Transminnedagen over hele landet

Publisert

20. november er den internasjonale Transminnedagen. I Oslo lanseres Skeiv Ungdoms informasjonsfilm «Se oss!». Dagen markeres også i Bergen, Ålesund, Fredrikstad og Stavanger. Transminnedagen markeres verden over til minne om personer som har blitt utsatt for transfobisk motivert vold og drap. Målet er å skape oppmerksomhet rundt volden, trakasseringen og diskrimineringen transpersoner opplever både i Norge og resten av verden. Transminnedagen ble grunnlagt i 1998 av Gwendolyn Ann Smith for å minnes drapet på Rita Hester.I Norge har LLH et fyldig program flere steder. I Oslo inviterer LLH, Skeiv Ungdom og Forbundet for transpersoner Norge til minnesmarkering om synlighet i media på Litteraturhuset, mens LLH Bergen og Hordaland arrangerer foredrag og debatt om kjønn på Det Akademiske Kvarter. Stavanger holder lysmarkering på Sølvberget, Ålesund arrangerer fakkeltog og viser film, mens du kan få med deg filmen «Nånting måste gå sönder» i Fredrikstad. 22. november treffes barn og voksne fra hele regnbuefamilien på familiedag på Eldorado Kino i Oslo. Der kommer Elling Borgersrud for å presentere sitt skeive fargeleggingshefte og å underholde barna.

«Se oss!»

På Litteraturhuset vil Skeiv Ungdom vise informasjonsfilmen «Se oss!» som skal gi helsepersonell og andre som jobber med barn og unge innsikt i hva transpersoner opplever og gjennomgår. Skeiv Ungdom fikk penger fra Extrastiftelsen til prosjektet «Se oss!», som også inkluderer en brosjyre. Filmopptakene ble gjort på en kjønnsmangfoldsleir i regi av Skeiv Ungdom. – Målet for filmen var at ungdommen selv forteller omverden hva de trenger og ønsker og at de skal føle eierskap til filmen. På leiren kan transungdommen dessuten lære nye ting, få venner og snakke trygt i et forum der de blir trodd og forstått, sier rådgiver Luca Espseth i LLH.     

Sensasjonspreget

Ni personer fra 18 til 27 år deler sine tanker og erfaringer i «Se oss!». Bak filmen står Kristin Nordsæther fra Murmel film og tv/filmfrilanser Monica Aasen. Nordsæther er utdannet ved Norges Kreative Høyskole i Trondheim, mens Aasen har bakgrunn fra research, casting og reportasje innenfor tv-mediet. Duoen fikk frie tøyler av Skeiv Ungdom til å skape filmen basert på intervjuer de gjorde på Skeiv Ungdoms transleir.– Vi vil vise bredden, at det ikke kun dreier seg om kjønnskategoriene mann og kvinne. Informantene var utrolig voksne og reflekterte og delte mye av seg selv. De hadde lyst å fortelle og at folk skulle få vite mer, forteller Kristin Nordsæther.Monica Aasen har studert kjønn og likestilling på Blindern og er opptatt av kjønnsidentitet og feminisme.– Uten kunnskap og informasjon er det vanskelig å komme vekk fra det sensasjonelle som har vært synlig i media, sier Monica Aasen.

Råspennende

Filmskaperne har lært mye om transtematikk i arbeidet med filmen og har også tatt et standpunkt til sin egen kjønnsidentitet. – Det har vært en råspennende prosess. Det å få ta del i informantenes historier og å møte den åpenheten. Det å få lov til å gå igjennom din egen kjønnsidentitet og virkelig eie den, det lærte jeg mye av, sier Nordsæther som definerer seg selv som cis hetero. Cis er et begrep som brukes om mennesker som har samme kjønnsidentitet som det kjønn de ble tildelt rett etter fødsel (kilde:skeivungdom.no) – Jeg er cis skeiv. Det å føle seg som en minoritet var bra og utfordrende for oss, sier Aasen. – Jeg følte nesten at det ble feil at jeg ikke var skeiv. Men de var veldig inkluderende, sier Nordsæther og ler.

Kjønnskreativ

På forhånd kunne Monica Aasen en god del om det medisinske feltet og lærte også mye om mangfold gjennom filmarbeidet.– Et av mine nye favorittord er kjønnskreativ, det å la være å putte barn i en kjønnsbås og heller gi dem lov til å være kreativ i forhold til kjønn - på egne premisser, sier Aasen.Ifølge Nordsæther har folk flest ikke vond vilje. Det trengs kun mer informasjon. – Flere av ungdommene har møtt helsepersonell som ikke hadde noe erfaring med, eller vokabular om, transseksualisme. «Jeg har en diagnose, jeg er ikke en diagnose sier en av informantene så fint i filmen, sier Nordsæther, og Aasen føyer til:– Informantene våre opplever seg selv som levende leksikon som må utdanne andre og spesielt helsepersonell. Mange har også gjort veldig mye research selv, for det finnes ikke så mye informasjon. De to engasjerte ciskvinnene håper med filmen å bidra til å rydde litt opp i språk, forventninger og båser.– Jeg har ikke noe mål om å sprenge alle kategorier, vi er jo bare mennesker som ønsker å sortere i kommodeskuffene i hjernen vår. Men i stedet for at andre putter deg i en skuff der du ikke vil være, så kan du få velge skuffen selv. Kanskje filmen på den måten kan bidra til starten på en liten revolusjon, sier Aasen.

Sofasamtale og dypdykk

Kristin Nordsæther og Monica Aasen vil være tilstede på arrangementet på Litteraturhuset som er et samarbeid mellom LLH, Skeiv Ungdom og Forbundet for transpersoner Norge. Petter Vennerød som står bak «Født i feil kropp» viser klipp fra serien. Etterpå setter filmskaperne seg i sofaen og prater om verdien av synlighet i rettighetskamp. Ingvild Endestad leder samtalen som fortsetter med erfaringer fra Siri Oline Myge (mor fra «Født i feil kropp»), Christine Marie Jentoft (deltager «Se oss!») og Lise Lindalen (deltager i «Jentene på Toten») I Bergen vies dagen til et dypdykk i hva kjønn egentlig er. På Det Akademiske Kvarter hilser styremedlem i LLH Erlend Pedersen velkommen før Marit Vaula Rasmussen og Lasse Vaula Larsen forteller om sine syn på hva kjønn er. Rasmussen har forsket på kjønn og Larsen er i en kjønnsbekreftende prosess. Avslutningsvis inviteres salen til å dele sine betraktninger og stille spørsmål.– For å forstå hva trans er, må vi dykke litt dypere i kjønnsbegrepet og stille spørsmål som: ‘Hva er kjønn? Finnes det flere kjønn enn mann og kvinne?’ sier Erlend Pedersen som er ansvarlig for arrangementet i regi av LLH  Bergen og Hordaland, Skeiv Ungdom og Skeive studenter. Debatten holdes kl.19 i Speilsalen i Det Akademiske Kvarter.

Se fullstendig program her: www.transminnedagen.no

Powered by Labrador CMS