TilbakeBLIKK

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 19-årige historie. I dag: Usportslig Villmarksliv. Fra Blikk nr 5, 1999.Tekst: Tor Henning Pedersen  

Usportslig Villmarksliv

Jakt - og sportsfiskebladet, Villmarksliv henvender seg til friluftsinteresserte «villmarkinger». Men særlig sporty innstilling til homofile har de ikke. Bjørg Øversjøen har abonnert på Villmarksliv i ti år. I vinter bestemte hun seg for å søke etter andre friluftsinteresserte lesber gjennom bladets kontaktannnosespalte «Personlig». Men Villmarksliv synes ikke særlig om Øversjøens annonsetekst. De ville at hun skulle tone ned det lesbiske innholdet i annonsen. Øversjøens sendte tre forskjellig annonsetekster til redaksjonen. I den siste annonsen skrev hun at hun søkte etter andre friluftsinteresserte jenter, og undertegnet annonsen med «Vennskap/Kjærlighet». Allikevel godtok ikke Villmarksliv Øversjøens annonsetekst, og nektet å trykke den. Til Bjørg Øversjøen skriver Villmarksliv at de «ble forundret» over innholdet i annonsen, og at «når du nevner kjærlighet sier du i grunnen alt».– Jeg ble helt paff og mildt sagt forbannet, sier Bjørg Øversjøen, om svaret hun fikk fra Villmarksliv.– Det er første gang jeg møter motstand fordi jeg er lesbe, legger hun til. Hun ringte Villmarks-redaksjonen og ville ha en bedre forklaring på avslaget. Til svar fikk hun opplyst at bladet hele tiden hadde nektet «den type annonser».– Hvordan de kan si det, skjønner ikke jeg. De motsier seg selv. Jeg har jo selv hatt en lignende annonse på trykk i bladet for to år siden, så hvorfor de nå nekter meg kontaktannonse er for meg helt ubegripelig. Redaksjonssjef i Villmarksliv, Turid Røste, husker godt Øversjøens kontaktannonser. Overfor Blikk begrunner hun annonseavslaget med at redaksjonen har rett til å velge hvilke annonser de vil ha i bladet.– Vi fikk mange reaksjoner da vi innførte personlighetsspalten. Vi har en veldig tradisjonell lesegruppe, og flere har reagert på at vi har hatt kontaktannonser hvor det kommer fram at innsenderen er homofil. Derfor har vi valgt denne linjen, og hvis vi skulle åpne opp for homofile og lesbiske i kontaktspalten tror jeg det ville medføre et ramaskrik, hevder Turid Røste til Blikk.

– Dere har vel også homofile abonnenter. Dere har altså valgt å utelate disse fra kontaktspalten, mens heterofile får slippe til? Er ikke dette forskjellsbehandling?

– Det kan du godt si, men vi har altså valgt å tilfredsstille den store hopen av lesere.

– Forstår du Bjørg Øversjøens reaksjon?

– Ja, jeg forstår at hun reagerer, men det finnes jo andre kanaler å søke etter likesinnede på, sier Turid Røste. Bjørg Øversjøens interesse for villmarksliv fikk hun først ved å lese bøkene til naturhistorie-forfatteren Mikkjel Fønhus. Deretter begynte hun å lese Villmarksliv, bladet som utgis av forlaget Hjemmet Mortensen AS. Gjennom Villmarksliv har hun kjøpt bøker og friluftsutstyr for tusenvis av kroner. Hun har også vært en ivrig abonnementsverver. Bjørg holder fram beviset på det, - jaktkniven hun har fått i vervepremie .– Det hyggeligste er at jeg har fått venner gjennom bladet, sier hun. Det var før Villmarksliv begynte å sensurere homoinnholdet i kontaktannonsene. For vennene Bjørg Øversjøen sikter til er to lesber har hun blitt kjent med ved å svare på tidligere kontaktannonser i bladet. Til høsten planlegger de tre naturinteresserte damene å dra på fottur sammen i Rondane og i Femund-traktene. Og kanskje får de tre følge av en firbeint venn. I hvert fall har Bjørg planer om å skaffe seg en langhåret schæfer.– Bikkje hører i grunnen med til min livsstil, sier hun. Øversjøens formål med å sette inn annonse i Villmarksliv i vinter var å finne lesbiske venninner nærmere Nord-Østerdalen. Et sted hun ofte besøker siden foreldre hennes kommer derfra, og et sted hun godt kunne tenke seg å flytte til.– Der stortrives jeg. Jeg liker å fiske på fjellet eller i elvene der, og om vinteren er det et flott terreng for å gå på ski, sier hun. – Kanskje noen lesber med samme interesser som meg leser Blikk og tar kontakt. Det hadde vært topp og en deilig revansj for behandlingen jeg har fått i Villmarksliv. Jeg kan bare ikke skjønne hvordan de kan nekte folk muligheten til å bli kjent med andre, og kanskje skaffe seg venner, mener Bjørg Øversjøen.