen». Den svenske næringslivsguruen hevder at homofiles og bohemers boligmønster er utslagsgivende for økonomisk vekst.  

Den stygge lille andungen

Nylig skrev også Financial Times varmt om homofile som bosetter seg i det som i utgangspunktet er dårlige strøk. Ifølge den engelske næringslivsavisa tiltrekker homofiles innmarsj seg kreative mennesker, heterofile så vel som homofile. Denne gruppen igjen trekker til seg yngre mennesker som er opptatt av å følge med i tiden og videre følger investorer som øyner muligheter til å videreutvikle området med boligprosjekter og oppussingsarbeid. – Oslo er nok for lite til at vi skal kan se like klare trekk her. Der engelske byer har hele bydeler som er skeive, har vi enkelte kvartaler og bygårder. Et godt eksempel er blokkene på Enerhaugen, som på mange måter har gått fra å være den stygge lille andungen til å bli fresht og bra. Mange av de forandringene vi ser i byen hadde nok aldri skjedd uten homsene, slår Melander fast. Homofile er en viktig og populær kundegruppe for meglerne.– Meglere generelt liker å få homofile selgere fordi leilighetene deres som oftest er freshere og mer moderne enn hos heterofile. Dermed er de lettere å selge, forklarer Melander.

– Hvordan er trenden hos lesbene?

– Jeg har ikke noe tydelig inntrykk av lesbenes trender, bortsett fra at det virker som om gutta er mer opptatt av interiør og design. Lesbene er dessverre ikke like synlige som homsene generelt.  

Myten om Frogner-homsen

En av de klassiske mytene om homser er at de ofte er velkledde, velstelte og bor på Frogner. Det ligger noe i dette, skal vi tro Melander. – Det er gjerne de eldre homsene som bor på Frogner og i allerede veletablerte fine strøk. Disse skiller seg ut ved at de gjerne har mye penger. Gjennomsnittsinntekten til homofile er ganske høy og kombinert med de millionene man har spart gjennom livet på ikke å få barn, kan man ta seg råd til å bo der. Mange har i tillegg fått med seg oppgangen i boligmarkedet og tjent noen kroner på det. Der de heterofile bruker penger på barna sine, kan homsene ta seg råd til å være mer egosentriske, hevder Melander. Blikks siste leserundersøkelse fra april i år underbygger Melanders inntrykk: En av tre lesere har årlig personlig inntekt over 400.000 kroner, åtti prosent av leserne har egen bolig og en av tre planlegger å selge eller kjøpe bolig i løpet av de nærmeste tre årene. Ifølge samme undersøkelse er så mange som halvparten av landets åpne homofile bosatt i Oslo. Mange har også gitt uttrykk for at det gir en trygghet å bo i nærheten av andre homofile. Melander legger ikke skjul på at det nok også er en del som velger å bosette seg sentralt i byen i nærheten av Oslos homofile utelivsplasser. – Det gjelder å ha kort vei til London, som fleipen sier. Men det ligger en viss sannhet i dette også. Det er tross alt ganske få skeive utesteder i Oslo, så en del legger nok vekt på å bo i nærheten av disse.

Powered by Labrador CMS