TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 20-årige historie. I dag: Lesbenes paradis. Hver sommer fylles den lille strandbyen Skala Eressos opp av en drøss med feststemte damer fra hele verden. I over 50 år har Sapphos fødeby vært lesbenes ferieparadis. Fra Blikk nr. 2, 2007.Tekst: Kjersti Eidem Dyrhaug. Foto: Elin Nygård og Kjersti Eidem Dyrhaug. Fersk blekksprut henger som frynsete blondegardiner fra provisorisk oppspente tau. Bølgene bruser inn to meter under føttene dine mens du nipper til et glass retsina, ser på Sapphos klippe i solnedgang og kjenner små halvsultne kattepuser smyge seg mot stolen du sitter på. Face it. Det blir ikke mer pittoresk enn det. Eller gresk for den saks skyld. Men det er bare begynnelsen. For du vet at du samme dag har dinglet på stranda, drukket øl med damene i strandbaren Moon Kantina, og smilt bredt når du har sagt «sees på Musa senere». Nå skal du snart spasere hjem til det lille hotellet for å gjøre deg smukk, for så å male en liten strandby på en gresk øy rød inn i de små morgentimer. Til Skala Eressos kommer en blanding av lesber, backpackere og greske familier – men det er lesbene som er i majoritet om sommeren. Det tar ti minutter å gå gjennom byen som ligger langs stranda. Byen er liten og intim med en avslappet og nedpå stemning. Langs hele strandpromenaden ligger små restauranter som serverer dryppende fersk sjømat og andre greske lekrerier. Et lite torg utgjør det naturlige midtpunkt i den lille strandbyen. Der ligger også lesbebaren The Tenth Muse, som etter tre sekunder selvfølgelig har blitt til «musa». «Frokost på musa» og «danse på musa» blir fort faste uttrykk ... Her er det matservering på dagen og rai rai på natta.  

Rikere og stiligere

«Musa» er byens første lesbebar som eies av greske Lena TzigounaKi (44) som startet opp driften for ti år siden. Hun kom til Lesbos på ferie, og forelsket seg. Nå holder hun «Musa» åpen (haha ... det slutter aldri å være morsomt) fra begynnelsen av april til midten av oktober. I løpet av de årene hun har drevet her, har de lesbiske gjestene forandret seg, mener Lena.– I korte trekk vil jeg si at de har fått mer penger og er mer stilige. Tidligere var det flere hippielesber og barske bråkebutcher, sier Lena som mener at lesbene også har vært med på å ta vare på Skala Eressos. – Det er fortsatt vakkert her. Ikke mye plastikk og juggel. Dette er mitt andre hjem, og her føler jeg meg fri. Tidligere hendte det at Lena kom i klinsj med de mest skeptiske i lokalbefolkningen. Byens første lesbebar ble fulgt ekstra nøye med, og prikkene fra politiet satt litt løsere for henne enn andre. En gang måtte hun sitte i varetekt over natta på grunn av for høy musikk. Nå mener hun at problemene stort sett er borte. – De forstår at de lesbiske turistene er levebrødet, så de er vennlige. Hvis lesbene ikke hadde kommet hit, ville det ikke vært noe å gjøre her.  

Skuer damene på drinken

Sappho travel som ligger rett bak torget, organiserer reiser til hele Lesbos. Til Skala Eressos kommer det lesber fra hele verden, og oppslagstavla hos reisebyrået gir et deilig og scizofrent tverrsnitt av lesbeturisten: Reiki healing, spåing, klesvask, sangtimer og hårstylist, Walks with Patricia, fester og donasjoner til hjemløse hunder. Wendy Jansen i Sappho Travel sier at det er forskjell på hva eldre og yngre lesber vil gjøre mens de er på ferie her. – De yngre vil helst bruke all tid på soling, festing og å bli kjent med nye mennesker, mens de eldre oftere vil oppleve mer. Det kan være utflukter til byer i nærheten, fotturer, fortidsminner eller besøk til den forsteinede skogen. Når alt kommer til alt medgir hun likevel at den største kulturinteressen handler om noe litt annet.– Det må være å oppleve det lokale ølet ... hehe. Linda Evans (36), servitør på lesbeklubben Aqua som ligger på strandpromenaden, sier at hun også merker andre forskjeller blant de lesbiske turistene. – Det er forskjellige folk her fra måned til måned. I begynnelsen og slutten av sesongen er det roligere og mer blandet. Juli og august er festmånedene, og da er det særlig mange greske og italienske lesber som er ville etter å feste. Stort sett kan Linda se hvor damene kommer fra ut i fra oppførsel, drikkevaner og klesstil. Om de norske lesbene har hun funnet ut at de er veldig variert, men at de fleste er festjenter som liker sol. – Er det noen du kan banne på at ligger og soler seg, så er det de norske. Og så følger de ikke noe bestemt drikkemønster. De drikker bare alt som havner på bordet foran dem.  

