TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 20-årige historie. I dag: Sladrehankene.

Sladrehankene

Gullfiskene deres er oppkalt etter lesbiske tv-karakterer og de har webkontor på soverommet. Samboerparet bak sladresiden Lesbisk On Screen blander gjerne business med pleasure. Fra Blikk nr 1, 2008Tekst og foto: Kjersti Eidem Dyrhaug Internettsiden Lesbisk On Screen serverer lesbisk kjendissladder og ble startet opp av Trude Gaukås og kjæresten Heidi Therese Christensen.

Trude:

Vi var nysgjerrig på lesbiske kjendiser, skuespillere, rollekarakterer og tematikk i filmer og serier. Vi ønsket å finne flere eksempler, men det sto så lite om dette andre i andre medier. Det virket som om Hollywood unngikk tematikken mest mulig fordi den var assosiert med kontroverser. Etter hvert som tida har gått har det blitt lettere å finne stoff. Det betyr flere bra damer, og vi ønsker så mange vi kan få.

Heidi:

Nettsiden er selvfølgelig farget av hvilke damer vi synes er kule, og Hollywood-faktoren er høy. Vi prøver også å ligge et skritt foran når det gjelder tv-serier og filmer som ikke har kommet til Norge ennå, slik at norske lesber ikke går glipp av noe når de endelig dukker opp. Opprinnelig startet paret nettsiden i 2002, men på grunn av tidspress var den nede i flere år før den gjenoppsto i 2006. Nå bruker samboerparet i snitt et par timer om dagen på å lete fram nyheter på utenlandske skeive nettsteder, forum, chattegrupper, fanklubber og i diverse sladrespalter.

Trude:

Hvis man vet litt om hvor man skal lete, er det utrolig mange engasjerte folk der ute. Mennesker som har de utroligste kontakter, og som kanskje lekker mer enn de strengt tatt burde.  

Fellesskapsprosjektet

Mesteparten av jobben gjør paret i fellesskap, fordi lesbiskonscreen.com hele tiden har vært ment som et fellesskapsprosjekt.

Trude:

Du kan jo kalle det kvalitetstid. Og så er vi begge suckers for sladder. Det er alltid litt flaut å innrømme det, men samtidig tror jeg at vi deler den fascinasjonen med de fleste andre.

Blikk:

Har prosjektet deres noen innvirkning på parforholdet?

Heidi:

Vi deler interessen og kunnskapen og plukker opp humor, begreper og gags som vi har det mye moro med sammen.

Trude:

Vi blir litt nerdete, rett og slett. Mye av researchen handler, naturlig nok, om å glane. Da er Trude og Heidis faste positur å ligge slengt oppå hverandre i sofaen.

Trude:

Vi tygger oss gjennom alt vi får kloa i. Uansett hvor dårlig det er, så har vi i det minste sett det.

Heidi:

Jeg tror ikke vi alltid stiller så høye krav heller, selv om vi burde det. Det er noe med det å støtte opp om det som lages også.

Trude:

Mange filmer som lages for lesbene er indiefilmer. Det ser man på budsjett og produksjon. Etter «Brokeback Mountain» har det jo ikke akkurat kommet det store rushet av skeive kvalitetsfilmer slik det ble spådd.  

«L Word»-quizz

I november var Trude og Heidi med på å arrangere et eget «The L Word»- seminar sammen med det feministiske magasinet Fett. Paret sto for quizzen som var en ihuga «The L Word»-fanatiker verdig. Å eie «The L Word» på dvd, er et lesbisk must ifølge paret. Selv om det ikke er favorittserien deres, er de overbevist om at den har hatt en stor innvirkning på definisjonen av lesbiske i moderne pop og tv-kultur. Og at den får skeive jenter over hele verden til å kjenne seg igjen, og identifisere seg.

Heidi:

«The L Word» er kult. Og det er ganske særegent fenomen å se hvor samlende serien er. Lesber over hele verden bygger ritualer rundt; ser serien sammen med en fast gjeng, lager klubber og så videre. Vi har selv vært på en «The L Word Convention» og der var folk helt steike gale. Der følte vi oss ikke akkurat som det største fan-kaliberet.

Trude:

Og serien utvikler seg stadig til det bedre. Den tar opp temaer som ikke tas opp ellers. Ja, folk er rikere og mer privilegert enn det som er realistisk. Men de tar opp seriøse temaer og de gjør det ofte på kornet.

Heidi:

De blander inn utallige temaer med den største selvfølge.

Trude:

Sexen kan du også helt tydelig se at ikke er laget av og for heteromenn.

Heidi:

Av og til blir jeg fascinert av «The L Word»-gruppa på Gaysir. Det er tydelig hvilket tema som er viktigst: Hvem som er penest/hvem man ville ha ligget med og hvilket par som er det beste. En annen klassisk problemstilling er hvilken av karakterene man kunne tenke seg å være.  

Lever sitt eget liv

I invitasjoner som ble sendt ut til «The L Word»-seminaret, karakteriserte Fett-redaktør Siri Lindstad Lesbisk On Screen som «landets fremste kunnskapskilde til alt som rører seg innen lesbisk populærkultur».

Heidi:

Det var jo Siris ord, og det føltes litt sprøtt. Vi ble overrasket over at vi ble spurt, men det var veldig gøy.

Trude:

Dette er jo vårt nerdeprosjekt og av og til kan vi glemme at folk leser det vi skriver. At nettsiden lever sitt eget liv.

Blikk:

Men dere har da en viss tyngde nå?

Heidi:

Jo, vi har jo det. Vi har ganske god oversikt, og i tillegg hver vår filmutdannelse i bunn, så litt tyngde kan vi da skryte på oss. Siden deres får stadig flere treff. Og de har også utvidet nedslagsfeltet. Nå plukker de også opp stoff om kjente lesber innen sport og musikk.

Trude:

Og de må ikke nødvendigvis gjøre noe lesbisk. Vi skriver om lesbiske damer som gjør bra ting.

Blikk:

Hvorfor er det viktig at Lesbisk On Screen finnes?

Heidi:

Om det er så viktig, vet jeg ikke. Det er først og fremst en lek. Hvis noe likevel er viktig, må det være synlighet og flere lesber å identifisere seg med. Det blir spesielt når man kan speile seg selv, se sitt eget liv på skjermen. Vi vil vise lesbene der ute hvor de kan finne kule damer.

Trude:

Så selv om vi ikke redder verden, bidrar vi kanskje til å allmenngjøring. Ved å vise mangfoldet, kan vi kanskje være med på å gi noen en liten flik av trygghet?

Se også:

lesbiskonscreen.com