TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 20-årige historie. I dag: Grenseløse Gossip.

Grenseløse Gossip

Vil du høre litt sladder? En stor punklesbe med en soulstemme som er enda større spiller sammen med en androgyn trommisdyke alle tror er gutt og en heterofyr som ser ut som en homse. Fra Blikk nr 8 2006Tekst: Kjersti Eidem Dyrhaug Du har sikkert hørt singelen «Standing in the way of control» på radioen? Det hadde knapt The Gossip selv gjort før de kom til Europa på turné. Beth: Her blir vi nesten mainstream. Og det er noe nytt. I USA har de litt problemer med mangfold, kan du si. Hannah: Vi føler oss mer hjemme i Europa når det kommer til ideer og politisk bevissthet. Og så trenger vi ikke å bestikke radiokanalene for å spille oss. The Gossip er Beth Ditto, Brace Paine og Hannah Blilie. Beth og Brace vokste opp i to småbyer i Arkansas med bare et par hundre innbyggere. Mens Beth ble tvunget med i et halvsurt kirkekor og ble nektet å gå i badedrakt av mora fordi hun var for feit, var jobbing på familiens gård eneste alternativ for Brace til å bli banka opp på skolen. Hannah døde av kjedsomhet i et middelklassestrøk utenfor Seattle. Det kunne ikke gå i lengden. Via omveier havnet alle tre i Portland Oregon, hvor de startet bandet The Gossip for fem år siden. Hittil har de sluppet tre skiver og flere ep-er. Likevel er det først nå i det siste at det har begynt å løsne i hjemlandet. Tidligere har fansen stort sett kommet fra små indiemiljøer og skeive miljøer på vestkysten, derfor ble Europa en overraskelse.  

Sprenge grenser

Bak The Gossips postpunk/soul/disco - lydbilde ligger en inspirasjonskildeliste lang som flyturen over Atlanteren; Ramones, Sonic Youth, Billie Holiday Depeche Mode, Aretha Franklin, Velvet Underground, Antony + the Johnsons og Mama Cass. For å nevne noen få. Bandet har også turnert med blant annet The White Stripes, Le Tigre og Yeah Yeah Yeahs. På Myspace.com - siden deres står manifestet: «We will never die». Brace: Det er viktig å kline litt til. Vi ønsker å inspirere unge folk til å tørre, slik vi har blitt inspirert av andre som tør. Alle tre håper de kan være rollemodeller, og for dem er bandet i tillegg til musikken en langfinger til et heteronormativt samfunn, Beth: Det er ikke greit i dagens samfunn å være feit, tomboy, homo, straight feminin gutt ... fuck that! Vi må sprenge de grensene. Det hender at Beth vrenger av seg på overkroppen under konserter. Hun har også ropt «I hope all you fat ladies get laid tonight», ut til publikum. Beth: Mitt fremste feministiske mål er at store damer kan bli stolte av seg selv og kroppen sin. Tro at de KAN! Damer som sitter hjemme og gråter over et skjønnhetstyranni som hater dem, har ikke tid til å gå ut og kjempe de viktige kampene.  

Gammelt ektepar

Brace: Som heterofil hvit mann er jeg født som en av de mest privilegerte i samfunnet. Jeg kunne valgt å benytte meg av det, men normen er så trang, og den passer ikke meg. Dessuten er jeg også en del av et samfunn. Alt som skjer i det angår meg. Jeg ser ut som en homo. Mine beste venner er kvinner og skeive. Hadde jeg ikke vært aktivist og feminist ville jeg vært dum. Beth: Han er en sjelden blomst, den mannen. Beth og Brace er det gamle ekteparet i bandet. De to deler alt. Inkludert en fetish for rare plastting å tygge på. Og så krangler de så fillene fyker. Brace og Hannah har et avslappet og relativt konfliktløst forhold, mens Hannah og Beth løser alt gjennom den «lesbiske problemløsningsteknikken». Hannah: Det er sånn: «Når du gjør slik, føler jeg sånn ...» osv. Egentlig veldig enerverende. He– he. På damefronten blir det ikke så mye turnéhurra. Hannah lever monogamt for første gang i sitt liv. Brace satser på sølibatet for å fokusere på musikken. Beth: Jeg blir aldri lagt an på, jegHannah: Sikkert fordi de føler seg usikreBeth: Nei, jeg tror det er fordi jeg er for goofy. Jeg klarer ikke å sitte og være sexy, jeg vil bølle og fortelle vitser. Det ironiske er at folk ikke vet at akkurat bølling og vitsing er trikset for å komme i buksa på meg.  

Transkjønnet kjæreste

Beth ville uansett sagt nei takk. Hun er også i forhold med en kvinne som er i ferd med å bli kjønnskorrigert til mann. Beth: Det var ikke før jeg ble sammen med kjæresten min at jeg skjønte hvor mye feite og transkjønnete har til felles. Vi lever begge i en kropp folk synes er merkelig, ekkel og uforståelig. Jeg og kjæresten min forstår hverandre så godt at det er latterlig. I bandets nyeste video «Listen up», danser Beth rundt med en gedigen pizza mesteparten av tida. Beth: Jeg ville kombinere mat og dansing, som er to av mine favorittsysler. Å spise når folk ser på er også ganske ømtålig for tjukke folk. Så jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å sparke i den problemstillingen enn i en musikkvideo.