Vertinnen Mellie

Det finnes flere små hotell i Skala Eressos. I tillegg vil du finne, som alle andre steder i Hellas, rom til leie både her og der. To av hotellene er rene kvinnehotell ... og dermed lesbehotell. Mascot er det mest sentrale av dem og har ti rom, de fleste med egen balkong, og lett frokostservering. Antiopi Hotell ligger sju minutters gange fra torget og «Musa», har 18 soverom, felles takterasse med bar og lett frokostservering på en patio med skråtak. Antiopi oppkalt etter en kjent amasonedronning, passer godt til den formen man føler seg i når man traller hjem under fiken- og granatepletrær, forbi fortidsminner og innhegningen med hestene og logres i møte av Mellie, hotellets frittgående sjef og hund. Mellie ble en gang reddet pjusk og ensom på et gatehjørne av hotellets eier Teresa Maragou (45), og nå trives begge som plommen i egget som vertskap på Antiopi. Teresa er gresk, og hun hadde vært her hver sommer siden 1984, da hun for litt over to år siden bestemte seg for å ta over hotellet. – Jeg innså at det var en drøm jeg hadde båret på lenge. Skala Eressos sniker seg inn som et virus, som gjør deg syk etter å komme tilbake. Du forelsker deg i stedet igjen og igjen ... og i damene, selvfølgelig. Det er fristelser over alt. Flesteparten av mine ekser har jeg møtt her.  

Strandbar og nudiststrand

Den 3-4 kilometer lange stranda i Skala Eressos fortsetter i enden av strandpromenaden der alle de små tavernaene ligger. Den borteste delen av stranda er «lesbedelen». Her er det høy toleranse for manglede tekstiler, og de fleste ligger nakne. Mange av solbaderne rigger seg opp med lételt, parasoller og bademadrasser på sitt eget faste sted. Særlig de tyske lesbene virker særlig gode på å etablere solide strandlandsbyer, og så går de nakne rundt og klemmer hverandre i gjensynsglede mens de sier «zuuupaaah zuupaaah» (super super). I høysesongen blir det av og til arrangert fester på stranda. For noen år siden var det noen som klinket til med «Wet Pussy Party». (Da fikk visstnok daværende ordfører i Skala Eressos nærmest hjerteinfarkt.) Midt på lesbedelen av stranda finnes en liten oase av en strandbar; Moon Kantina. Her er det skygge under stråtakene, hengekøyer, lett matservering og selvbetjening av øl og retsina i kjøleskapet. Strandbaren har vært drevet i fem somre av kjæresteparet Maria Vagiani (42) og Thalia Arabatzi (32). – Jeg kunne ikke levd uten dette stedet. Her har jeg alt! Menneskene, musikken, fjellene og masse moro. Jeg kan lage mat, se havet og være sammen med mine kvinner hele dagen, sier Maria.  

Erotisk energi

Maria er Moon Kantinas matriark og samlingspunkt. Hun er en storbarmet, varm og flørtende, med stor kjærlighet for alle som kommer. Hvis du vil drikke retsina på stranda, kan det til og med hende at hun sender med deg en liten kjølebag. – Dette er et fritt sted, åpent for alle, men hovedsaklig for lesbene. Her kommer alle typer damer. Gamle, unge, punka, sofistikerte. Og jeg har oversikt over alle intrigene som utspiller seg. Jeg har sett knuste hjerter og nye forelskelser. Kvinner komme sammen og reise hver for seg, og også det motsatte. Par som møttes her som vender sammen tilbake, Jeg har sett heterodamer som reiser hjem med dame ... og i det hele tatt. Det er mye kjærlighet og mye erotisk energi i Skala Eressos.