Transpersoner må beskyttes mot hatkriminalitet

Kronikk av Ingvild Endestad, leder i Fri, og Ixchel León, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge

Publisert

Den 15. februar i år ble den 42 år gamle brasilianske transkvinnen Dandara dos Santos skutt etter å ha blitt utsatt for omfattende tortur. Drapet viser nødvendigheten av å få på plass et lovverk som beskytter transpersoner mot hatkriminalitet.

Torturen dos Santos ble utsatt for ble filmet av gjerningsmennene. Videoen har blitt delt på YouTube og rystet en hel verden. Brasiliansk politi har arrestert tre tenåringer og to menn i forbindelse med drapet.

I 2016 ble det registrert i underkant av 150 drap på transpersoner i Brasil, noe som statistisk sett gjør Brasil til ett av verdens farligste land å være transperson i. Dette tallet representerer imidlertid bare toppen av et isfjell. De fleste drap på transpersoner rapporteres ikke, og mørketallene er dermed store.

Før hun ble drept ble Dos Santos utsatt for omfattende tortur. Gjerningsmennenes brutalitet Synliggjør et intenst hat mot transpersoner som kommer tydelig til uttrykk i videoen. Brutaliteten henger sammen med en utbredt Machokultur der kvinner, transpersoner og feminine menn nedvurderes. Transpersoner utfordrer oppfattelsen av kjønn som noe kroppslig definert eller naturgitt. Å identifisere seg som noe annet enn kjønnet en ble registrert som ved fødsel utfordrer synet på hvem som er kvinner og menn og hvordan kvinner og menn skal være. Transpersoner utgjør dermed en trussel for den heterofile mannens «naturlige dominans».

De siste ukene har transaktivister i Brasil krevd et lovverk som beskytter transpersoner mot hatkriminalitet. I likhet med Brasil har heller ikke Norge et lovverk mot hatkriminalitet, til tross for at transpersoner også trakasseres i Norge.

Drapet på dos Santos viser nødvendigheten av et lovverk som beskytter mot hatkriminalitet på bakgrunn av kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter; et behov som fins i Brasil, i Norge og i en rekke andre land i verden. Lovverk alene vil ikke kunne stanse volden, men det vil være et viktig steg mot å ivareta menneskerettigheter og gi beskyttelse til en marginalisert gruppe.

Ingvild Endestad, leder i Fri, og Ixchel León, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.