Urix

Bråk om juridisk kjønn

«Dette er å bruke transpersoner som et politisk våpen», sier Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon.

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon.
Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon.
Publisert

Den britiske regjeringen ledet av statsminister Rishi Sunak, har besluttet å blokkere en lov i det skotske parlamentet, som skal gjøre det lettere for folk å endre juridisk kjønn. Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon mener det er et angrep på selvstyret i Skottland.

For første gang har britiske myndigheter i London besluttet å blokkere en lov vedtatt av det skotske parlamentet fordi de mener den vil påvirke en lov for hele Storbritannia, som omfatter England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Den skotske loven - The Gender Recognition Bill - ble vedtatt med 86 mot 39 stemmer i det skotske parlamentet i desember. Loven skal gjøre det lettere å skifte kjønn juridisk. Blant annet vil den senke aldersgrensen for å få en juridisk bekreftelse på endring av kjønn fra 18 til 16 år. Loven vil også fjerne kravet om å få en medisinsk diagnose på kjønnsdysfori. Søkere som ønsker å skifte kjønn trenger bare å ha levd som sitt valgte kjønn i tre måneder mot to år i dag - eller seks måneder dersom de er 16 og 17 år.

«Det er et frontalangrep på det skotske parlamentet», sier Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon ifølge BBC.

Sturgeon lover å kjempe mot beslutningen.

«Jeg tror det vil utløse raseri. Dette er å bruke transpersoner, som allerede er én av de mest sårbare, stigmatiserte gruppene i samfunnet, som et politisk våpen», sier Sturgeon, ifølge Reuters.

Powered by Labrador CMS