TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 22-årige historie. I dag: Queermodellen.

Queermodellen

Svenske The Ark satte homofile foreldre på agendaen med låta «Father Of A Son». Frontfiguren Ola Salo har nå tatt steget videre som queermodell i en ny fotoserie fra den norske fotografen Ronnie Klaussen. Fra Blikk nr. 10, 2006.Tekst: Reidar Engesbak. Foto: Ronnie Klaussen. Vi tar ikke munnen for full når vi kaller The Ark for «norgesvenner». De har spilt for fulle hus over hele landet. Vokalisten Ola Salo er et queerforbilde, og det har han vært fra dag én i bandets lange karriere. Men hva gjør suksessen med Ola Salo? Har han fått nykker? – Ja, jeg er en diva. På en skal fra 1 til 10, ligger jeg vel på en 9-er. Men jeg anser meg som god på det jeg gjør, og da må jeg ha det bra for å kunne gjøre jobben min. Jeg har lært meg å stille krav. Det handler om å ta jobben seriøst, sier Ola Salo som nå også viser fram sin bifile og utagerende scenepersonlighet i en ny kitsj- og glamourpreget fotoserie tatt av den norske fotografen Ronnie Klaussen i samarbeid med stylist Teie Hammerlin.

– Er disse bildene speilbildet av Ola Salo?

– Ja, en stor andel, men også store deler av stylistens fantasier.

– Er det stor forskjell på Ola Salo privat og på scenen?

– Veldig. Den jeg er på scenen representerer mine ekstroverte sider. Alt kommer selvfølgelig fra meg. Men som privatperson er jeg ikke så utadvendt. Da er jeg mye roligere. Jeg liker meg egentlig i to forskjellige verdener. Fra glam til natur. Det er litt Dr. Jekyll og Mr. Hyde over meg egentlig.

Lennon vs Schwarzenegger

Ola Salo (29) er født på småstedet Avesta i Dalarna, men flyttet snart til Rottne ved Väksjö der han vokste opp.

– Hvordan så du ut som 14-åring?

– Jeg hadde langt mørkt hår og så ut som en ung Nana Muskouri. En ung og veldig tynn Nana Muskouri.

– En prestesønn som lignet på Nana Muskouri, var det en bra kombinasjon på den svenske landsbygda.

– Jo. Jeg hadde aldri problemer. Som prestesønn er man allerede litt rar og annerledes, så det ble jeg fort vant til. Som tenåring merket jeg fort at jeg hadde andre rollemodeller en de andre gutta i bygda. Jeg så opp til folk som John Lennon og Jim Morrison, i stedet for Arnold Schwarzenegger som de andre. I tillegg var jeg veldig flink til å snakke for meg. Så i stedet for å slåss, argumenterte jeg meg ut av trøbbel.

– Ser du nå på deg selv som et queerforbilde?

– Ja, jeg er vel det, men kanskje mest for andre bifile.

– Oppfatter du homobevegelsen som skeptisk til bifile?

– Mentalt så er vel homobevegelsen åpen for bifile. Men ofte blir homoene litt forvirret av bifile. De tar dem ikke helt seriøst og behandler dem som om de er «homo light». Sånn sett er nok queermiljøet mer inkluderende.

– Dere ga ut «Father of A Son» i 2002. Nå blåser det en queervind over Skandinavia. Har The Ark noe av æren for det?

– Det var nok mer risikabelt å snakke om slike ting på den tida vi ga ut låta. Særlig for politikere. Man så ikke politikere i prideparader den gang. Nå er samfunnet mindre homofobt og mer åpent, og jeg tror nok at vi også har vært med å påvirke til det.

Ryktene sier at ...

I vår og sommer har The Ark vært på turné med The Darkness, og i Storbritannia og USA spilte de på utsolgte gigantstadioner. Verdenssuksess er innen rekkevidde og en ung mann fra bygda i Sverige som tilbringer såpass mye tid i rampelyset, må regne med at det oppstår rykter. Blant at Ola Salo og eks-kjæresten hadde en strap-on-dildo som ble brukt aktivt, begge veier. Litt skuffende er det å bli møtt med et hvin og skrattende latter, når vi konfronterer han med historien. – Den har jeg aldri hørt før. Vandrer det virkelig en sånn historie rundt? Det eneste jeg kan si er at det ikke stemmer. Men samtidig er jo historien så bra, at jeg gjerne vil la den leve videre.

– Hvilke kvinner tenner deg?

– Uredde og intelligente kvinner med humor.

– Hva slags menn tenner deg?

– Uredde og intelligente menn med humor. Jeg tenner på mennesker som får meg til å føle trygghet, men samtidig utfordrer meg. I oktober og november skal han og bandet turnere i USA. Etterpå går de i studio for å spille inn ny plate som kan ventes i løpet av 2007.

– Hvor er The Ark om femten år?

– Da håper jeg at vi er på turné. Litt feitere og med parykker. Jeg håper virkelig at vi fortsatt holder sammen.