Trans på dagsorden

Publisert

Transgender Day of Remembrance er opprinnelig en internasjonal minnesmarkering for personer som har blitt utsatt for transfobisk motivert vold. Dagen ble første gang markert i San Francisco i 1999 til minne Rita Hester, en transkvinne som ble brutalt myrdet i sitt eget hjem i 1998. Transminnedagen markeres i hundrevis av byer over hele verden, så også i Oslo og Bergen. I Bergen arrangerer markeres transminnedagen fredag 16. november når Skeive studenter inviterer til samling på Det Akademiske Kvarter. Skeive studenter benytter markeringen til å søke økt kunnskap og forståelse og har invitert professor Esben Esther Pirelli Benestad, og aktivist, blogger og medlem av skeiv ungdoms sentralstyre Luca Dalen Espseth for å snakke om temaet. De vil begge dele av sine erfaringer og sin kunnskap når det gjelder kjønnsforståelse, trans og transproblematikk. Esben Esther Pirelli Benestad er lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi ved universitetet i Agder. Pirelli Benestad kan, i tillegg til flere kjønn- og transtematiske utgivelser, skilte med et omfattende arbeid for synliggjøring og aksept for gruppen. Hin har gjennom egen åpenhet som transperson, samt arbeid med og for andre transpersoner, vært en sentral person på feltet i en årrekke. Luca Dalen Espseth har de siste årene vært aktiv i den offentlige debatten om transpolitikk, blant annet via bloggen Best med bart, hvor han skriver om blant annet seg selv som transperson, den kjønnsbekreftende behandling han gjennomgår, og opplevelsene og tankene han gjør seg i forbindelse med dette. Espseth tar også kraftig tak i norsk transpolitikk, og fordommer slik han og andre transpersoner møter dem i samfunnet.

Trans på dagsorden

Trannsminnedagen har vært arrangert i flere år i Norge, men det er først i år dagen har fått et stort fokus og innhold.– Det kommer av at både LLH og Skeiv Ungdom har satt et spesielt fokus på trans det siste året, og at den generelle samfunnsdebatten også har tatt opp trans som tema. Trans er en av de siste gruppene i samfunnet som ikke har noen rettigheter på lik linje med andre folk, sier Luca Dalen Espseth til Blikk Nett. – Vi har fortsatt mange ting vi bør kjempe for i homokampen, men jeg mener at trans er en av de siste skansene. Trans er i dag en integrert del av homokampen. Men veien dit har vært lang mener Dalen Espseth.– For meg er det veldig naturlig at trans er inkludert i det man kaller tradisjonell homokamp, fordi det alle i lhbt-segmentet gjør er å bryte med heteronormativiteten. Hvis jeg blir slått ned på gata, så er det på samme grunnlag som hvis en homofil mann blir slått ned. Det er fordi vi begge bryter med forventingene om hvordan en mann skal være, sier Dalen Espseth. Han mener at transkampen utfordrer både heteronormativitet og homonormativitet.– Jeg må jo si at det er slitsomt å skille seg ut, både i heterosamfunnet og i homomiljøet, fordi man blir sett ned på. Homomiljøet er preget av det samme hierarkiet som preger samfunnet for øvrig - har man familie, barn og hund så er man mest mulig lik heteroene. Jo likere man er heterofile, dess bedre homo er man. Ønsker man det, så vær så god, men de som velger å leve annerledes må også få en reel aksept fra homomiljøet. Der har vi en vei å gå.

– Hva skal du fokusere på når du møter skeive studenter i Bergen fredag 16. november?

– Jeg er hentet inn som transmann og blogger, og skal snakke om steriliseringskravet og det faktum at jeg må steriliseres for å kunne skifte juridisk kjønn. Min innfalsvinkel er min egen historie, og det jeg skriver om på bloggen min Best med bart. Bloggen Best med bart har fått mye oppmerksomhet, blir lest av mange og Dalen Espseth blir stadig invitert til å holde foredrag og snakke om temaene han tar opp som transmann på bloggen.– Det har blitt noen foredrag ja, men det er ikke sånn at jeg får dørene rent ned av tilbud. Jeg takker ja til det jeg synes er interessant.

– Du slipper leserne inn i livet ditt. Men hvor går grensen for hva du deler?

– Det kan være slitsomt av og til. Men jeg har ikke blitt en superkjendis på grunn av bloggen. Jeg skriver om personlige ting og opplevelser i livet mitt, men på samme tid får leserne lite informasjon om hva jeg driver med til daglig. Møt Luca Dalen Espseth og Esben Esther Pirelli Benestad i Speilsalen, Det Akademiske Kvarter i Bergen, fredag 16. november, kl 18.30.

Sterke transhistorier i Oslo

I Oslo inviterer Skeiv Ungdom og LLH Oslo Akershus i samarbeid med LHBT -senteret til markering og paneldebatt på Litteraturhuset tirsdag 20. november. Under tittelen «Helse en menneskerett – også for transpersoner?» byr arrangørene på sterke transhistorier og paneldebatt om helse. Tema for debatten er helse og livskvalitet til transpersoner. Hvordan påvirker det å være transperson helsen og livskvaliteten? Ordstyrer for debatten er Hanne Grasmo, prosjektleder i LHBT-senteret i Bufdir. Paneldeltakere er Åse Knudsen, film- og TV-professor, nestleder i transutvalget i LLH og transperson. Mona Renolen og Janneke van der Ros, forskere bak rapport om transpersoner, Likestillingssenteret på i Hamar. Emil Wilmar, transpolitiskutvalg i Skeiv Ungdom, Esben Esther Pirellig Benestad, prorfessor i sexologi ved UIA, lege og spesialist i klinisk sexologiy, Cathrine Halsaa, Menneskerettsavdelingen i Utenriksdepartementet og Håkon Haugli, Europarådets rapportør på lhbt, stortingsrepresentant og leder av Homonettverket i Arbeiderpartiet. Forskerne bak «Alskens folk – livssituasjon og levekår til transpersoner og andre med kjønnsidentitetstematikk» kommer for å gi noen faglige synspunkt og smakebiter av funn i rapporten som handler om trans og helse. Rapporten lanseres offisielt 24. januar 2013. Litteraturhuset, 2. etg, Nedjma, tirsdag 20. november. Matservering fra kl 17. Program fra kl 18-20.30.

Powered by Labrador CMS