Træna Pride 2016 (Foto: Atila Sbruzzi)
Træna Pride 2016 (Foto: Atila Sbruzzi)

Trænafestivalen + Træna Pride = Sant!

Publisert

Trænafestivalen er kjent for å overraske og utfordre. Træna 2017 blir ikke noe unntak.

Prideparaden under Træna Pride vokste fra 15 meter i 2015 til 300 meter i sommer og ble større enn 17.mai-toget på Træna. Neste sommer skal paraden tredobles.

Trænafestivalen og Træna Pride har målsetting om å lage et tog som er like bredt som øya er på tvers, hvilket er én kilometer omtrent. De blir også store på kulturfronten, og første nyhet ut er at Oslo Fagottkor og klubbkonseptet Seksuell stiller på neste års Trænafestival og Træna Pride.

– Vi har gleden av å slippe nyheten om at Oslo Fagottkor endelig tar turen til Trænafestivalen i 2017, sier bookingansvarlig Erlend Mogård-Larsen.

– Kjærlighet til både naturen og menneskeheten er en viktig del av det Trænafestivalen står for, vi ønsker å gå foran for å vise støtte til lhbt-personer i lokale småsamfunn ved å fronte Træna Pride som en del av festivalen.

Oslo Fagottkor beskrives som Oslos lekreste homsekor, med drøssevis av utsolgte show de siste årene, blir de av Trænafestivalen stemplet som Norges råeste homsekor.

– Fagottkoret er kjent for sin humoristiske tilnærming til alle stilarter og dyrker sjangeren musikk-komikk. Ingen sjanger skånes for fagottenes skråblikk. Korets kjepphest er likevel at musikalsk kvalitet alltid skal være fundamentet. Repertoaret er derfor meget variert. Alf Prøysen bryter gjerne håndbak med Britney Spears og Barbra Streisand diskuterer hårprodukter med Edvard Grieg, sier Mogård-Larsen.

For å makse det glade budskap har Trænafestivalen igjen invitert Klubb Seksuell langt til havs.

– Det som ofte bli omtalt som «Oslos kåteste klubb», startet opp som et månedlig konsept i bakgården på Fisk & Vilt, men ryktet om kaoskveldene spredte seg kjapt, og plutselig var Seksuell å finne på både Slottsfjell og Øyafestivalen, og på et utsolgt Rockefeller på selveste 17. mai. Som et herpesutslett på Oslos ellers kredible musikkscene er stikkordene for en Seksuell-kveld: sjokkerende kommers pop, en syk mengde cava og Norges mest pålitelige fylleangstgaranti. Med andre ord, den perfekte måten å avslutte en festivalnatt på, avslutter Mogård-Larsen.

Pride til havs

Historiens første Pride-parade på Træna fant sted under Trænafestivalen i juli 2015. Over 20 prosent av lokalbefolkningen marsjerte sammen med feststemte festivaldeltakere.

Paraden var ikke en del av det offisielle festivalprogrammet. Det var festivalens frivillige med Helmer Langskjær i spissen som på impuls startet det hele. Siden Trænafestivalens motto lenge har vært «Ja til alt!», var ikke festivalledelsen sen om å bli med. Med på leken var også hip hop-artistene Kuuk, som gikk først i paraden.

Øya med 482 innbyggere tok varmt i mot Træna Pride også i sommer – og neste år blir pride-arrangementet enda større.

– Det er kjempemoro at Træna Pride nå er en del av festivalprogrammet, sier initiativtaker Helmer Langskjær til Blikk Nett og røper at ideen ble født på et nachspiel i 2015.

– Nå når Træna Pride har vokst og fortsetter å vokse, så håper vi at det får en effekt overfor fylkeskommunen og styre og stell. Målet er at kommunene skal få på plass et lhbt-perspektiv. Vi skeive finnes i distriktene også, sier Langskjær.

Homseandelen på Træna vil øke betraktelig når Oslo fagottkor legger til kai neste år.

– Oslo fagottkor har jo satt sitt preg på Oslo pride i flere år. Det er derfor ekstra moro at de kommer til vår festival. De er kjent for sine storslåtte show – og jeg håper de ikke legger noen demper på seg selv når de opptrer på Trænafestivalen, sier Langskjær til Blikk Nett.

– Når Oslo fagottkor slår seg løs, så betyr ikke været noenting. Da er det sol, selv om det skulle regne, avslutter Træna Pride-ildsjelen Helmer Langskjær.

Mer info om festivalen finner du her: trena.net