Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 19-årige historie. I dag: Våkenatt i parken.
Våkenatt i parken
Et femtitalls homser og lesber samlet seg til våkenatt i Sofienbergparken natt til tirsdag 27. august 1991 til minne om Paul Gamlem (51) som ble brutalt myrdet natt til fredag 23. august.
Fra Blikk nr 9, 1991Tekst: Tom Ovlien og Arne Walderhaug Det var en sterk og vár stemning i parken. Alle snakket lavmelt der de satt i gresset i den varme sommernatta og så tankefullt inn i flammene fra de mange lysene som var tent. Det var tidligere leder av Det Norske Forbundet av 1948 Kjell-Erik Øie som tok initiativet til våkenatten.– Responsen på denne spontane minnehøytideligheten er utrolig med tanke på at det kun er jungeltelegrafen som har ført folk hit, kommenterte Kjell-Erik Øie til Blikk i parken.– Dette handler om noe som berører oss alle dypt inni oss, enten vi kjente Paul eller ikke.
Brutalt drept
Det var fredag morgen 23. august at Paul Gamlem ble funnet død like bak Sofienberg tekniske skole, som ligger like ved parken. Området av parken hvor Gamlem ble brutalt slått ned er et populært krusingområde for homser. Politiet arbeider ut i fra teorien om at Gamlem er blitt tatt av dage av folk som synes det er moro å terrorisere homser.
Verste år på lenge
Informasjonssekretær Mette Sørensen i DNF-48 mener at 1991 er det verste året for homser og lesber i Norge på mange år.– Politisk har myndighetene strammet inn overfor homofile utenlandske statsborgere som lever i homofile samliv. Tabloidoppslagene vi har sett den siste tiden bidrar til å legitimere overgrep mot homofile. I en del miljøer er homofile fritt vilt. Hun gir uttrykk for at vold mot homofile har økt.– Men vi har dessverre ingen statistikk å belegge dette med. Derfor er det viktig med et rapportsystem, noe vi forsøker å få til i samrbeid med Helseutvalget, Holt og AHF. – Vi trenger å mobilisere kreftene mot volden, fortsetter Sørensen.– Vi trenger åpenhet rundt homoseksualitet. Åpenhet skaper åpenhet.
Bevisstgjøres
Hun mener dessuten at myndighetene må bevisstgjøres sitt ansvar.– Hvorfor går ingen representanter for myndighetene ut med fordømmelser når slike ting skjer, og hvorfor tier de, spør Mette Sørensen. – Vi må også bevisstgjøre oss selv på hva som er overgrep. Vi har levet et helt liv med undertrykking og undertrykkingen er så mye del av oss at vi ikke alltid klarer å se den. Nils Valle fra Helseutvalget tror mange homser nå vil holde seg vekk fra parkene for en tid fremover. Han tror ikke et borgervern for homofile er veien å gå for å få bukt med den økende volden.– Jeg tror det ville være en farlig vei å gå. Vold avler alltid vold, sier Valle. – Vi har trodd at samfunnet var kommet et stykke på vei i sine holdninger mot homofile, men dette viser at vi faktisk tar feil. Overgrepene viser at mye arbeid gjenstår.
To og to
– Våre feltarbeidere går alltid to og to på jobb, forteller Arne Harald Hanssen i Helseutvalget. – Og vi spør alltid folk om de merker tendenser til økning av vold i parkene. Han anbefaler alltid homser som har vært utsatt for vold til å rapportere dette til politiet.– Vår erfaring er at man får en ålreit behandling hos politiet. Nils Valle sier at mange homser som er blitt utsatt for vold og trakasseringer likevel ikke melder dette til politiet.
Skjult
Han forklarer dette med at mange homser lever skult og at samfunnets holdninger til parksex gjør at folk ikke rapporterer overgrep.– Det blir en logikk som er lik den du ser i voldtektssaker, samfunnet tenderer til å si at dette overgrepet la du vel egentlig opp til selv, sier Nils Valle.
Kaffe og kaker
Helseutvalget stilte opp på våkenatten med kaffe og kaker for å gjøre det enklere for de som ønsket å være med på høytideligheten helt fram til klokken fire neste morgen.