Tooji Keshtkar (29) er for mange kjent fra Eurovision Song Contest 2012 hvor han representerte Norge i finalen i Baku i Aserbajdsjan med låta «Stay».

Siden fulgte en tid med mye oppmerksomhet, mange valg og et stort press. Så stort press at han rømte landet.
– Jeg avsluttet alle kontrakter jeg hadde. Jeg hadde det ikke bra med meg selv og jeg var drittlei av Oslo.

I 2013 dro han derfor på lykke og fromme til Stockholm.
– Jeg hadde ingen penger og visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier han til Blikk Nett.

– Men jeg hadde et nettbrett, jeg hadde en historie i meg og jeg visste jeg kunne tegne, sier han og forteller at ideen om en barnebok om Taki var født.
– Jeg skapte Taki på bakgrunn av minner fra min egen oppvekst og det barnet som jeg fortsatt bærer i meg. Den uredde, dramatiske, ustoppelige og sårbare. Det modige barnet som kunne greie alt, og hadde en urokkelig idealist i seg.

Emosjonell kompetanse
Boka «Taki og bestemor» kom ut på Cappelen Damm i 2015 og tematikken var tung.
Boka var basert på hans egne opplevelser og eget arbeid med barn, og tok for seg livet, døden og hvordan vi må ta vare på oss selv for å vokse.
– Barn trenger emosjonell kompetanse, og forhåpentligvis kan boka være et verktøy som kan hjelpe dem med å bearbeide følelser og å filosofere, sier Keshtkar selv om boka.

«Taki og bestemor» fikk gode kritikker og Keshtkar ble berømmet for å ha skrevet en varm historie. Illustrasjonene hans fikk også ros og flere sammenlignet tegnestilen med japansk anime.
– Jeg var drittnervøs før jeg ga ut «Taki og bestemor». Jeg var vel redd for å være en sånn artist som kaster seg over nye uttrykksformer og at folk skulle tenke «Det holdt ikke å være artist liksom?» sier han til Blikk Nett.

– Jeg tok ikke meg selv seriøst heller og følte at jeg spradet rundt i lånte fjær, sier han til tross for at sannheten er noe helt annet. Tooji har tegnet nær sagt hele livet.

Lidenskapen lever
Som 12 åring fikk han et stipendiat til Olav Mosebekk Tegneskole hvor han hadde Hans Normann Dahl som mentor. Det ble en brå start og fremtiden var tegnet ut – han skulle bli illustratør.
– Men jeg fikk så utrolig prestasjonsangst og frykt for alle forventningene jeg hadde hengende over meg. Hans Normann Dahl rådet meg til å legge tegningen på hylla for en periode, slik at jeg ikke ødela lidenskapen for alltid, forteller han.

Boka «Taki og bestemor» er beviset på at lidenskapen kun lå i dvale. Og nå er bok nummer to i serien klar på Cappelen Damm.

Med «Taki og bestemor: Høvding Pibo» vil han lære barn å akseptere at alle mennesker har et bredt spekter av følelser inni seg, og at det er positivt å la de ulike følelsene komme til uttrykk. Taki trist fordi det regner. Men så dukker den mystiske og litt magiske bestemor opp og forteller historien om den fantastiske høvding Pibo. Han som kunne kontrollere sol og regn.
Nøkkelbæreren Taki
Taki er inspirert av alle barna han har møtt på sin vei, både i livet og som barnevernspedagog.
– Mest av alt vil jeg jo være der for alle barn som trenger det. Men det lar seg ikke gjøre, naturligvis. Men Taki kan være der, sier han engasjert.

– Taki kan være den som gir dem nøklene og redskapene de trenger i livet. Men samtidig er det viktig å erkjenne at livet ikke bare er rosenrødt. Hvem er det som med hånden på hjertet kan si at livet går på skinner hele tiden? Ingen.

På en gjenkjennelig og hverdagslig måte viser Taki leserne at alle mennesker har et bredt spekter av følelser inni seg, og at dette er en positiv ting. Det er fint å bli kjent med de ulike følelsene man kan ha som menneske, og det er helt OK at følelsene svinger.
– Man kan si at Taki bærer med seg noen viktige «nøkler», og jeg håper at hun kan være en god guide og nøkkelbærer for barna som møter henne der ute, sier Tooji Keshtkar til Blikk Nett.