TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 21-årige historie. I dag: Hets på hitlistene.

Hets på hitlistene

Ragga og dancehallmusikken er den store trenden innen musikk i 2003. Jamaicas hotteste musikksjanger spilles flittig på National Rap Show på Petre og VG-lista Top 20 NRK. At tekstene er fulle av hat mot homofile, spiller ingen rolle for norske fans. Tekst: Reidar Engesbak. Foto: Rune Bendiksen.Fra Blikk nr. 5, 2003. Ragga og dancehallmusikken fra Jamaica er spådd til å bli den store trenden innen musikk i 2003 og gjør nå inntog på hitlister og dansegulv verden over. Artistene som dominerer har alle tekster med klare meninger om homser. Beenie Man og gruppen T.O.K er noen av de mest populære artistene akkurat nå og har også stått på norske konsertscener i år. En sen fredagskveld i Oslo møtte Blikk Craigy-T, Bay-C, Flexx og Alex i T.O.K før de opptrådde på Cosmopolite.

Døråpneren «Chi Chi Man»

På typisk hip hop vis vanker det «word up» og «respect» når jeg forklarer hvem Blikk skriver for. Men når jeg forklarer hva jeg vil snakke med dem om, grynter Bay-C fram et "Gjesp!" før han fortsetter. – Dancehall representerer det unge og urbane Jamaica. Det er en veldig hard scene skapt av musikalske minoriteter fra Jamaicas mange innercity-områder. – Før «Chi Chi Man» var vi en undergrunnsgruppe, men akkurat den sangen åpnet dørene for oss. Mange har forelsket seg i den på grunn av den unike viben, sier en mektig stolt Flexx. «Chi Chi Man» har etter hvert blitt en signaturlåt og ble også brukt av opposisjonen under en valgkamp på Jamaica,– Det var selvfølgelig flatterende på en måte, men samtidig kunne det skadet karrieren vår. Låten delte fanbasen vår inn i to politiske grupperinger, sier Bay-C og virker faktisk mer opprørt over akkurat dette enn påstandene om homohets.

LLH oppfordret til boikott

Da klubben Blå i Oslo annonserte en konsert med Beenie Man tidligere i år, kom det reaksjoner fra LLH. Lederen i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring, Tore Holte Follestad, oppfordret i et intervju med Dagsavisen publikum til å holde seg hjemme. Men ingen hørt på oppfordringen. Konserten ble utsolgt og køen av håpefulle som ville inn, strakk seg langt rundt kvartalet til det populære konsertstedet ved Akerselva. Beenie Man slo for alvor gjennom med en singelen «Feel It Boy», en duett han gjorde med Janet Jackson. I intervjuer med norsk dagspresse forsøkte Beenie Man, og plateselskapet Virgin, å tone ned hatet mot homsene. Men ingenting i uttalelsene hans tydet på at han hadde forandret mening.For skulle Beenie Man, eller andre artister i samme sjanger, finne på å offentlig beklage sine holdninger, ville de tape ansikt og en retur til Jamaica ville vært vanskelig.

– Høres ikke bra ut

14. mars i år hadde gruppen T.O.K konsert på Cosmopolite i Oslo. De var invitert til Blaze It Up Tour 2003 i regi av African Cultural Association. Omar Guiderk er Cosmopolites styreleder og stiller seg undrende til Blikks henvisninger til T.O.Ks homofobiske tekster. – Dette høres ikke bra ut. Vi vil ikke ha artister som brenner kors eller homser på scenen. Cosmopolite vil fremme kultur på en bred front. Men som utleier legger ikke vi oss opp i hvilke arrangement som holdes. Vi må se om denne konserten bryter med vedtektene, sier Guiderk til Blikk Som medlem av Norsk Rockforbund er Cosmopolite bundet av organisasjonens vedtekter. I vedtektene heter det bant annet, «Norsk Rockforbund er lukket for personer og organisasjoner med rasistisk og/eller fascistisk tilknytning.» Joshua Chuku King i African Cultural Association avviser konsekvent enhver påstand om at gruppen T.O.K skal ha noe homofobisk budskap i tekstene sine.– Nei, jeg har akkurat snakket med bandet og de fortalte meg at de aldri har sunget om homofile. Når Blikk forteller om låten «Chi Chi Man» og hva teksten oppfordrer til, henviser King til bandets hjemmeside hvor han er sikker på at det finnes bevis for at bandet synger om noe helt annet enn homofile. – Men det er ikke bra kultur hvis artistene slenger dritt om andre. Hvis T.O.K hadde ment det du påstår, hadde jeg aldri booket dem. – Følg hjertetMen, det er ingen grunn til å traske rundt grøten og jeg spør T.O.K hva «Chi Chi Man» handler om. – Alt som er korrupt, ut ifra vårt synspunkt, sier Craigy-T uten å nevne homofili med et ord. – Er det ironisk å bli forbundet med noe dere har så sterke følelser mot?– Saken er at alle en eller annen gang i livet kommer til å gjøre noe andre ikke liker. Men det er likevel viktig å gjøre det du tror på. Følg hjertet ditt!. Og «Chi Chi Man» er ikke en låt som oppsummerer hva vi handler om, sier Flexx. Under lydsjekk før på dagen fikk bandet se avisoverskrifter og artikler om seg selv og virker mildt sagt overrasket over påstandene om at de skal være et slags hatband. – Det er rart. Vi har vært kontroversielle før uten å få slike reaksjoner som vi har fått på denne låten. Vi hadde en sang om oralsex som laget storm på Jamaica. Mange likte ikke den, men som jeg sa, det er alltid noen som ikke liker det du gjør. Vi laget ikke «Chi Chi Man» for å skape kontroverser eller for å få folk til å hate slike mennesker, sier Flexx og resten av guttene sier seg enige. – Jeg ble virkelig overrasket da jeg hørte beskyldningene om at vi skulle oppfordre til drap på noen. Det virker bare utrolig dumt, sier Craigy-T.

