Transminnedag

FRI Oslo og Akershus, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens og PION markerer Transminnedagen på Frivillighetshuset i Oslo tirsdag 20. november.

Publisert

FRI Oslo og Akershus, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens og PION markerer Transminnedagen på Frivillighetshuset i Oslo tirsdag 20. november.

Transminnedagen ble startet i 1999 av Gwendolyn Ann Smith for å minnes drapet på Rita Hester, en svart amerikansk transkvinne som ble drept året før. Markeringen har som mål å skape oppmerksomhet rundt utfordringene transpersoner møter rundt om i verden. Den markerer også slutten på Transgender Awareness Week.

Flere land registrerer vold og drap begått med transfobe motiv. 12. november i år ble nye tall fra «Trans Murder Monitoring (TMM) research project» publisert. Rapporten viser at 369 trans- og kjønnskreative mennesker på verdensbasis har blitt drept det siste året. Dette er 44 saker flere enn i 2017 og 74 flere enn i 2016.

I Oslo arrangerer FRI Oslo og Akershus, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens og PION Transminnedag på Frivillighetshuset på Tøyen, i Kolstadveien 1, et steinkast unna Tøyen T-banestasjon, i konferansesal 1.

TMM-rapporten viser at vi har mistet hele 2982 trans- og kjønnskreative folk fra 72 forskjellige land det siste tiåret - fra 1. Januar 2008 til 30. September 2018.

– Virkeligheten for transpersoner verden rundt er brutal og livsfarlig. Tallene og historiene bak hver enkelt hendelse er forferdelige. Derfor samles vi i kveld for å tenne lys og å minnes de vi har mistet det siste året, sier konferansier for arrangementet i Oslo, Filip Sommerseth, leder i Skeiv Ungdom Oslo og Akershus.

For å markere dagen og de vi har mistet i året som har gått, starter arrangementet med lystenning og slampoesi klokka 19.

Resten av kvelden brukes til å samles om bra ting som skjer, og på å være sammen med hverandre i et trygt rom. Det blir korte fortellinger om bra ting som har skjedd i løpet av året. Det blir også et musikalsk innslag med Mathilde Decaen.

Det serveres vegansk mat, og det er rom for å bli utover kvelden og snakke med hverandre. Lokalene er tilgjengelige for de som sitter i rullestol.

Mer info: Transminnedagen 2018

Bergen:

Transminnedagen med Christine Jentoft

Christine Marie Jentoft har markert seg som transaktivist, blant annet gjennom skarpe leserinnlegg, artikler og intervjuer i landets største aviser. På Transminnedagen skal hun snakke om hvordan situasjonen er for transfolk i dag, samt noen av sine egne opplevelser rundt dette.

Kl. 20–21.30, Det Akademiske Kvarter, Olav Kyrresgate 49.

Arrangør: Skeive Studenter - Queer Student Group, Bergen

Info: Transminnedagen med Christine Jentoft i Bergen

Fredrikstad:

Transminnedagen 2018 i Fredrikstad

Lystenning kl. 18–19 i Nygaardsgata, «Røde sofaen»

Info: Transminnedagen i Fredrikstad

Pizza og prat etter lystenningen kl. 19–20.30, Quality Hotel Fredrikstad, Nygata 2-6

Arrangør: FRI Østfold og Skeiv Ungdom Østfold

Info: Pizza og prat