Den tammeste låten

For et band som startet karrieren sin inspirert av balladebandet Boyz II Men, må kontroversene rundt tekstene dere sies å være en heftig utvikling. – Vi visste ikke engang at det fantes en antihomobevegelse. Og i hvert fall ikke at vi skulle være lederne. T.O.K handler om fred og kjærlighet. Vi oppfordrer ingen til å ta livet av noen, skjønner du hva jeg sier? Vi har vært slik siden vi startet bandet, sier Flexx. Siden 1982 har over førti homser mistet livet på Jamaica og jeg viser bandet en del nyhetsoverskrifter. – Føler dere noe som helst ansvar for disse overgrepene?– For det første, det morsomste med denne saken er at vi aldri hører om den slags. For det andre, jeg føler ikke noe som helst ansvar for noe av dette. Vet du hvorfor? Vår sang er kanskje den tammeste låten innen sjangeren, sier Craigy-T. – Det er naturlig for mennesker å stritte mot noe de først ikke skjønner. På Jamaica vil folk gi deg en reaksjon umiddelbart hvis de ikke liker det du gjør eller hvordan du lever. Vi i T.O.K er ikke gettobarn, selv om dancehall og ragga har sine røtter der. Vi er fra middelklassen, hvilket betyr at vi er mer tolerante mennesker, men det er viktig å huske på at vi kommer fra et homofobisk samfunn. Vi kan ha forskjellige verdier og syn på hva som er riktig og galt, men noen ganger må man være enige om å være uenige, avslutter Bay-C.

Fakta om Jamaica

- Den fjellrike øya med Kingston som hovedstad, er den tredje største av de Vestindiske øyene. Øya som ligger 145 kilometer sør for Cuba, har 2.6 mill. Innbyggere.- Jamaica er reggaens, og Bob Marleys, hjemland og Jamaicas flerkulturelle bakgrunn har også skapt nyere musikkstiler som ragga og dancehall.- Jamaica har ingen lover mot homoseksualitet, men loven om sodomi fra 1861 brukes mot homofile: «Den som dømmes for den avskyelige forbrytelsen sodomi, mot enten mennesker eller dyr skal straffes med inntil ti år med hard arbeid.»- Det har vært tilfeller hvor personer har blitt steinet til døde etter mistanker om at de var homofile. Da en marsj gjennom sentrum av Kingston for å protestere mot homofobi ble annonsert, ble lagrene til machetefabrikkene på øya utsolgt og marsjen ble raskt avlyst.- Siden 1982 har 47 homofile menn blitt drept på grunn av sin seksuelle orientering. Mye kan tyde på at mørketallene er større. Ofrene har blitt mishandlet, steinet, skutt eller brent til døde.- «Batty boy», «chi chi man» og «yatty man» er alle slanguttrykk for homser.

Dette er dancehall

- Sjangeren dancehall oppsto tidlig på 80-tallet. De sosialt bevisste reggaetekstene ble byttet ut med temaer om dop, sex og vold. Det nye soundet var hardt, aggressivt og monotont, men dagens dancehall og ragga er oppdatert og dekker alt fra knallhard, sexfikserte låter til kjærlighetsballader. Men en del tekster er svært homofobiske og voldlige. Som for eksempel i T.O.K sin «Chi Chi Man»: «From dem a drink inna chi chi man bar, blaze di fire mek we dun dem! Dun dem! Rat tat tat every chi chi man dem haffi get flat. Chi chi man fi dead and dat´s a fact». Eller som i Beenie Mans låt «Damn»: «I'm dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays».

Hitlister og prisutdelinger

- Da Billboard oppsummerte reggaeåret 2002, tronet Beenie Man øverst på den anerkjente hitlisten med albumet «Tropical Storm». Beenie Man toppet også de tradisjonelle listene i mange land med singelen «Feel It Boy» hvor han fikk drahjelp av Janet Jackson. Homo-organisajoner oppfordret til boikott av Janet Jackson.- Organisasjonen Music Of Black Origin, MOBO, ble møtt av demonstranter fra homoaktivistgruppen Outrage da prisene for 2002 skulle deles ut i London. Elephant Man, T.O.K og Capelton var nominert i kategorien beste reggae artist/gruppe. Ingen av dem vant prisen.

Powered by Labrador CMS